stfosz Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Witam, chciałbym zaprezentować swój zbiornik . Start: 12.12.12 Akwarium 60x30x30 - 54l Podłoże: - Ziemia ogrodowa (na środku) - Grys bazaltowy 8-12mm (wasrtwa spodnia, w około i na ziemi) - Grys bazaltowy 3-6mm (warstwa wierzchnia) Pokrywa: dedykowana Pearl 60 CO2 - bimbrownia + kamyk napowietrzający (będzie zmiana na kostkę lipową/dyfuzor ze spiekiem) Filtracja: Fluval 104 (wkład gąbkowy + wypełnienie bio-ceramika) Ogrzewanie: Grzałka z termostatem 75W Oświetlenie 0,75 W/l: - Świetlówka: 14W PowerGlo 15000k - Świetlówka: 11W 4000k - 2 x żarówka energooszczedna 8W 4000k - 2 x 30cm niebieskie taśmy LED Ozdoby: - Drzewko korzeni porośnięte mchem - Kamienie ze strumyka - Czarny plastik imitujący skały za akwarium - Czarny kawałek tektury jako osłona od słońca Obsada: - Bojownik Syjamski x1 - Tetra Czarna (Żałobniczka) x16 (kilka do oddania) - Zwinnik Jarzeniec x6 - Zbrojnik x1 - Kosiarka x1 - Helenka x1 - Krewetki xxx (nie wiadomo czy jeszcze są) Rośliny: - Rogatek sztywny - Rotala wspaniała - Żabienica amazońska - Sitowie igłowate - Mały "Heniek" - Paprotnica - Mech jawajski Podmianki wody raz w tygodniu ok 30% wody. Więcej zdjęć dodam za kilka jak dorwę aparat bo póki co robione telefonem. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Akwarium bardzo mi się podoba, ale obsada jest tragiczna. Zostaw bojownika, krewetki i zwinniki jarzeńce, reszta do oddania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natural-Aqua Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Aż tak tragiczna nie jest ta obsada. Nie ma co przesadzać i dramatyzować Kosiarka i zbrojnik przyduże do tego zbiornika, reszta może zostać (tym bardziej że autor pisze o żałobniczkach do oddania) - proponowałbym oddać jedną ławicę i zostawić większą jednego gatunku. Aranżacja całkiem ładna, nie pasuje mi tylko na rotala na środku. No i czekać aż trawniczek urośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Aż tak tragiczna nie jest ta obsada. Nie ma co przesadzać i dramatyzować Kosiarka i zbrojnik przyduże do tego zbiornika, reszta może zostać (tym bardziej że autor pisze o żałobniczkach do oddania) Autor wyraźnie pisze, że kilka nie wszystkie, nawet nie znamy parametrów, nie wiadomo, czy w ogóle, któraś z ryb może zostać. Jeżeli można to proszę podać parametry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stfosz Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Dzięki za opinie. Jest to moje pierwsze akwarium i wszystko się dla mnie liczy. Parametrów nie jestem w stanie podać ponieważ nie mam testów (a póki co krucho z kasą, żeby kupić) ale postaram się od kogoś pożyczyć. Co do rybek to będą one do oddania do kolegi. Żałobniczek zostanie połowa więc ok 7-8 sztuk. Natural-Aqua - Rotala w przyszłości będzie przeniesiona na prawą stronę zamiast Paprotnicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Żałobniczek najlepiej jakby wogóle nie było. Zostaw jarzeńce. Kup nawet paskowaną na Ph, wystarczą na tą chwilę, kosztują 5 zł, są nawet w biedronce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Zeleus ma rację. Na stadko żałobniczek (czyli 12 lub więcej) akwarium jest za małe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stfosz Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 Wartość pH wody wyszła na poziomie 6,4-6,5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 To dobra wiadomość. Zostaw tylko jarzeńce z ryb ławicowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stfosz Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 A zostawić je w ilości 6 sztuk tak jak mam czy mogę zwiększyć ławicę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts