Jump to content

odmulac czy nie,o to jest pytanie

mymlon
 Share

Recommended Posts

Witam

Rożne słyszalłem opinie na temat odmulania dna akwa. Jedni mówia, ze trzeba,inni, ze trzeba, ale rzadko, a nastepni, ze nie trzeba bo to zaburza biologie w akwa. Wystarczy tylko czysta podmiana wody. Co Wy na to? Mam 400 litrow, jak odmulalem, to fakt, zawsze duzo syfu wyłowiłem.

ja ma 3lata rybki i odmulałem 3-4 razy w ciagu tych trzech lat

To ciekawe - masz przecież bardzo żarłoczne (i srające) ryby - gupiki, molinezje.

Ciekawe co się dzieje z gównami? A jak często czyścisz filtr i ile jest w nim syfu?

Chyba, że bardzo głodzisz ryby - w zasadzie to jest sposób na rzadsze odmulanie ;)

Odmulam przy każdej podmianie wody,czyli co tydzień i zastanawiam się czy to ma sens, bo woda nawet z dna jest w miarę czysta. Kilka dni temu włożyłam w podłoże nawóz JBL KUGELN i skoro ma on się rozejść po dnie to chyba w ogóle zrezygnuję z odmulania. No chyba, że będzie konieczność wiadomo...

Odchody rybie to naturalny nawóz dla naszych roślinek :-)

To czy chcemy odmulać,zależy tylko od nas,ale musimy się kierować estetyką akwarium.

Robiąc to,unikajmy okolic roślin,żeby nie pozbawiać ich "odżywki" :D

Wiesz jak spuszczasz wodę to przyłóż waż cm od podłoża , to wystarczy jako odmulanie . To jeszcze zależy od podłoża , oraz od ilości roślin , ale dywaniki tez się odkurza. Odmulaj akwa ustrzeżesz się od kłopotów , co ma przejść do podłoża to i tak przejdzie.

ja ma 3lata rybki i odmulałem 3-4 razy w ciagu tych trzech lat

podmiane wody robie co 3 tygodnie a odmulam prawie za kazda podmiana filtr czyszcze co miesiac a koncowke filtra skad lece babelki co 2 tygodnie

Zdecyduj się bo ci się zeznania mieszają hehhe

Odchody rybie to naturalny nawóz dla naszych roślinek :-)

To czy chcemy odmulać,zależy tylko od nas,ale musimy się kierować estetyką akwarium.

Robiąc to,unikajmy okolic roślin,żeby nie pozbawiać ich "odżywki" :D

Wydaje mi się, że na pewno lepiej byłoby odmulać a nawozić odpowiednimi nawozami np. kulkami dożwirowymi. Przecież w tych kupkach jest dużo substancji i związków niepożądanych. No i walory estetyczne - jak kirys "zawierci" w podłożu :o

Mam jeszcze pytanie - czy w jakimś stopniu pomagają w utrzymaniu porządku ślimaki grzebiące w podłożu tzw. świderki?