damiks16 Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Czy ktoś hoduje zmienniaka plamistego.Bardzo proszę o parę zdań o nim. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
CiociaKazia Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 http://www.google.pl nie gryzą . Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 ja hoduje co potrzebujesz ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiks16 Posted April 20, 2009 Author Share Posted April 20, 2009 Jak się zachowują wobec innych ryb? Słyszałem, że wiele ich łączy z mieczykami. Czy to prawda? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 mieczyki moga sie z krzyzowac z platkami sa spokojne ja mam platkiw akwarium i sa spokojne nie gonia gupikoow molinezji itp. polecam platki bardzo fajne rybki temp 25-28 ja mam 29 zimniej nie moge miec i tez zyja w takiej temp pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 w mojej książce pisze 20-30*C są z nich spokojne rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 20, 2009 Share Posted April 20, 2009 Jak się zachowują wobec innych ryb? Słyszałem, że wiele ich łączy z mieczykami. Czy to prawda? taaak,mieczyk hellera ma tyle wspólnego ze zmiennikiem plamistym co lis z wilkiem czyli tylko tyle że należy do tej samej rodziny xiphophorus a jako wielbiciel tych ryb apeluje żeby nie nakłaniać ludzi do krzyżowania tych gatunków i tworzeniu nikomu niepotrzebnych hybryd,tak naprawdę to mieczyk hellera ma więcej wspólnego z mieczykami alvareza czy montezumy niż ze zmiennikami. A wracając do tematu zmienniak plamisty(xiphophorus maculatus)osiąga dł.6cm i wymaga tem.od20-26stp.C,zjada pokarm żywy,suchy oraz resztki roślin i glony.Jest jednym z dwóch gatunków zmienniaka,drugim jest zmienniak wielobarwny(xiphophorus variatus) Według książki "Moje hobby AKWARIUM"aautorstwa G.Soczka i K.Teisseyre oba gatunki zmienniaków zaliczano kiedyś do osobnej rodziny Platypoecilus(stąd jeden z gatunków zmienniaka,zmienniak plamisty jest potocznie nazywany dziś platką) potem jednak włączono je do rodziny xiphophorus do której należy kilkanaście gatunków w tym xiphophorus hellleri czyli nasz popularny mieczyk hellera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiks16 Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 Aha. Dzięki wszystkim za pomoc. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts