bulimaster Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Witam Co myślicie o tym zestawie do nawożenia roślin ? ; http://allegro.pl/zestaw-wszystkich-potrzebnych-nawozow-do-akwarium-i3037507743.html Rośliny w akwarium; - MOCZARKA EGERIA NAJAS - MOCZARKA - EGERIA DENSA. - SAGITTARIA SUBULATA - NADWÓDKA WIELONASIENNA HYGROPHILA POLYSPERMA - ALTERNANTHERA REINECKII - BACOPA MONNIERI - NURZANIEC VALLISNERIA SPIRALIS - ANUBIAS BARTERI VAR. Akwarium 112l założone 20.01.2013 W tej chwili podaje EasyCarbo ~1,5ml na dzień, oraz pod korzenie tabletki Sera Flore Plus - średnio 5 tabletek/2tyg. Oświetlenie standardowe 2x18w Aqua Glo i Power Glo, stan wody mierze standardowymi paskami Sera 6 w 1. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Zamiast gotowych nawozów zaopatrz się w sole. O wiele taniej wychodzą, na dłużej starczą i co najważniejsze - wiesz ile czego wlewasz do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulimaster Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Aby nawozić solami, z tego co się orientuje muszę mieć zestaw wszystkich testów ? Na razie zakupiłem EasyLife Profito na próbę. Dodatkowo pytałem czy taki zestaw z linku jest Ok, czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Jeśli chcemy nawozić akwarium, to moim zdaniem tak czy siak testy się przydają. Wszystko fajnie wygląda do momentu jak nie zaczną się problemy z glonami lub niedoborami. Wtedy testy są niezbędne, chyba że ktoś już jest tak doświadczony, że widzi niedobory po roślinach. Co do tego nawozu to jest podane jakie dawki trzeba wlewać, ale nie ma opisane o ile się podnosi dany pierwiastek, więc jak dla mnie kupowanie kota w worku. Zawsze możesz spytać sprzedającego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulimaster Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 mam standardowe testy które nie mają w składzie mikro i makro. Nie jest napisane o ile czego podnosi, natomiast jest podane dawkowanie - myślę że dla standardowego akwarium wyliczone w miarę OK. Zakupiłem małe opakowanie 100ml na próbę, aby zobaczyć jaki będzie efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Paskowe testy są bardzo niedokładne, więc nie sugerowałbym się nimi. Daj znać jakie efekty uzyskasz stosując ten nawóz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulimaster Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Paskowe testy są bardzo niedokładne, więc nie sugerowałbym się nimi. Daj znać jakie efekty uzyskasz stosując ten nawóz. Dlatego nie zdecydowałem się na tą chwile na stosowanie soli. Co do efektu dam znać na pewno:) Mam jeszcze pytanie; stosuje jak wyżej napisałem jeszcze Easy Carbo, jak duży musi być ruch tafli wody aby była napowietrzona, a jednocześnie nie uciekało zbyt wiele CO2 przez ten ruch ? Obecnie mam ostawiony wylot filtra tuż pod powierzchnie wody co powoduje dość spory ruch części tafli wody (do połowy akwarium gdzie dalej są rośliny pływające i ruchu praktycznie nie ma), a przy samym wylocie woda jest aż roztrzepana. Czy mogę zmniejszyć strumień z filtra, czy może się to odbić na zbyt małej ilości filtracji ? mam filtr Fluval 106. Dodatkowo woda powoduje dośc silny strumień wody przy przedniej szybie akwarium na całej długości praktycznie aż do samego dna, co nie wiem też czy nie będzie przeszkadzało Pielęgnicą Cętkowanym - jutro odbieram ze sklepu 5 młodych sztuk. Co zrobić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Do napowietrzenia wystarczy delikatny ruch wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Szkoda że wątku wcześniej nie założyłeś bo dwie takie buteleczki ostatnio wylałem do zlewu i kupiłem sole. Myślę że ty też wkrótce tak zrobisz. Z tego co pamiętam to sprzedawca nie podaje nawet czego ile jest w butelce a jest tylko dozowanie kroplami na określony litraż. Ja postąpiłem podobnie jak ty teraz. Kupiłem ten nawóz i zacząłem dolewać. Było fajnie dopóki nie pojawiły się glony. Wtedy zainwestowałem w testy N,P i Fe które pokazały mi azot na poziomie 80 ml/l. Nawóz odstawiłem, kupiłem sole makro + mikro. Od miesiąca co tydzień badam wodę, koryguje nawożenie i mam nadzieję że z czasem ustabilizuje zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulimaster Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 taki całkiem delikatny ? To lepiej inaczej skierować wylot, czy może zmniejszyć przepływ filtra ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Inaczej skierować wylot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bulimaster Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Szkoda że wątku wcześniej nie założyłeś bo dwie takie buteleczki ostatnio wylałem do zlewu i kupiłem sole. Myślę że ty też wkrótce tak zrobisz. Z tego co pamiętam to sprzedawca nie podaje nawet czego ile jest w butelce a jest tylko dozowanie kroplami na określony litraż. Ja postąpiłem podobnie jak ty teraz. Kupiłem ten nawóz i zacząłem dolewać. Było fajnie dopóki nie pojawiły się glony. Wtedy zainwestowałem w testy N,P i Fe które pokazały mi azot na poziomie 80 ml/l. Nawóz odstawiłem, kupiłem sole makro + mikro. Od miesiąca co tydzień badam wodę, koryguje nawożenie i mam nadzieję że z czasem ustabilizuje zbiornik. A jakich soli używasz, jakie testy i na co ? Edit: Inaczej skierować wylot. tylko jak bym go nie skierował, to prąd wody w akwa jest nadal silny tylko w inna stronę Regulamin 6.1. i 6.2. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 To jak Ci robi młynek w wodzie, to zmniejsz. PS. Edytuj posty i dbaj o pisownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Sole standardowe: KNO3, K2SO4, KH2PO4, Chelat Fe + mikro intermagu. Testy zoolek na NO3, PO4 I Fe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Temat jest o nawożeniu a nie wylocie filtra. Kup sole. Możesz dozować standardowo i korygować na "czuja" tak jak ja (czasami badam wodę). Sole nie są takie straszne. Tygodniowo do akwarium wlewam 60mg/l No3. O dziwo wszystko rośliny wciągają. Co do zooleka no3 to nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Co do zooleka no3 to nie polecam.Potwierdzam. Ciężko odczytać zawartość NO3. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts