loczeq Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Witam, mam ostatnio problem z glonami. Wiem, że jest oddzielny temat poświęcony temu, ale zdaje mi się, że jest to związane z oświetleniem, dlatego piszę tu. Mam akwarium 25l o długości 40 cm. Około 2 miesiące temu wymieniłem żarówkę na GOVENA 9w (45w), 2700k, 510lm. Około 5 tygodniu temu zacząłem obserwować inwazję glonów. Zmieniałem tylko pożywienie, ale nieznacznie więc chyba nie ma to większego znaczenia. Postanowiłem dziś kupić żarówkę OSRAM 5w (27w), 2500K, 250lm, myśląc że zmniejszenie jej mocy załatwi problem. Jednak potem przeczytałem tutaj gdzieś na forum, że moc powinna być nieco ponad 10W, za to temperatura 6500K. Czy muszę wymienić żarówkę na około 10W i 6500K, czy wystarczy kupić taką o większej temperaturze (6500k)? Lumeny bodajże nie mają dużego wpływu na życie w akwarium? Z góry dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nantai Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Najlepsza żarówka do akwarium to o barwie 6500k lub w tych granicach. 2700 to gwarancja glonów. Co do mocy to zależy jakie chcesz trzymać rośliny, czy bardziej wymagające, czy mniej. Polecam jedną z tych: http://allegro.pl/listing/user.php?stri ... d=15083391. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
loczeq Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Żeby trzymać bardziej wymagające rośliny to trzeba mocniejsze oświetlenie? Mając mocniejsze oświetlenie będą rosły także te rośliny, który mają mniejsze wymagania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts