norbi76 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Witam zamierzam zalozyc zbiornik ok. 375-450 litrow chcialbym miec nie typowa obsade w nim i wpadlem na pomysl polaczenia paletek z brzeszczotkami czarnymi , pomysl jest troche zwariowany lecz bardzo mi sie podobaja te 2 gatunki rybek. Co wy na to? Generalnie jezeli to polaczenie nie jest do zrealizowania to paletki + co(jakie rybki mozna z nimi spokojnie hodowac)?Dziekuje za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 neony inensa u ciebie jakieś 40sztuk Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek11 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Jeśli masz dużo kasy możesz kupic neonki... ale to dużo wychodzi chyba że mieszkasz niedaleko hurtowni rybek... albo innego miejsca gdzie masowo można kupić rybki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 neony inensa u ciebie jakieś 40sztuk jak już to czerwone, tolerują bardziej temp 28< innesa krótko pożyją. a nie myślałeś np o Flower Horn Cichlid? Piękne są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Ja bym dał 200 neonów inessa Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbi76 Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 Widzialem te flower horn cichlid pewnie musialbym sie zdecydowac tylko na nie bo wygladaja na duze okazale pielegnice (jezeli sie myle to mnie poprawisz) ja chcialbym kilka gatunkow w zbiorniku 100% beda paletki nie wiem co do tych brzeszczotkow czarnych (podobno emituja male sygnaly elektryczne) czy paletkom to nie bedzie przeszkadzalo? I jescze 1 pytanko ile moglbym hodowac paletek w takim zbiorniku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 moga byc gupiki kociły by sie i paletki miały by zywy pokarm a ty errykz nie pisz besensu postow 200 neonow pomysl zanim cos napiszesz albo nie pisz wcale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Widzialem te flower horn cichlid pewnie musialbym sie zdecydowac tylko na nie bo wygladaja na duze okazale pielegnice (jezeli sie myle to mnie poprawisz) ja chcialbym kilka gatunkow w zbiorniku 100% beda paletki nie wiem co do tych brzeszczotkow czarnych (podobno emituja male sygnaly elektryczne) czy paletkom to nie bedzie przeszkadzalo? I jescze 1 pytanko ile moglbym hodowac paletek w takim zbiorniku?Tak to prawda na parę flower horn ten zbiornik byłby jak znalazł. Co do paletek, lepiej będzie moim zdaniem tam duchowi amazońskiemu [ten sam rejon], brzeszczotek wymaga max 28*C a wiadomo co to znaczy max. Skrajna temperatura, ale z pewnością to skróciłoby ich życie. Poza tym nie wiem jak z ich temperamentem, ogólnie mam wrażenie że afrykańskie ryby są bardzo nietolerancyjne wobec S.A. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 hej widze ze rzucasz sie na głeboką wode paletki sa naprawde trudne w utrzymaniu [wiem po sobie bo je mam] trzeba dbac o ph,gh,kh i sprawdzac czesto własnie twardosc jesli jestes poczatkujący to nie polecam ci palet co do obsady to : 8x paletka 25x neon 5x kirys panda/pstry Sama zamierzam kupic 5 kirysków panda Zapraszam do moich 200 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbi76 Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 Do kiryska : z tego brzeszczotka mnie wyleczyles nie ma sensu zeby ryba zyla w ekstremalnych warunkach (temp. 28 stopni) a duch amazonski tez piekny ale jego temp. max tez wynosi 28 stopni i rosnie sporych rozmiarow( do 47 cm na wolnosci) wiec zbiornik wypadalo by powiekszyc moim skromnym zdaniem min 1000 l wiec tez sobie raczej go odpuszcze.Ale dzieki za pomysl. Do shaniqa 10 : Jestem poczatkujacy ale szybko przyswajam wiedze.Nie kupuje i planuje tego zbiornika na juz tylko za jakis dluzszy czas ( ok 8-10 miesiecy )Postaram sie zeby kazdy ruch byl przemyslany i nie zaszkodzil moim przyszlym podopiecznym .Oczywiscie posiadam obecnie 2 zbiorniki (25 l i 60 l ) i szlifuje doswiadczenie narazie na tym co mam.Pomalu przygotowuje sie do ich hodowli wiec czytam literature no i mam nadzieje ze jesli bede mial jakies pytania to mi pomozecie I juz mam 1 pytanko o ta nieszczesna temp. poniewaz rozne zrodla podaja rozna temp. np atlas ryb ktory posiadam podaje od 21-30 co ty na to?Wedlug tego to optymalna temp. bylo by 25,5 stopni.Tutaj na stronce podaja ze 28-30. Dzieki za pomoc i rady pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 21 *C w żadnym razie, 27 to skrajne minimum ale 28-30 byłoby najlepiej, ja bym ustawił na 28 ze względu na to, że jeszcze w razie [czego nie życzę] choroby palet mieć ten margines do podniesienia temp. o 2 stopnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbi76 Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 Bylo napisane ze ponizej 21* gina wiec jest to w/g tego zrodla temp krytyczna oczywiscie nie zamierzam tego sprawdzac ale poczytam jescze na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbi76 Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 A co myslicie o bocjach do tej obsady z paletkami?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 nie wiem, to juz inny biotop, moim zdaniem dużo ładniej wygląda stado kirysków, ale to kwestia gustu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbi76 Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 A jak u kiryskow z temp.28*? Tez to jest ich max a nie ktorych nawet 26* Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 http://www.mojaamazonia.com/fauna.htm jest kilka odmian kirysków, ktore tolerują temp. 30*C Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbi76 Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 Odwiedzilem kilka wiekszych stronek poswieconych paletkom poznalem dokladnie parametry wody jakie potrzebuja do szczescia i wychodzi na to ze ten atlas ryb chyba trzeba wyrzucic do kosza:) temp. 28-30* -dane hodowcow temp. 24-28* -dane atlasu mozna sie nie zle zalamac. A kiryski bede szukal teraz na stronkach bo temp. sie sugerowalem z tego atlasu:) dzieki kirysek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts