Jump to content

Zmienniak plamisty

damiks16
 Share

Recommended Posts

mieczyki moga sie z krzyzowac z platkami

sa spokojne ja mam platkiw akwarium i sa spokojne nie gonia gupikoow molinezji itp.

polecam platki bardzo fajne rybki

temp 25-28 ja mam 29 zimniej nie moge miec i tez zyja w takiej temp

pozdro

Jak się zachowują wobec innych ryb? Słyszałem, że wiele ich łączy z mieczykami. Czy to prawda?

taaak,mieczyk hellera ma tyle wspólnego ze zmiennikiem plamistym co lis z wilkiem czyli tylko tyle że należy do tej samej rodziny xiphophorus a jako wielbiciel tych ryb apeluje żeby nie nakłaniać ludzi do krzyżowania tych gatunków i tworzeniu nikomu niepotrzebnych hybryd,tak naprawdę to mieczyk hellera ma więcej wspólnego z mieczykami alvareza czy montezumy niż ze zmiennikami.

A wracając do tematu zmienniak plamisty(xiphophorus maculatus)osiąga dł.6cm i wymaga tem.od20-26stp.C,zjada pokarm żywy,suchy oraz resztki roślin i glony.Jest jednym z dwóch gatunków zmienniaka,drugim jest zmienniak wielobarwny(xiphophorus variatus)

Według książki "Moje hobby AKWARIUM"aautorstwa G.Soczka i K.Teisseyre oba gatunki zmienniaków zaliczano kiedyś do osobnej rodziny Platypoecilus(stąd jeden z gatunków zmienniaka,zmienniak plamisty jest potocznie nazywany dziś platką) potem jednak włączono je do rodziny xiphophorus do której należy kilkanaście gatunków w tym xiphophorus hellleri czyli nasz popularny mieczyk hellera.

Share

• Create New...