KazekTR Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Witam Dzis zauwazylem ze "okocila" mi sie gupiczka. W zwiazku z tym ze nie posiadam zakupionego kotnika narybek pozostawilem w zbiorniku ogolnym (jest dosc pozno i nie mialem nawet czasu policzyc narybku]. W moim akwarium jest sporo kryjowek gdzie moglyby sie chowac male rybki, jednak martwie sie o nie. Czy maja duze szanse na przezycie w zbiorniku oglonym? Jak je karmic w zbiorniku ogolnym? Podam jeszcze obsade mojego akwa 1x bojownik syjamski 1x 'glonojad' 2x dorosle gupiki 3x brzanki wysmukle Akwararium 30L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 szanse są raczej nikłe, miesięczny narybek to bez problemu ale nowonarodzony będzie znakomitym smakołykiem dla bojownika i brzanek. zresztą co się martwisz skoro i tak nie masz gdzie go odchowywać to daj go zjeść rybkom wyjdzie im na zdrowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
kochanica_diabła Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 jak już będziesz miał czas postaraj się wyłapać narybek i przenieść go do innego zbiornika (chwilowo może być duży słoik, ale wymień na akwa ok 25l) brzanki są agresywe nie tylko dla narybku ale i dla starszych gupików Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazekTR Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 Dzis po przeszukaniu calego akwa odlowilem niestety tylko jednego przedstawiciela narybku. Co do agresywnosci brzanek to raczej bardziej martwie sie o bojownika ktory troche "dokucza" gupikom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 W moim akwarium zawsze po okoceniu się czegoś (gupik, molinezja, platka) przeżywa i dorasta 2-4 rybki z każdego miotu. Tak więc, tak czy siak zawsze populacja rybek rośnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 A ile dorosłych gupików masz bo raczej tylko samice jedzą młode jk jest jedna samica i dużo roślin to zostaw je w zbiorniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 A ile dorosłych gupików masz bo raczej tylko samice jedzą młode jk jest jedna samica i dużo roślin to zostaw je w zbiornikuTeraz mam jedną gupicę, ale są też 3 dość duże platki, 2 molinezje (para) i inne. Tak na marginesie najwięcej zżera samica molinezji (wielkogęba). Niedawno narodziła dużo młodych i frańca 3/4 zeżarła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Musisz je ze zbiornika wyjąć molinezje u mnie też jedzą małe gupiki i swoje młode też chociaż są większe Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Musisz je ze zbiornika wyjąć molinezje u mnie też jedzą małe gupiki i swoje młode też chociaż są większeJuż nie bawię się w odławianie - po prostu nie mam co zrobić z młodymi. Kiedyś odchowałem 25 gupików. W akwarium aż gotowało się - sprzedałem potem po 1zł. Obecnie w akwa mam taki narybek: 4 platki malutkie, 2 platki większe, 2-3 molinezje malutkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 U mnie skalary jedzą małe miałem małe welony też zjadły ale skalary nie stety obgryzają ogony gupiką Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 W towarzystwie bojownika narybek nie ma szansy na przetrwanie. Obecność wgłębki pływającej po wierzchu pozwala na zwiększenie szans ale wiem, że bojek i tak nie spocznie zanim nie wyłapie wszystkiego. W zależności od ilości narybku wystarczy akwarium od 10-25 litrów do czasu, az małe rybki będą trochę większe niz pyski dorosłych osobników w akwarium ogólnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazekTR Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 Poki co trzymam tego jednego uratowanego w sloiku wode mu podmieniam ze zbiornika ogolnego, roztarlem mu drobno malej ilosci pokarm platkowy suszony dla doroslych rybek i odrobine zoltka jajka ale cos nie chce jesc nie wiem czemu. btw. Bojownika odlowilem poniewaz jest zbyt agresywny i wydaje mi sie ze jest chory niestety. [ociera sie o przedmioty dosc intensywnie choc akwa odkazalem akryflawina i robilem mu kapiel osobno] Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Poki co trzymam tego jednego uratowanego w sloiku wode mu podmieniam ze zbiornika ogolnego, roztarlem mu drobno malej ilosci pokarm platkowy suszony dla doroslych rybek i odrobine zoltka jajka ale cos nie chce jesc nie wiem czemu.Nie dawaj żółtka, wystarczy sam pokarm roztarty oczywiście (ale na pył). Link to comment Share on other sites More sharing options...
KazekTR Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 ok dzieki za rade Nieche za bardzo zofftopowac tego tematu ale ze wzgledu narybka stwierdzilem ze przyloze sie do hodowli gupikow wiec musze sie niestety jakos pozbyc bojownika, a spuszczenie go w toalecie to chyba najgorszy los jaki mozna mu zgotowac. Nie wiem co zrobic nie mam serca go usmiercic a oddanie go komus znajomemu raczej nie wchodzi w gre. Moze mi cos poradzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
porysowana__ Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 moze przenies go do jakiegos innego mniejszego akwarium. ale spróbuj oddac do sklepu zoologicznego, moze sie zgodza ja mialam bojownika w akwarium 145l. i podgryzal mi rybki to przenioslam go do 15l. i stoi w innym pokoju Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriu Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 .... Nie wiem co zrobic nie mam serca go usmiercic a oddanie go komus znajomemu raczej nie wchodzi w gre. Moze mi cos poradzicie?Przeważnie większość sklepów Akwarystycznych przyjmie takiego bojownika (za darmo oczywiście ew. za symboliczną złotówkę). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arct Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 No chyba , że jest chory to go nie wezmą - to popytaj czy nikt nie chce go od Ciebie oczywiście za nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrianq Posted April 19, 2009 Share Posted April 19, 2009 powinni wziąść, sam widziałem jak koleś w sklepie oddawał 3 dorosłe pawiookie i jakoś nie było problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts