Jump to content

Nawozy

Dudu
 Share

Recommended Posts

Witam. Przeczytałem mnóstwo artykułów dotyczących soli w akwarium i dalej nic nie wiem. Piszą coś o mnożeniu, dzieleniu, kalkulatorach itp. Skąd ja mam wiedzieć ile mam dodać soli do jakiej ilości wody i ile mam tego dozować dziennie? Błagam pomocy!!!

Parametrów wody nie znam (w najbliższym czasie kupuję testy)

oświetlenie: 2 świetlówki 18w OSRAMA t8 (w przyszłym tygodniu kupuję 24w T5)

akwa:112l

rośliny:żabienica (nie znam dokładnie gatunku), hygruphila polysperma (4szt)

Nie wiem jaką ilość soli rozpuścić w jakiej ilości wody destylowanej i w jakiej ilości dozować. Od czego to zależy?

Do pełnego nawożenia potrzebujesz (podaję najbardziej popularne ale mogą być tez inne)

MAKRO:

1. K2SO4

2. KNO3

3. KH2PO4

4. MgSO4x7H2O

MIKRO:

1. Intermag PLUS

2. Chelat żelaza (8 lub 13 %)

Następnie musisz mieć (jeśli jeszcze nie masz kalkulator zulixa). Najpierw skupimy się na składnikach MAKRO

W zakładce podstawowe (w kalkulatorze zulixa) w pozycji 1 wpisujesz:

Objętość akwarium - 110 l

Ilość nawozu - 500 ml

codzienna dawka nawozu - 5 ml

W tabeli poniżej (lewa strona) napisane są zakładane poziomy pierwiastków jakie chcesz otrzymać - nie zmieniaj tego.

Tabela po prawej mówi Ci ile rozpuścić danych soli aby przy codziennym podawaniu dawki 5 ml otrzymać żądaną ilość składników.

Ok a dlaczego akurat 500ml wody i 5ml soli? Chodzi ci o ten kalkulator, prawda?http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=50823#50823 . Mam z nim problem, bo jak go pobiore to jest coś takiego

Kalkulator mojego autorstwa udostępniany do bezpłatnego użytkowania przez hobbistów-akwarystów.

Wersja z dnia 1-03-2012 (mimo mojej długiej pracy nad nim nie mogę zagwarantować, że jest pozbawiony błędów)

W razie jakichkolwiek pytań i uwag do kalkulatora najłatwiej mnie złapać na podkarpackim forum akwarystycznym: podforak.rzeszow.pl pod nickiem "zulix"

Kalkulator jest zawarty w wielu arkuszach:

Podstawowe Arkusz do liczenia podstawowego nawożenia, na tyle prosty na ile się da.

Makro Arkusz służący obliczeń makroskładników do nawożenia uwzględniając kompozycje eksperymentalne

Pozwala też komponować płyny do zwiększania twardości wody.

Mikro Obliczenia dozowania mikroelementów i ich chelatowania.

Ogrodnicze Przeliczenia związane z ciekłymi nawozami ogrodniczymi stosowanymi czasem w akwarystyce.

Rozpuszczanie Przygotowywanie nawozów ze stężonych roztworów soli. Jest tu i tabela rozpuszczalności soli.

Węgiel Eksperymentalny kalkulator do obliczenia węgla dodawanego z EC i innymi substytutami CO2.

chemia wody Na razie jest tu blok do obliczeń przy zmniejszaniu KH wody za pomocą kwasów

stężenia Obliczenia związane z kumulacją i rozcieńczaniem substancji w wodzie

CO2 od KH Jak sama nazwa mówi do obliczeń zawartości CO2 na podstawie KH i pH wody

PMDD Arkusz do liczenia namiarów surowców do komponowania jednego z popularniejszych nawozów PMDD

Solniczki Eksperymentalne obliczenia dot. Rozmnażania krewetek słonowodnych. Zawiera tabelę gęstości wody morskiej.

Jak będziecie wpisywać głupoty do arkusza (np. Ilość wody do podmianki większa niż wielkość akwarium) to otrzymacie jako wynik głupoty.

Nie wprowadziłem obsługi błędów i wyjątków bo jak ktoś nie wie co wpisuje to nie powinien się brać za eksperymenty.

A jak ktoś chce tylko się pośmiać nad wynikami obliczeń to bardzo proszę :)

Legenda:

Nowy moduł

Moduł poprawiony/uzupełniony

Moduł bez zmian

i to wszystko