hag Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Witam, na poczatek moze parametry... 70dl/40szer/50wys Napowietrzanie-filtr wewnetrzny Aquaszut Turbo 3W-planowana rozbudowa/nieplanowana instalacja filtru zewnetrznego Oswietlenie-byla jedna swietlowka Osram 18W zwykla-teraz jest SERA plant color T8 18W-planowane dodanie min dwoch swietlowek T5 po ponad 20W-oswietlenie dziala od 10 do 23 Filtracja-patrz "Napowietrzanie" CO2-jak beda swietlowki-bedzie CO2-pewnie bimbrownia Obsada-Trzciniak, Drewniak, Zbrojnik Albinos, 8 Danio Pregowane Rosliny-(z tego co widnialo na metkach) Cryptocoryna rubella, Cryptocoryna nevilli, Hygrophila salicypholia, Ophiopogon "KYOTO", Moczarka, mech jawajski, oraz roslinka podobna do Hygrophilii ale nie znam nazwy Ogrzewanie-grzalka na litraz akwarium 26"C Nawozy-jest to nowe akwa-raz dodalem SERA Florena, nie wspominajac Aquatan oraz Nitrivec przy zakladaniu (restart) zbiornika-niestety dopadl mnie jeden z bledow poczatkujacego akwarysty (moze egoizm zwiazany z niedoczytaniem) i nie dodalem nawozu pod podlaze takze mam tylko drobny (dla niektorych pewnie standardowy) zwirek-planuje dodawanie nawozow w plynie oraz wkladanie kulek pod korzenie Odrzywianie-rano (po zapaleniu swietlowki lub niedlugo przed-jak praca pozwoli) SERA Vipan, wieczorem-ok 22 podaje SERA Vipan, Tropical Mini Waffers oraz mrozona larwa ochotki Parametry wody-niestety mam na tyle ograniczone fundusze ze nie posiadam jeszcze testow-jak tylko zdobede-zamieszcze Akwarium jest jeszcze mlode-ma prawie trzy tygodnie-chcialem zaznaczyc ze tylko Danio sa "nowe"-trzy pozostale ryby maja juz ponad 7 lat i maja sie dobrze-najpierw zalezy mi na sprzecie-pozniej na dokupieniu rybek-moja propozycja powiekszenia obsady Mieczyki 3 (2-1), Kiryski 6, Bojownik? Jakies inne propozycje? Moze propozycje dodania roslin (jak juz posadzic to gdzie?)? Dziekuje za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Masz za małe akwarium na trzciniaka ale tak to wygląda naprawdę super a ten trzciniak jest kozacki!!!!!!!!!! Gratuluję! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Baaaaardzo ładne, wręcz śliczne akwarium. Niby taka skromna aranżacja, a nie wygląda wcale pusto.. Bardzo mi się podoba połaczenie skałek z roślinkami trawiastymi, dodała bym ich jeszcze trochę i roślinkę z tyłu po lewej oraz z prawej strony zamieniła na "trawki" tylko wyższe niż te na przedzie. Np. Valisneria spiralis zamiast nich była by super i wówczas zbiorniczek osiągnął by mój ideał jeśli chodzi o wygląd . Fajnie że możesz tak podziwiać swojego zbrojnika złotego. Ja mam trzy sztuki, ale prawie ciągle w kryjówkach...ale powoli nabierają odwagi, więc może kiedyś też je tak będę mogła fotografować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 15, 2009 Author Share Posted April 15, 2009 Dzieki-spodziewalem sie o wieeeele gorszych komentarzy gdyz wiem ze nie sa to jeszcze idealne warunki:) Musze te swietlowki dokupic co by sie Moczarka rozrosla w koncu. Co do Trzciniaka to tak jak pisalem w 1 poscie-zyje juz sobie dobrych 7-8 lat w tym samym akwa i jest mu dobrze. W sumie bylem jeszcze mlody (kiedys trzeba to napisac 8-) ) kiedy tata go przyniosl-on byl staroszkolnym akwarysta-jesli wiecie o czym pisze -z poczatku z siostra strasznie sie go balismy (Trzciniaka-nie taty) i nie mielismy pojecia co to za ryba-tak powstal nowy gatunek ryb-Glizda Do tej pory zylismy w erze Gupikow i Mieczykow-Molinezja Ksiezycowa to juz bylo cos-a tu pewnego dnia zamieszkal u nas Trzciniak-dopiero jakies dwa lata temu-majac dostep do netu zaczalem szukac tej ryby-nawet nie wiecie jak trudno szukac ryby po wygladzie Ale sie udalo Z tym Trzciniakiem to wogole jest historia-raz jak wyskoczyl to sie nauczylem obrazac ryby-po lacinie-ogladam sobie film w pokoju i slysze nagle "pac", po dluzszym czasie ide do kuchni (tam wtedy stalo akwa) i widze ze pies sie patrzy jak sie Glizda wije w strone "pod lodowki". Dawno juz tak nie panikowalem i mowilem do niego po lacinie . Ehh potem na drzace rece i do akwarium spowrotem. Pozniej juz nie mial okazji wyskakiwac i mam spokoj narazie 8-). Teraz szykuje czarny brystol na tlo-mam nadzieje ze uda mi sie go przylepic skutecznie. A co myslicie nt dodatkowej obsady? Nie bedzie za duzo Kiryskow? Mysle glownie o Pandach bo sie dziewczynie mej spodobaly-moze Albinosy-tak dla Zbrojnika . A odnosnie roslinnosci-to po lewej (kolo filtra) sa Hygrophila-mam nadzieje ze urosna i filtr zaslonia W sumie tylko po to tam rosna-choc zauwazylem ze Glizda je lubi. W srodku-miedzy skalami sa Cryptokoryny-tez mam nadzieje ze sie rozrosna i troche zmniejsza optycznie skalki-i sie brama do Mchu Jawajskiego utworzy ktory rosnie miedzy nimi (moze troche za nimi). W glebi nie wiem co dokladnie za roslinka lecz chyba dlugi nie porosnie gdyz liscie jej zolkna. Te trawy to Ophiopogon jedyne ktore mi sie do konca nie podobaja-zreszta dowiedzialem sie ze to raczej jest roslina blotna i ciezko ja utrzymac-jak juz zaopatrze sie w lepsze oswietlenie to tam gdzie sa trawy chce zrobic trawnik-jakies geste/delikatne trawy posadze wychodzace na srodek akwa. Moze cos jeszcze po prawej kolo Cryptokoryny posadze zeby Danio mialy gdzie sie chowac i przyszle Kiryski tez-jak patrze na te akwa wasze pozarastane to mnie taka zazdrosc zzera... pozatym marzeniem jest posiadanie kilku roslin i ich rozmnazanie i przesadzanie-jak Moczarke (mam nadzieje ze sie w koncu wybarwi ladnie). Alez sie rozpisalem-przepraszam i czekam na dalsze/nowe komentarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Czy pandy czy albinosy, to już sam według upodobań wybierzesz . W każdym razie czy jednych, czy drugich 6 sztuk to minimum-żeby im nie było smutno. Pandy są jednymi z najmniejszych kirysków więc ich mozesz nawet więcej kupić, ale myślę że nie ma potrzeby. Z porządkami na dnie poradzi sobie i 6 sztuk a jak w ciągu roku dojrzeją to szybko Ci się same rozmnożą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 No i w koncu sie pojawil-jak tylko swiatlo zgaslo to wyszedl na wierzch-pewnie w poszukiwaniu pozywienia-pstryknalem kilka fotek-1 raz go widzialem poza skalkami od zalania akwarium martwilbym sie gdybym go wogole nie widzial ale przemieszczal sie miedzy skalkami podstepny Drewniak 8-) . A no i jeszcze wpadlem na 1 pomysl odnosnie obsady-tak czysto teoretycznie myslalem o jakims slimaku-jakis ladny/kolorowy-cos polecacie? Co sadzicie o tym pomysle? Heh trzecia poprawka do postu Dodalem tlo-brystol czarny-mam nadzieje ze sie wam spodoba-mi tak srednio ale moze mnie przekonacie -jutro zamieszcze zdjecie gdyz dzisiaj juz limit wyczerpany a nie chce sobie zdjeciami postow nabijac 8-). Do jutra i czekam na propozycje slimakow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 17, 2009 Author Share Posted April 17, 2009 Heh, w dalszym ciagu nikt nic nie pisze-juz drugi dzien . Tak jak pisalem-zdjecie zbiornika z tlem-czarny brystol. Poza tym zauwazylem problemy z roslinami-Moczarka oraz Cryptocorynami, ze juz nie wspomne, ze Mech mi brazowieje-zwiekszylem naswietlanie do 14h (09-23) mysle o CO2-jutro zakup testow (podstawowa paczka SERY ok 75 zl -jesli znacie inne-lepsze/tansze, to dajcie znac). Pewnie brak zelaza oraz zbyt jalowe podloze (wszak to sam zwir) wiec pewnie kulki trza bedzie kupic-zalaczam fote akwa-mam nadzieje, ze sie spodoba-mi nie az tak ale moze mnie przekonacie . Pozdrawiam i czekam na komentarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 gdyby nie trochę mały litraż to trzciniak czułby się idealnie; te skałki tak fajnie z nim wyglądają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 Co do zbiorniczka , to wiadomo że mały , ale to już nie ważne, dziwię się tylko że danio pływają z nim w jednym akwa . Co do kirsów panda to ładne lecz ja nie polecam , bo są trudne w hodowli. mało oświetlenia dla roślinek , a do tego zbiornik wysoki , zamiast skał dał byś jakiegoś korzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 testy z JBLa są lepsze, jak dobrze poszukasz to znajdziesz za 99zł walizkę i masz spokój na baaardzo długo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michallodz Posted April 17, 2009 Share Posted April 17, 2009 ostatnio widzialem to cuś na giełdzie i jakos mi sie nie podobalo ale teraz jets lepiej ale poki co mam za male rybki to by mi zezarl Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 18, 2009 Author Share Posted April 18, 2009 Ja kupujac Danio pogodzilem sie z mysla ze Trzciniak moze je potraktowac jak pozywienie ale skoro sie nimi nie zajal to dokupilem jeszcze trzy. W sumie uwazam ze Trzciniak nie musi jesc malych rybek jesli jest dobrze sam odzywiony-szkoda ze mam takie kiepskie warunki (kamienica-stare budownictwo) to bym akwa jeszcze wieksze kupil i parke trzymal-super extra tajemnicze zwierzeta-i inteligentne mysle. Mala aktualizacja zdjec-juz ze swietlowkami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 27, 2009 Author Share Posted April 27, 2009 I jeszcze podczas karmienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 bardzo mi się podoba! Oświetlenie ok, roślinność myślę, że też jest ok ( kwestia gustu ) tylko bym termometr przekleił na boczną ścianę Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 Mi sie termometr podoba. Wczesniej mialem dwa naklejane-oba do du...teraz cieszy mnie ze jest taki zwykly-poza tym i tak by bylo go widac. Ciesze sie ze sie podoba-czekam az mi zaczna roslinki wiecej rosnac (bimbrownia dzisiaj ruszy mam nadzieje) to je porozsadzam i dodam Mieczyki pewnie bo sie zapatruje na nie juz od dluzszego czasu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 to chociaż go wyprostuj wygląda nieestetycznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
hag Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 wiem-powinienem ale nie chce narazie juz lapek wsadzac do akwa-niech troche sobie ry by w spokoju pozyja pewnie do konca go wyprotuje. Dzisiaj pewnie jeszcze dodam Otoski ze dwa gdyz chyba mi sie glony zaczynaja pojawiac. Zobacze-pomalu chce obsade dodawac i pewnie jakies roslinki dodatkowe-ciagle mysle o Paprotnikach jakichs akwariowych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts