Jump to content

Welony dla laika?

Alesia
 Share

Recommended Posts

Witam :)

Jestem tu nowa i potrzebuję garści rad doświadczonych akwarystów.

Mąż postanowił zrobić mi przyjemność i kupić akwarium. Super :) Ale oboje jesteśmy laikami i nie wiemy od czego zacząć.

Po pierwsze, wybór zbiornika- lepsze mniejsze (60-70 l) czy troszkę większe (ok 112 l)?

Po drugie, obsada- marzyłam o tym, żeby w 112 l umieścić 3 małe welonki. Czy będzie im dobrze w takich warunkach? Wiem, że dorastają do sporych rozmiarów i nie chcę, żeby się męczyły.

A może na początek lepsze będą np. gupiki? Jeśli tak, to z jakimi rybkami? Bo same wyglądają ciut za blado. Podobają mi sie neonki i rozbory, ale nie jestem pewna, czy potrafię się nimi właściwie opiekować i czy one będą czuły się dobrze ze sobą nawzajem...

Na koniec- jakie roślinki, jakie parametry wody dla jakich ryb?

Będę wdzięczna za rady :)

Nie jestem ekspertem, ale z tego co wiem, to jest wiele odmian karasi. Niektóre odmiany faktycznie lubią chłodną wodę i dobrze się czują w oczku wodnym, ale akurat welonki są na to zbyt delikatne (podobno- opieram się na artykule jakiegoś weterynarza, z którego nic ponadto nie wywnioskowałam). W każdym razie rozumiem, że jeśli będą to tylko 3 rybki w 112 l, to nie będzie dla nich krzywda? Tak w ogóle, to może ktoś napisze mi coś więcej o opiece nad welonami? W sieci trudno znaleźć coś konkretnego, na forach małolaty ciągle przekonują tylko, że można te rybki maltretować w kulach :|

• 4 weeks later...

Na początek przygody z akwarystyką welony darowałbym sobie. W 112l możesz mieć naprawdę fajną obsadę, nie wymagającą wielkiej wiedzy. Z resztą, jak złapiesz bakcyla (jak ja) to będziesz czytać, czytać i czytać i szybko się uczyc.