DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Witam. Tak jak w temacie znalazłem kalkulator chemiczny k2so4, i tu rodzi się moje pytanie zakupiłem 100g tego nawozu i zastanawiam się nad rozrobieniem go w 1l wody ro jaką mam od kumpla z mojej okolicy. Podaje od razu stronkę do tego kalkulatora : http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem_K2SO4.php . Moje obliczenie na akwarium 128l ilosc wody: 128l ilosc roztworu: 1000 ml ilosc zwiazku K2SO4: 100g stezenie w wodzie po dodaniu 1ml roztworu K: 0.351 mg/l I tu rodzi się 2 pytanie czy taka dawka 1ml była by ok na akwarium 128l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Z tego co pamiętam, to wg kalkulatora Zulixa K powinno wynosić 20mg/l/tydzień w akwarium. Podziel 20mg/l przez 7 i masz dawkę dzienną. To co obliczyłeś jest za mało. Pamiętaj, że jeżeli stosujesz także KNO3 to musisz brać pod uwagę, że tu jest potas także. Poszukaj kalkulatora Zulixa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Zapomniałem napisać ze podaje w 128l też mikro i makroelementy + fe mogę podać skale podawania dawki tych nawozów chodzi o mikro i makro + fe. Mikro.: Np. Akwarium 100l pierwszy tydzień 1ml dawka dzienna, od drugiego tygodnia do miesiąca 1,4ml dawka dzienna, powyżej miesiąca 2,4ml dawka dzienna. Przy oświetleniu powyżej 0,5w/l dawkę można stopniowo podawać większą. Makro + fe.: Przez 1 tydzień 1ml na 40l wody po tygodniu 1ml na 20l wody. Po około 2-3 tygodni stosowania nawozu parametry powinny ustawić się na poziomie no3-10mg/l po4-1mg/l fe-0,2mg/l. I w tym jest prawda ale no3 u mnie w 128l jest na poziomie 25mg/l P.S. Ale tu chodzi o K2SO4 wiec jeśli rozrobiłem już 100g K2SO4 w 1l wody ro to po podawaniu 1ml co tydzień powinny rośliny się poprawić i liski nie powinni odpadać już z ludwigi i h. polyspermy. EDIT Dopisze co znalazłem na temat potasu.: Siarczan potasu K2SO4 100 gram W akwariach roślinnych potas jest jednym z koniecznych pierwiastków potrzebnych do wzrostu roślin Ogólnie można przyjąć że wartość potasu w wodzie powinna być dwa razy taka jak NO3 Brak właściwej ilości potasu w wodzie jest jedną z przyczyn słabego wzrostu roślin. Przy prawidłowych wartościach NO3 ,Po4,Fe i zbyt niskim poziomie potasu rośliny nie potrafią wykorzystać dostępnych składników mineralnych i rosną słabo lub marnieją. Na taką okazję czekają glony które atakują ze zdwojoną siłą Poniżej link do obliczenia i rozpuszczania K2SO4. http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem_K2SO4.php . Jedynym problemem z tym pierwiastkiem jest to że jest niemierzalny testami akwarystycznymi i dawkowanie należy ustalić samodzielnie-doświadczalnie. Objawem zbyt niskiego poziomu potasu są dziury w starszych liściach i opadanie ich. Natomiast przy nadmiarze potasu przy wartościach powyżej 40-50mg/l objawem jest palenie stożków wzrostu. Młode liście są karłowate i pokręcone jakby spalone. Podaję parametry ze specyfikacji K2So4.: Wygląd-biały,krystaliczny puder Ph 1% roztworu 2,7 substancje nierozpuszczalne-0,2% Analiza granulometryczna >0,300mm 8% <0,125mm 50% >0,125mm 50% EDIT Znalazłem nowy kalkulator zulixa, Ale coś nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Piszesz, że coś wlewasz do akwarium. Nie wiem co to jest i ile. Informacja typu wlewam mikro 1ml czy makro 2ml to jest informacja typu "dziś słońce świeci". Podaj producenta, stężenia, bo inaczej nic nie można powiedzieć. Poszukaj składu chemicznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Chodzi ci o mikro i makro+fe jeśli tak to zaraz podam jak pisze na kartkach dodanych do tych nawozów. Oto wypisz co jest w danym nawozie.: Mikro czyli nawóz podstawowy zawiera.: Potas, magnez, żelazo, azot, mangan, molibden, cynk, kobalt, bor, miedź, nie zawiera fosforu który w akwariach z rybami jest zawsze i jego nadmiar powoduje wysyp glonów. Makro+fe zawiera.: No3, po4, mg, k i fe I to tylko to piszę no i jak dawkować i nic więcej nie piszę na temat tego o co pytasz. A dawkuje to tak do 128l mikro 2ml a makro+fe 5ml codziennie. A jeśli chodzi o te k2so4 100g to będę podawał stopniowo dawki 1ml codziennie, no rozrobione mam te 100g w 1l wody ro. Ale mam 2 porcje 100g tego nawozu wiec jak ten wykończy mi się to zrobię czy 2 ale trochę inaczej rozrobiony no i sprawdzę to kalkulatorem zulixa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Czyli w tej chwili podjesz jakieś pierwiastki ale nie wiesz w jakich ilościach. W takim przypadku nie wiesz ile dodać k2so4 aby nie przedawkować. Wg kalkulatora: Akwarium 128l - faktycznie wody masz mniej, dobrze by było policzyć dokładnie. Cel 20mg/l K na tydzień. Ilość sporządzonego nawozu: 500ml rozpuścić 40,7 g k2So4 wg receptury: Wlej do pojemnika 300ml wody destylowanej, wrzuć 40,7g k2so3, wymieszaj tyle ile da się. Żeby zwiększyć rozpuszczalność możesz podgrzać wodę destylowaną. Później uzupełnij roztwór do 500ml. Wymieszaj. Jednorazowa dawka dostarczy: 2,99mg/l. Siedem dawek dostarczy: 20,9mg/l. Aha jednorazowa dawka to 10ml roztworu. Czyli 500:70 da Ci ponad 7 tygodni stosowania. Problem polega na tym, że Ty już podajesz K ale nie wiemy ile i ile z tego wchłaniają rośliny. Czarna magia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 On podaje wszystkie pierwiastki w niewiadomych ilościach. Zapomniałeś mu podać ile dziennie ml ma lać do akwarium. A Następna sprawa... Nie doliczając potasu z pozostałych roztworów, podając te dawki co Ty mu obliczyłeś na pewno wyjdzie ponad 20 mg/l tygodniowo. Pokusił bym się o stwierdzenie że podana tygodniowa dawka potasu w sumie może skoczyć do 35 mg/l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Mapet masz całkowitą rację. Powinien zużyć to co ma a następnie korzystać tylko z soli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Ja bym odstawił te nawozy, kupił potrzebne sole. Rozrobił i dawkował. Cena soli to często nawet 1/10 ceny roślinek, które po zaglonieniu zgniją i zostaną wyrzucone. Więc czy się opłaca? Niech właściciel tematu odpowie Sobie na to pytanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Albo podawać k2so4 tylko po podmianie wody jako 1 dawka a codziennie podawać to co podaje czyli mikro i makro+fe, jeśli tak się da to proszę was o dokładne podanie mi wyliczonych wartości k2so4 100g w ilu ml wody to rozrobić np. jeśli mam 2l wody ro od kumpla z mojej okolicy, powiem ze 1 porcje k2so4 rozrobiłem już w 1l wody ro. Wiec mam nadal 2 porcje k2so4 100g ale jej naradzie nie będę używał. Jeśli chodzi o kalkulator zulixa to jeśli miało by być te 20mg/l w akwarium 128l trzeba by było w 1l wody ro rozrobić 90,2g k2so4 i dawkować codziennie 6ml, ale ze podaje mikro i makro+fe to może tak jak napisałem powyżej dawkować tylko przy podmianie wody czyli jak to obliczyć ile ml trzeba by było podawać co podmiana wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Ilość wody do podmiany (lub objętość akwarium) 128 litrów ilość sporządzonego roztworu nawozu 2000 mililitrów Codzienna dawka nawozu do wody 6 mililitrów K2SO4 100,4 g Potas, K+ 2,99 20,90 Po co chcesz to rozpuszczać ? Nadal wiemy b. mało o Twoim akwarium . Nie ryzykuj, bo potrójesz ryby a za tydzień będziesz pisać że k2so4 to zło. Przeczytaj jeszcze raz linki Łorena bo nie rozumiesz wielu rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 No to co lepiej zrobić z tym k2so4 wywalić czy co bo mam 100g rozrobione w 1l wody a 2 100g czy leży nie ruszane, jeśli mam nie podawać k2so4 to podawać tylko mikro i makro+fe czy lepiej już zakupić coś innego i podawać. Powiem ze mikro i makro+fe już mam mało i niedługo będzie nowy zakup wiec się zastanawiam czy te k2so4 się przyda czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 To musiałbyś podawać 3ml dziennie tego co masz rozrobionego żeby osiągnąć te dawki. Masz dwa wyjścia; 1. Stosować to co do tej pory. 2. Dokupić resztę soli i rozrobić wszystkie sole. Jednocześnie odstawić to co teraz wlewasz. Nie możesz stosować jednego i drugiego, bo to się źle skończy. Jeśli masz rozrobione zamknij szczelnie i schowaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Ok dzięki to tak zrobię naradzie będę podawał to co podaje czyli mikro i makro+fe a zakupie czy taki mały zestaw soli mikro, makro i coś tam do tego dodane jest w gratis, a te k2so4 co mam teraz to tak jak mówisz tak zrobię ostawię dopóki nie dokupię tego co trzeba z soli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Sole kupuj osobno wszystkie. Później policz stężenia lub niech ktoś pomoże tobie. Zamiast intermagu możesz kupić easy life profito - 16zł 100ml. Nie kupuj mieszanych nawozów ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Dobra wiec postanowiłem ze nie będę się bawił solami i zakupie nawozy z firmy aqua art tylko nie wiem które dokładniej kupić żeby podawać to co wymieniłem z mikro bo makro to wiem co i jak. Jeśli chodzi o mikro to chce żeby w nim było to co w tym mikro co mam w solach. Czyli to : Potas, magnez, żelazo, azot, mangan, molibden, cynk, kobalt, bor, miedź. Jeśli miał bym wybierać mierzy firmą aqua art a easy-life to wybrał bym aqua art. I tu pytanie które z nawozów aqua art kupić i podawać tak jak trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Skomplikowanie piszesz. Mikro możesz kupić takie jakie chcesz. Kwestia ceny. Wiesz dlaczego poleciłem mikro easy life profito ? Bo to jest jedyny preparat na rynku, którego skład chemiczny znamy. W mikro jest też trochę fe. Nie znając zawartości fe w mikro nie policzysz dokladnie dawki fe. Nie komplikuj życia. Kup profito i : K2SO4 KNO3 KH2PO4 MgSO4x7H2O oraz chelat Fe 8% lub 13%. Ps. Mikro to mikro. Nazwa mikro odnosi się do pierwiastków występujących w niewielkich ilościach. Wszystkie mikro różnią się między sobą stężeniem poszczególnych pierwiastków. Ja kiedyś wlewałem z powodzeniem nawóz kwiatowy do akwarium. Dlaczego ? Bo znałem skład chemiczny i wiedziałem ile wlać aby nie przekroczyć dawek. Niestety stężenie miedzi przekroczyłem nieznacznie i ampularia nie wytrzymała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Witam. Jednak postawiłem ze zakupie nawozy z tej strony http://www.akwanawozy.com.pl takie jak carbo aqua art, classic aqua art. I do tego zakupie takie składniki jak po4, no3, k+ w butelkach o nazwie AKWAN P+, AKWAN N+, AKWAN K+, i nie trzeba bawić się rozrabianiem nawozu w wodzie destylowanej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts