mymlon Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Witam Rożne słyszalłem opinie na temat odmulania dna akwa. Jedni mówia, ze trzeba,inni, ze trzeba, ale rzadko, a nastepni, ze nie trzeba bo to zaburza biologie w akwa. Wystarczy tylko czysta podmiana wody. Co Wy na to? Mam 400 litrow, jak odmulalem, to fakt, zawsze duzo syfu wyłowiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 jak masz syf widoczny to sie odmula, ja nie pamietam kiedy to robilem ostatni raz. od czyszczenia dna mam ekipe w sumie 10 rybek a mam 200 litrow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 ja ma 3lata rybki i odmulałem 3-4 razy w ciagu tych trzech lat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 ja odmulam przód akwa co 2 tygodnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 ja ma 3lata rybki i odmulałem 3-4 razy w ciagu tych trzech latTo ciekawe - masz przecież bardzo żarłoczne (i srające) ryby - gupiki, molinezje. Ciekawe co się dzieje z gównami? A jak często czyścisz filtr i ile jest w nim syfu? Chyba, że bardzo głodzisz ryby - w zasadzie to jest sposób na rzadsze odmulanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thomasse Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Odmulam przy każdej podmianie wody,czyli co tydzień i zastanawiam się czy to ma sens, bo woda nawet z dna jest w miarę czysta. Kilka dni temu włożyłam w podłoże nawóz JBL KUGELN i skoro ma on się rozejść po dnie to chyba w ogóle zrezygnuję z odmulania. No chyba, że będzie konieczność wiadomo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 jak masz syf widoczny to sie odmula, ja nie pamietam kiedy to robilem ostatni raz. od czyszczenia dna mam ekipe w sumie 10 rybek a mam 200 litrow U a jakie to ryby - gównojady ?????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nuendiq Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Odchody rybie to naturalny nawóz dla naszych roślinek To czy chcemy odmulać,zależy tylko od nas,ale musimy się kierować estetyką akwarium. Robiąc to,unikajmy okolic roślin,żeby nie pozbawiać ich "odżywki" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted April 19, 2009 Author Share Posted April 19, 2009 dzieki za odpowiedzi , ogolnie nie odmulac, tak czesciej slysze. A jakodmulac to raz na jakis czas wlsnie z powodu substancji odzywczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Wiesz jak spuszczasz wodę to przyłóż waż cm od podłoża , to wystarczy jako odmulanie . To jeszcze zależy od podłoża , oraz od ilości roślin , ale dywaniki tez się odkurza. Odmulaj akwa ustrzeżesz się od kłopotów , co ma przejść do podłoża to i tak przejdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 podmiane wody robie co 3 tygodnie a odmulam prawie za kazda podmiana filtr czyszcze co miesiac a koncowke filtra skad lece babelki co 2 tygodnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 ja ma 3lata rybki i odmulałem 3-4 razy w ciagu tych trzech lat podmiane wody robie co 3 tygodnie a odmulam prawie za kazda podmiana filtr czyszcze co miesiac a koncowke filtra skad lece babelki co 2 tygodnie Zdecyduj się bo ci się zeznania mieszają hehhe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Odchody rybie to naturalny nawóz dla naszych roślinek To czy chcemy odmulać,zależy tylko od nas,ale musimy się kierować estetyką akwarium. Robiąc to,unikajmy okolic roślin,żeby nie pozbawiać ich "odżywki" Wydaje mi się, że na pewno lepiej byłoby odmulać a nawozić odpowiednimi nawozami np. kulkami dożwirowymi. Przecież w tych kupkach jest dużo substancji i związków niepożądanych. No i walory estetyczne - jak kirys "zawierci" w podłożu Mam jeszcze pytanie - czy w jakimś stopniu pomagają w utrzymaniu porządku ślimaki grzebiące w podłożu tzw. świderki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 danielek rybki to kiryski i bocje. doskonale radza sobie z dnem, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts