Macudys Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Wiem , że w akwariach roślinnych nie używa się napowietrzania z filtra (znaczy tych bąbelków). Wszyscy radzą aby był tylko ruch tafli , i tu moje pytanie: Jeśli ruch tafli napowietrza wodę to czy jak podaje Co2 i tafla się rusza to nie wytrąca mi Co2 z wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firafix Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Wytrąca Musisz po prostu wszystko ustawić eksperymentalnie(ostrożnie)U mnie CO2 chodzi 24/7 rośliny bąbelkują,rosną itp. Rybkom nic nie jest.Konieczny zakup testu CO2-ja mam stały JBL,jednakże nie zwalnia od obserwacji ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Tak , i masz filtr ustawiony na falowanie tafli tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
firafix Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Dokładnie,ustawiłem sobie tak na 3/4 wydajności filtra(JBL e1501),i śpię spokojnie.Kiedyś miałem obawy co do CO2 24/7 i na noc nieznacznie zwiększałem falowanie,bo jak zapewne wiesz w nocy rośliny nie pobierają CO,ale teraz sobie ustawiłem,że jest wszystko ok! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macudys Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Tak , ale ja na noc wyłączam Co2 , wiem w nocy roślinki pobieraj tlen:) Ale jeśli woda wypłukuje to Co2 to jaki jest sens jego pompowania? A wystarczy minimalny ruch tafli wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomekrybka Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 W akwarium w którym mam elektrozawór i wyłączam CO2 ruch tafli wody mam minimalny i nic się nie dzieje. W dzień gdy gaz jest włączony również nic się nie dzieje, rośliny pobierają CO2, wytwarzają tlen i wszystko ładnie sobie śmiga a dodatkowo dzięki temu że ruch tafli jest prawie żaden oszczędzam trochę na nabijaniu butli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts