Eltanin Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Hoduję neonki czerwone. Niestety nie posiadam testów, są dla mnie za drogie. Aktualnie posiadam wodę w kranie o twardości ogólnej 10,7. Mam pytanie: Jak bardzo obniżę twardość zagotowując tę wodę i przepuszczając przez filtr dzbankowy Brita? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rasbor Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Czyli chcesz je hodowwać w wodzie o niewiadomych parametrach? Życzę powodzenia. Najpierw poczytaj o tych rybach, bo gotowaniem wody nic nie nie osiągniesz. Niestety, wybrałeś rybę która wymaga nakładów finansowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eltanin Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Tak, chcę je hodować w wodzie o niewiadomych parametrach. Neon czerwony toleruje 3-8 stopni twardości, więc raczej dużo mi nie brakuje. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś bardziej pomocny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr_w Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Tak, chcę je hodować w wodzie o niewiadomych parametrach. Neon czerwony toleruje 3-8 stopni twardości, więc raczej dużo mi nie brakuje. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś bardziej pomocny. Jestem tu jakby nowy, ale spróbuję pomóc. Jeśli masz wodę o twardości 10,7, a chcesz mieć 8 to wystarczy, że wymieszasz ją z wodą RO w stosunku 1/3 (mniej więcej). Załóżmy, że masz 100l akwarium i co tydzień podmieniasz 20%. Oznacza to 15 litrów wody z kranu i 5 RO. 5 l wody demineralizowanej z marketu to ok 4 zł. Nie wiem czy gotowanie nie wyjdzie drożej. Pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 parametry-chemiczne-wody-jak-obnizyc-jak-podwyzszyc-t23176.html Zamykam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts