HellRedAngel Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Niestety ale muszę zmienić mieszkanie ... wiąże się to z przeniesieniem akwarium .... sam transport akwarium kamieni itd nie jest problemem... problem pojawia się z transportem ryb ( 50 sztuk ), nie mam pojęcia jak je przewieźć ... może ktoś z okolic Bielska Białej posiada jakieś zamykane zbiorniki w których będę mógł przewieźć ryby oraz przynajmniej część wody ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Jakie to ryby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellRedAngel Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Pyszczaki, kilka zbrojników, myślę że w 5-6 godzin przeniosę zbiornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Pyszczaki i zbrojniki w jednym baniaku? :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellRedAngel Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 rozmawiamy o przeprowadzce a nie o obsadzie ... niepotrzebnie kolega się wtrącił do tematu totalnie nic nie wnosząc ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kora000 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Nie rozumie co za problem, pyszczki ze zbrojnikami mogą być w jednym zbiorniku. Ja na allegro kupowałam baniak 120l zamykany z pokrywą. Kupiłam droższy specjalny do przechowywania żywności. Są też tańsze o wiele, ale to z recyklingu. Nie wiem co wcześniej było w nich trzymane, dlatego się nie skusiłam. Z kurierem zapłaciłam ok. 100zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Nie rozumie co za problem, pyszczki ze zbrojnikami mogą być w jednym zbiorniku. . Bzdura totalna. Głupota! Kup worki akwarystyczne (koszt 5-10zł) jeżeli pielęgnice mają powyżej 8cm to 1ryba na jeden worek. 20% wody, 80% tlenu z butli (trzeba pojeździć i dopytać kto za małą opłatą napuści tlenu do worków). Zawiązujesz szczelnie i jazda. Do zbrojników nie wstrzykuj tlenu- możesz je zabić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 rozmawiamy o przeprowadzce a nie o obsadzie ... niepotrzebnie kolega się wtrącił do tematu totalnie nic nie wnosząc ... Więc napiszę inaczej. Jak już uda Ci się przenieść akwarium to załóż temat w dziale "Obsady zbiorników". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellRedAngel Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 obsada wiem że jest zła ... zbyt dużo gatunków ... i źle dobrane gatunki no ale ... po przeprowadzce coś się zmieni ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Jest zimno, wiadomo. Jak daleko sie przeprowadzasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 20% wody, 80% tlenu z butli (trzeba pojeździć i dopytać kto za małą opłatą napuści tlenu do worków).Bzdura totalna,głupota! Na 5-6 godzin absolutnie nie potrzebuje tlenu z butli. Play nie przeginaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Pielęgnice są czułe na braki tlenu. 5-6 godzin dla zestresowanego ponad 8cm pyszczaka to bardzo wiele. Nim się wypowiesz pomyśl 5 razy. Ostatnio co chwile podważasz moje opinie, powód? Nie wiem, ale jestem ciekaw Twoich doświadczeń w przewożeniu ryb z wielkich Jezior . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Powód? Nie wszystkie,podważam,ale akurat tu-żadna ryba wysyłana przeze mnie,anie dostarczana do mnie bez tlenu nie padła,bez względu na gatunek przez 24h,więc 5-6h nie zrobi jej różnicy.Dlatego nie ganiaj chłopaka po mieście,żeby szukał tlenu bo jest zbędny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 "Jest zbędny" - pogadamy gdy wyślesz jakieś ryby z wielkich jezior i gdy nie bedą to 3cm szkuty, a przynajmniej 8cm rybska. Nie wiesz co mówisz. Taka jest prawda. EDIT: Tlen nie ma sensu tylko w przypadku zakupu 15L wiadra z przykrywką, które raz na jakis czas można otworzyć i poruszać taflą wody tak, by dostarczyć nową "porcje" tlenu. W innym przypadku (duże pyszczaki w worku) tlen jest potrzebny. Nawet nie wiesz jak szybko te ryby podczas stresu zużywają tlenu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 "Jest zbędny" - pogadamy gdy wyślesz jakieś ryby z wielkich jezior i gdy nie bedą to 3cm szkuty, a przynajmniej 8cm rybska. Nie wiesz co mówisz. Taka jest prawda. Dobra mądralo,tylko,że kolega nie ma zamiaru ich nigdzie wysyłać.Czytaj ze zrozumieniem i nie uskuteczniaj chorych teorii. Chcesz,żeby latał po mieście za tlenem tylko w celach przeprowadzki,śmieszne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Dajcie sobie po liściu na ogarnięcie W każdym markecie można kupić pojemnik z pokrywą. Teraz w Auchan chodzą takie 30 litrowe za 12 zł. Właśnie od dwóch dni trzymam w takim ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 ryba wysyłana przeze mnieMądralo. Sam wyjechałeś z wysyłką, więc ponawiam swoje powyższe słowa- pomyśl nim sie udzielisz. Masz widać słabe doświadczenie z transportem ryb z wielkich Jezior. Te ryby słabo przechodzą transport, a zwłaszcza wspominane wcześniej większe pyszczaki. Przy 3cm rybach jest sielanka, ale przy 8cm i temp wody ok. 27* zaczynają się schody. Te ryby lubią się rzucać w worku i zużywają bardzo szybko tlen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Kup worki akwarystyczne (koszt 5-10zł) jeżeli pielęgnice mają powyżej 8cm to 1ryba na jeden worek. 20% wody, 80% tlenu z butli (trzeba pojeździć i dopytać kto za małą opłatą napuści tlenu do worków). Zawiązujesz szczelnie i jazda. Może Ty pomyśl. Kolega pytał o przewózkę,nie o wysyłkę,a Ty wyjechałeś z tym tekstem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Ty pierwszy wpomniałeś w temacie o wysyłce. Nie pamiętasz? Może czas iśc spać ? Nie wszystkie,podważam,ale akurat tu-żadna ryba wysyłana przeze mnie,anie dostarczana do mnie bez tlenu nie padła,bez względu na gatunek przez 24h,więc 5-6h nie zrobi jej różnicy. I nie wrzucaj wszystkich ryb "do jednego wora". Nie porównuje się transportu różnych gatunków ryb, bo każdy gatunek jest inny . Wielkość, zużycie tlenu, temperatura wody, wielkość worka, ilość wody - to wszystko ma znaczenie. Masz doświadczenie w transporcie ryb z wielkich Jezior? Czy może jednak masz syndrom "Nie znam się, ale sie wypowiem" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Tak Play,chyba powinieneś iść spać,bo ja odniosłem się do Twojego pomysłu odnośnie szukania tlenu przy przeprowadzce,który jest przesadzony. 20% wody, 80% tlenu z butli (trzeba pojeździć i dopytać kto za małą opłatą napuści tlenu do worków). Bzdura totalna,głupota! Na 5-6 godzin absolutnie nie potrzebuje tlenu z butli. Play nie przeginaj. Kończę tą dyskusję stwierdzeniem,że nie zgadzam się z Tobą w tym temacie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellRedAngel Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 przeprowadzam się jakieś 4-5 km dalej... no ale wiadomo zanim się przeniesie zbiornik .. zanim się wszystko ułoży ... mieszkam na 4 piętrze przeprowadzam się na 3 ... bez windy ... wiadomo jak to wygląda o spadek temperatury się nie martwię tylko o to żeby ryby się nie udusiły ( z nabiciem tlenu do worków będą problemy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 W takim razie tym bardziej pakuj po jednej rybie do worka (kup duże worki) i pamiętaj o proporcji woda/ powietrze 1/4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Różne ryby mają różne wymagania. Dla przykładu: Zbrojniki nie mogą mieć uzupełnienia tlenem, bo zdechną. Potrzebne jest powietrze. Guramiowate muszą mieć uzupełnienie tlenem, bo w wypadku przenosin stresują się na tyle intensywnie, że przerasta to ich możliwości zaopatrywania w tlen przez skrzela. Transport pielęgnic na czas dłuższy niż godzina powinien odbyć się przy użyciu albo mieszanki z podbiciem ilości tlenu, albo tlenu czystego, w wypadku dłuższego przejazdu. Ogólnie jednak można powiedzieć, że tak długo jak nie mamy do czynienia ze zbrojnikami, to wymiana powietrza na tlen ma dobre skutki. Jeżeli woda pochodzi z akwarium silnie nawożonego dwutlenkiem węgla, to już nie tyle można, co powinno się domieszkować tlenem, bo zmiany temperatury i przelewanie się wody w worku powoduje uwolnienie się częściowe gazów, w tym nadmiaru CO2. Jeśli trzymasz je przez dłuższy czas, to warto jednak użyć tlenu - oczywiście pomijając przypadek zbrojników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 A dlaczego by nie można użyć do przeprowadzki zakręcanej beczki okoł 50l? Naładować dużo roślin z akwarium. Co o tym sądzicie? Jakoś bym nie ufał workom, lekko sie gdzies zahaczy i woda z rybą czy rybami w aucie zostanie. 4-5 km to pryszcz, 2 godziny i ryby powinny juz pływać w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Takie beczki to dobry pomysł - im więcej wody, tym lepsze utrzymanie temperatury. Minusem bedą koszty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts