Effka33 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 witam, wczoraj dodałam do moich dwóch brzanek złotych kolejne dwie. Z tego co mi się wydaje, miałam 2 samce (bardziej jaskrawe kolory i więcej czarnych kropek), dodałam dwie samiczki. Pierwsza doba była spokojna, rybki pływały zgodnie razem ale dziś od rana moje stare rybki strasznie męcza nowe, ganiaja je po całym akwarium. Starszy samczyk nabawił się od tego jakiegoś zadrapania na pyszczku. Z tego co wiem brzanki nie sa agresywnymi rybkami i lubia żyć w grupach. Moje jak narazie się nie znosza. Jakaś rada? Pozdrawiam Effka33 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Uzupełnij informacje dotyczące zbiornika --> jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effka33 Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Witam, poniżej Dodatkowe informacje Zbiornik 63l Lampa t8 sun glow 20Watt Filtr wewnętrzny elite jet flow 100, dodatkowo oxyboost 150. Zbiornik nowo zrestartowany 2 tygodnie temu (jako zbiornik zastępczy. docelowo zbiornik 80l) podmiana wody: 1x Tyg. 10% (3 dni temu) Obsada 2xkirysek pstry 4x brzanki Puntius semifasciolatus 1x neonek 1x krewetka fitrująca 2x krewetka cherry Woda (odczyt dzisiejszy) GH = 180 KH= 80 PH= 7.0 NO2- = 0.5 NO3- = 20 pokarm mieszany, mrożony i suchy. Czy jeszcze jakiesś informacje będa potrzebne? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Co do obsady powinnaś kupić więcej kirysków, powinno ich być co najmniej 6szt. Brzanki to ryby stadne, nic dziwnego że są agresywne, powinno być ich ok 8szt. ale wydaje mi się że twoje akwarium jest po prostu za małe dla nich. Neonki to ryby stadne, powinno ich być co najmniej 8szt. Krewetki również są stadne, red cherry powinno być co najmniej 10szt. Na krewetkę filtrująca za małe akwarium, ich też trzeba mieć więcej sztuk. Na twoim miejscu pozbyłabym się brzanek, dokupiła krewetek, kirysków i neonek i wtedy będzie dobrze. Chyba że coś jest nie tak z parametrami dla tej obsady, na ten temat niech się ktoś inny wypowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effka33 Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 Dzieki serdeczne! planuję dokupić kiryski, neonki i brzanki jak tylko przeprowadzę ryby do nowego zbiornika 80l. Myślisz że 80 l dla 8 brzanek, kirysków i red cherry będzie za małe? Czy może zorganizować krewetkom nowe mniejsze akwarium? dzięki za radę! P.S.brzanki nie były agresywne tylko odstawiały taniec godowy . Samczyki zmieniły kolory na bardziej czerwone, a dziś rano wszystkie siedziały schowane po pniakiem i coś zajadały . Dziś jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martusia86 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Brzanki, zresztą jak każda inna ryba (nawet neon) potrafi zjeść krewetki, ja proponowałabym zrobić krewetkarium 25l dla samych krewetek, 80l starczy na stado 10szt. brzanek i ok 10szt kirysków, jak chcesz mieć brzanki, to już neonki odpadają, w takich małych litrażach proponowana jest tylko jedne stado. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts