Jump to content

Pielęgnice ramireza a mieczyki weloniaste

pixell
 Share

Recommended Posts

Witam mam taki problem, w swoim akwa posiadam parę pielęgniczek ramireza i od niedawna zaczeły mi rosnąć dośc intensywnie glony więc postanowiłem kupićmieczyka (gdyż gloonojady jakie były kosztowały 50 zł;/ ) i jak wpuściłęm tego mieczyka (żekomą samicę) to zauważyłem że gania ramirezki szczypiąc je za płetwy ogonowe. Nie wiem czemu tak jest sprzedawc powiedział że mogę trzymać te rbki razem i kolizji nie będzie a tu jednak jest:( i nie wiem co mam teraz zrobić nie posiadam 2 zbiornika żeby móc je przełożyć a i 2 pytanie jak rozróżnić samca mieczyka weloniastego od samicy??

proszę o pomoc i z góry dziękuję

Samiec ma gonopodium.

Czyli męski narząd rozrodczy.

I samczyk jest smuklejszy od samicy.

Gonopodium - zewnętrzny narząd kopulacyjny samców niektórych gatunków ryb służący do wprowadzania nasienia do otworu płciowego samicy. U piękniczkowatych stanowi przekształconą płetwę odbytową. U spodoustych nazywane jest niekiedy pterygopodium i powstaje wskutek wydłużenia wewnętrznej części płetwy brzusznej.

I jak wspomniał bigkris, miecz na płetwie.

I problem rozwiązany,oddaj mieczyka bo masz za małe akwa,tak pozatym ktoś tu wspomniał o tym że samce mają miecze,ale mówimy tu o odmianie weloniastej u której jak się nie mylę to zarówno samice jak i samce miecza nie posiadają.

Mieczyki trzymane samotnie mogą być agresywne,powinno być kilka sztuk z jednym samcem ale do tego potrzeba większego akwarium.

Share

• Create New...