Alesia Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Witam Jestem tu nowa i potrzebuję garści rad doświadczonych akwarystów. Mąż postanowił zrobić mi przyjemność i kupić akwarium. Super Ale oboje jesteśmy laikami i nie wiemy od czego zacząć. Po pierwsze, wybór zbiornika- lepsze mniejsze (60-70 l) czy troszkę większe (ok 112 l)? Po drugie, obsada- marzyłam o tym, żeby w 112 l umieścić 3 małe welonki. Czy będzie im dobrze w takich warunkach? Wiem, że dorastają do sporych rozmiarów i nie chcę, żeby się męczyły. A może na początek lepsze będą np. gupiki? Jeśli tak, to z jakimi rybkami? Bo same wyglądają ciut za blado. Podobają mi sie neonki i rozbory, ale nie jestem pewna, czy potrafię się nimi właściwie opiekować i czy one będą czuły się dobrze ze sobą nawzajem... Na koniec- jakie roślinki, jakie parametry wody dla jakich ryb? Będę wdzięczna za rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Karasie (welony) są to ryby do oczka wodnego, nie do akwarium. 112l będzie zdecydowanie lepsze ale więcej niż 2 maks 3 sztuki bym nie dawał. A do tego wydajny filtr - najlepiej zewnętrzny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alesia Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Nie jestem ekspertem, ale z tego co wiem, to jest wiele odmian karasi. Niektóre odmiany faktycznie lubią chłodną wodę i dobrze się czują w oczku wodnym, ale akurat welonki są na to zbyt delikatne (podobno- opieram się na artykule jakiegoś weterynarza, z którego nic ponadto nie wywnioskowałam). W każdym razie rozumiem, że jeśli będą to tylko 3 rybki w 112 l, to nie będzie dla nich krzywda? Tak w ogóle, to może ktoś napisze mi coś więcej o opiece nad welonami? W sieci trudno znaleźć coś konkretnego, na forach małolaty ciągle przekonują tylko, że można te rybki maltretować w kulach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Jak każda inna ryba. Poczytaj o hodowli karasia w akwarium. Surowy wystrój i częste podmiany wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Na początek przygody z akwarystyką welony darowałbym sobie. W 112l możesz mieć naprawdę fajną obsadę, nie wymagającą wielkiej wiedzy. Z resztą, jak złapiesz bakcyla (jak ja) to będziesz czytać, czytać i czytać i szybko się uczyc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lost Posted March 18, 2013 Share Posted March 18, 2013 Złota rybka-ok, ale welony nie są zalecane dla początkujących. Lepiej komety lub shubunkiny. Ale wiadomo maks. 2-3 sztuki do takiego akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts