pixell Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Witam mam taki problem, w swoim akwa posiadam parę pielęgniczek ramireza i od niedawna zaczeły mi rosnąć dośc intensywnie glony więc postanowiłem kupićmieczyka (gdyż gloonojady jakie były kosztowały 50 zł;/ ) i jak wpuściłęm tego mieczyka (żekomą samicę) to zauważyłem że gania ramirezki szczypiąc je za płetwy ogonowe. Nie wiem czemu tak jest sprzedawc powiedział że mogę trzymać te rbki razem i kolizji nie będzie a tu jednak jest:( i nie wiem co mam teraz zrobić nie posiadam 2 zbiornika żeby móc je przełożyć a i 2 pytanie jak rozróżnić samca mieczyka weloniastego od samicy?? proszę o pomoc i z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 samiec ma na pletwie ogonowej tzn miecz, tzn jest ona dluzsza. ja nie mialem nigdy problemu z takimi rzeczami wiec w dalszej czesci ci niestety nie pomoge Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrycja Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Samiec ma gonopodium. Czyli męski narząd rozrodczy. I samczyk jest smuklejszy od samicy. Gonopodium - zewnętrzny narząd kopulacyjny samców niektórych gatunków ryb służący do wprowadzania nasienia do otworu płciowego samicy. U piękniczkowatych stanowi przekształconą płetwę odbytową. U spodoustych nazywane jest niekiedy pterygopodium i powstaje wskutek wydłużenia wewnętrznej części płetwy brzusznej. I jak wspomniał bigkris, miecz na płetwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixell Posted April 19, 2009 Author Share Posted April 19, 2009 ale dalej nie wiem co mam zrobić żeby pogodzić te rybki:( bo ona mi zamęczy te pielęgniczki a szkoda mi ich bo już się zadomowiły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Może odpowiedz na podstawowe pytanie -jakiej wielkości jest zbiornik Link to comment Share on other sites More sharing options...
pixell Posted April 19, 2009 Author Share Posted April 19, 2009 60l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 I problem rozwiązany,oddaj mieczyka bo masz za małe akwa,tak pozatym ktoś tu wspomniał o tym że samce mają miecze,ale mówimy tu o odmianie weloniastej u której jak się nie mylę to zarówno samice jak i samce miecza nie posiadają. Mieczyki trzymane samotnie mogą być agresywne,powinno być kilka sztuk z jednym samcem ale do tego potrzeba większego akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts