Jump to content

Czy ta ryba może mieszkać z tą ?

Recommended Posts

• 4 weeks later...

Czy kosiarka może mieszkać z brzankami bez żadnego ryzyka iczy ona je również pokarm który się sypie normalnym rybom, czy żywi się wyłącznie glonami??? Bo właściwie nie wiem czy mój glonojad nie zdechł z głodu.

Ale tos25 nie możesz wszystkim mówić, że brzanki różowe to takie aniołki. Bo np. moje brzanki różowe to prawdziwe diabełki i nie popuszcza żadnej rybie o wydłużonych płetwach. Nawet moje sumiki rekinie oberwały, a długich płetw nie mają.

Jeśli wśród brzanek jest odpowiednia liczba samczyków to nie powinno być problemu z trzymaniem ich z innymi rybami bo będą zbyt zajęte sobą żeby się interesować innymi gatunkami. Jednak rybki z długimi płetwami bym sobie odpuściła. Nigdy nie waidomo co im strzeli do głów. Co do kosiarek i otosków to mam w akwarium (około 80L) Stadko brzanek z trzema samcami, trzy kosiarki i dwa otoski (walka z glonami!!!) i jak na razie nie wchodzą sobie na głowy.

Czy różowe, czy sumatrzańskie, czy mszyste są to rybki dość ruchliwe i waleczne. Ale wystarczy zapewnić dobre kryjówki i duży spacerniak i będzie w porządku. Zajmą się same sobą.

Nie są to aniołki. Kupiłej jakiś czas temu 10 brzanek do 100l akwarium i zjadły mi głupiki oraz mieczyka , ale to mój błąd za małe akwarium jak na takie rybki. Natomiast jak mamy np 300l akwarium , posadzimy dość dużo roślinek aby tworzyły rewiry ,wydaje mi się że wtedy będzie w porządku tak jak na moim przykładzie.

Ja mam 6 brzanek i każda innej odmiany (mszysta, sumatrzańska, różowa, Teteya, żółta i albinos) są bardzo żywe wiecznie sie ganiają ale żadna z nich nie ma obgryzionego ogona ani płetw, myślę ze musi byc ich odpowiednio dużo (minimum 5 szt) w akwarium żeby się nie obgryzały, natomiast nie wiem co by to było jakbym wpusciła do tego akwarium inny gatunek rybek.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...