czapla Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 Mam pytanie dotyczące wspólnego pomieszkiwania rybek w akwarium wielogatunkowym. Otóż czy zmiennik plamisty może mieszkać z brzankami Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 raczej tak tylko potomstwo zmienniaka może być zjadane Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil1124 Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 pamietaj brzanek nie wolno trzymac z długopłetwymi np. bojownik ,wielkopłetw ,gurami i tak dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 Ale platka nie jest chyba rybą długopłetwą ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
thugdogg Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 nie jest... na drugi raz poczytaj jak bedziesz chcial wpuscic rybe do akwa to najpierw wpisz sobie w goooglach np branka sumatzanska opis i napewno ci to nie zaszkodzi a wiedza sie przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
tos25 Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 Nie zgadzam się z kolegą ja trzymam brzanki różowe ze skalarami i gurami i nie skubią płetw. A co do tematu to możesz trzymać je razem:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted May 17, 2009 Author Share Posted May 17, 2009 Czy kosiarka może mieszkać z brzankami bez żadnego ryzyka iczy ona je również pokarm który się sypie normalnym rybom, czy żywi się wyłącznie glonami??? Bo właściwie nie wiem czy mój glonojad nie zdechł z głodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tos25 Posted May 17, 2009 Share Posted May 17, 2009 Ile litrów ma twoje akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Ale tos25 nie możesz wszystkim mówić, że brzanki różowe to takie aniołki. Bo np. moje brzanki różowe to prawdziwe diabełki i nie popuszcza żadnej rybie o wydłużonych płetwach. Nawet moje sumiki rekinie oberwały, a długich płetw nie mają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jucha Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Jeśli wśród brzanek jest odpowiednia liczba samczyków to nie powinno być problemu z trzymaniem ich z innymi rybami bo będą zbyt zajęte sobą żeby się interesować innymi gatunkami. Jednak rybki z długimi płetwami bym sobie odpuściła. Nigdy nie waidomo co im strzeli do głów. Co do kosiarek i otosków to mam w akwarium (około 80L) Stadko brzanek z trzema samcami, trzy kosiarki i dwa otoski (walka z glonami!!!) i jak na razie nie wchodzą sobie na głowy. Czy różowe, czy sumatrzańskie, czy mszyste są to rybki dość ruchliwe i waleczne. Ale wystarczy zapewnić dobre kryjówki i duży spacerniak i będzie w porządku. Zajmą się same sobą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tos25 Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Nie są to aniołki. Kupiłej jakiś czas temu 10 brzanek do 100l akwarium i zjadły mi głupiki oraz mieczyka , ale to mój błąd za małe akwarium jak na takie rybki. Natomiast jak mamy np 300l akwarium , posadzimy dość dużo roślinek aby tworzyły rewiry ,wydaje mi się że wtedy będzie w porządku tak jak na moim przykładzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jucha Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Ale to chyba w przypadku każdej rybki się tak stosuje. Musi mieć kryjówki dostosowane do swoich upodobań. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzanna Posted May 20, 2009 Share Posted May 20, 2009 ja słyszałam ze jak jest wieksza grupka brzanek to ogonki ich nie interesuja Link to comment Share on other sites More sharing options...
czapla Posted May 20, 2009 Author Share Posted May 20, 2009 Ja mam 6 brzanek i każda innej odmiany (mszysta, sumatrzańska, różowa, Teteya, żółta i albinos) są bardzo żywe wiecznie sie ganiają ale żadna z nich nie ma obgryzionego ogona ani płetw, myślę ze musi byc ich odpowiednio dużo (minimum 5 szt) w akwarium żeby się nie obgryzały, natomiast nie wiem co by to było jakbym wpusciła do tego akwarium inny gatunek rybek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts