Mat Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Witam, dziś zauważyłem że mój glonojad (zbrojnik niebieski ma około 10 cm) dziwnie się zachowuje i ma na ciele coś w rodzaju plam, lub jakiś blizn - wiem że wcześniej był z 2 czarnymi pleco cośtam - miały po 30 cm i z 2 dużymi 30 cm zółtymi glonojadami. Mało tego zachowuje się jak dzik, siedzi w miejscu niewychodzi, jak podnosze jaskinie w której siedzi to trzyma się tak mocno, że moge wyjąć ją po nad poziom wody a on i tak się trzyma. Wstawiam foto, są słabej jakości ale prosze o pomoc. Nie wiem czy to choroba czy może był bity przez tamte glonojady. 1. 2. 3. Te jest w miare wyraźne : 4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Kiedyś czytałem, że one tak mają kiedy się stresują stąd te białe plamy... Samo zniknie jeśli warunki się polepszą tzn. będzie się mniej stresował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 jeśli chodzi o warunki w akwarium to nażekać nie moze - chyba że się klimatyzuje Ale ile można ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Moim zdaniem, to jest atak pleśniawki, prawdopodobnie na niedawno zranionej lub podrażnionej skórze. Moje papuzie miały takie coś na pyszczkach zaraz po większych bójkach..podniosłam im temperaturę wody na stałe z 25 na 27*C i to już się nie pojawia. Glonek równiez był podobną grzybnią zaatakowany, no ale on już taki do mnie trafił i mimo wyższej temperatury i leczenia w środkach przeciw grzybiczych te plamy pozostały mu do końca (myślę że był już od bardzo dawna zakarzony wewnętrznie, bo mieszkał kiedyś długo w temperaturze 23*C) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 w akwa mam temperaturke 29*C, zatem jakie leki polecacie? Trzeba go naprawić - mowa o glonku Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 A długo on ma już te plamy? Widziałeś już je kiedyś wcześniej? Bo jesli to pierwszy raz się pojawiło i niedawno, to być może samo zniknie. Zdrowe osobniki, nie zestresowane i dobrze żywione powinny sobie z bakteriami grzybowymi same poradzić.. więc może dać mu kilka dni i obserwować? Środki od pleśniawki to np. Akryflawina. Ale tak jak wspomniałam wczęśniej na swoim przykładzie-przy zaawansowanej chorobie, mogą nie pomódz-jak u mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 mam nadzieje że w jakiś sposób go uzdrowie, lub on to sam zrobi. Planuje wpuścić palrty więc musze mieć go na obserwacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karol112 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 u mnie jest tak samo tylko on wychodzi i wchodzi posiedział 2-3 dni i teraz czekam asz wyjdzie to wyciągne muszle tobie też tak radze. Morze wychodzić przez noc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 U mnie samiec też tak miał ale mu zeszło to tak jekby mu skóra schodziła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 15, 2009 Author Share Posted April 15, 2009 to nie wiem w końcu Obawiam się gdyż planuje wrzucić palety, i stąd jest moja zwiększona obawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 to nie wiem w końcu Obawiam się gdyż planuje wrzucić palety, i stąd jest moja zwiększona obawa. i jest czego się bać na twoim miejscu glonka na kwarantankę a wodę w akwa dobrze odkazić i często podmieniać bo może ci plagę egipską wprowadzić o ile już tego nie zrobił Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 15, 2009 Author Share Posted April 15, 2009 oka, zmieniac wode, jaką chemie zastosować ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 oka, zmieniac wode, jaką chemie zastosować ??nie stosować żadnej chemii,a starać się utrzymać stałe parametry wody zwłaszcza ph Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Chory glonek innym rybkom nie zagrozi. To czy paletki zachorują zależne będzie głównie od ich własnej kondycji, i parametrów wody. W każdym akwa znajdują się bakterie grzybowe mogące wywołać pleśniawkę. Jeśli jednak rybki będą miały odpowiednie dla siebie parametry wody a co za tym idzie nie będą osłabione ani zestresowane ani zranione to ich pleśniawka nie powinna zaatakować. Jeśli jednak glonojada chcesz leczyć jakimikolwiek lekami, to w innym akwa- nie tam gdzie są zdrowe ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 16, 2009 Author Share Posted April 16, 2009 Dobrze, ale o jakich lekach mówimy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lwica79 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Jeśli o mnie chodzi to pisałam ogólnie- bez względu na to jaki lek wybierzesz nie dodawaj go do akwa ze zdrowymi rybkami. Dokładne informacje o polecanych lekach i przebiegu kuracji są tu http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=1028 - punkt 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacekd72 Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 Dobrze, ale o jakich lekach mówimy ?daj go do osobnego akwa na kwarantanne a nie mieszaj chorej ryby w paletki które mają przyjść do chorego akwa :(nie zaczynaj przygody z paletkami od ich leczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts