Jump to content

Akwarium wielogatunkowe z paletkami

Recommended Posts

Za jakiś czas będę zakładać akwarium wielogatunkowe z paletkami.Zawsze marzyłam o tych rybach.Przeczytałam chyba wszystkie posty o paletkach jakie zamieściliście na tym forum i mam mały dylemat.Do tego nowego akwarium będę przenosić tą obsadę którą teraz posiadam taką jak w podpisie.Jak zdążyłam wyczytać jest to obsada polecana dla towarzyszy paletek ale jak tu przeskoczyć temperature.Paletki to ryby ciepłolubne najlepiej czujące się w temperaturze ok 28 stopni aby w ich organizmach wszystko funkcjonowało jak najlepiej.Czy w takim razie neony innesa i kiryski panda, barwieńce czarne wytrzymają taką temperaturę.Ich tolerancja to kirysek do 27 stopni, neon do 25 stopni, barwieniec do 26 stopni.

Za jakiś czas będę zakładać akwarium wielogatunkowe z paletkami.Zawsze marzyłam o tych rybach.Przeczytałam chyba wszystkie posty o paletkach jakie zamieściliście na tym forum i mam mały dylemat.Do tego nowego akwarium będę przenosić tą obsadę którą teraz posiadam taką jak w podpisie.Jak zdążyłam wyczytać jest to obsada polecana dla towarzyszy paletek ale jak tu przeskoczyć temperature.Paletki to ryby ciepłolubne najlepiej czujące się w temperaturze ok 28 stopni aby w ich organizmach wszystko funkcjonowało jak najlepiej.Czy w takim razie neony innesa i kiryski panda, barwieńce czarne wytrzymają taką temperaturę.Ich tolerancja to kirysek do 27 stopni, neon do 25 stopni, barwieniec do 26 stopni.

neony innessa zamien na neony czerwon bo mogą miec wiekszą tmperature :D

barwieńce musisz oddac bo mają max. 26 stopni

kiryski kolumbijski [podobny do pandy] - do 27 stopni ale mysle ze bedzie ok :D ja tez mam zamiar kupic pandy :)

jakie duze bedzie akwa ??

ps. zajrzyj do mojego akwa [w podpisie] i oceń :)

Paletki jedynie możesz trzymać z kiryskami i tego typu rybami + neony czerwone. choć osobiście wolałbym same paletki, neony to straszne szkodniki a jeżeli liczyłbyś kiedyś na rozmnażanie paletek to przy neonach będziesz mieć problem. Wiem jak znajomy ma 70 neonów z paletkami ostatnio dwie pary złożyły mu ikrę ale nic z tego... neony nie dały za wygraną. :evil:

Oglądałam twoje akwarium wielokrotnie naprawdę robi wrażenie.Byłabym wdzięczna gdybyś napisała jakie parametry wody utrzymujesz, jaką masz temperaturę wody, czym karmisz ryby i wogóle jak w praktyce wygląda pielegnacja paletek.Ja postanowiłam że wszystko wykonam sama łącznie ze sklejeniem akwarium które bedzie miało wymiary 150-50-40 taki mniej więcej mam wymiar szafki na której będzie stało, zrobie sama tło i pokleje groty małe z kamieni ,bo chce też wproadzić dwa glonojady zbrojniki takie zwykłe które rosną do 12 cm.Niechciałabym oddawać neonów innesa bo bardzo się do nich przywiązałam były to moje pierwsze rybki i są ze mną od samego początku.Ale rzyczywiście jeżeli chodzi o ikrę jest to ich przysmak.Gdy kiryski złożyły jajeczka szybko sie z nimi rozprawiły.Tak że masz rację Kirysek.Barwieńców się pozbędę.Akwarium mogę utrzymywać tylko jedno, mój mąż ledwo przeknął wiadomość o tym że stanie w pokoju nowy mebel i cały czas pyta się ile to bedzię kosztowało.Czyli tamto akwarium zostanie najwyżej na jakieś awaryjne sytuacje.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...