Tedeusz Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Mam cały sprzęt akwarium 63litry funkcjonuje około 2miesiące. Wszystko elegancko mam taka obsadę: Prętnik karłowaty 2+1 5kirysek pstry neonek innesa 8 Chciałbym jeszcze jakąś ciekawszą rybkę , parkę bądź haremik. Jakieś sugestie? Oczywiście żeby rybki ,,współgrały" z obsadą jaka posiadam bo nie zamierzam jej zmieniać. Pozdrawiam z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Ja bym dodał parkę Pielęgniczek Ramireza Jednak niektórzy mówią że albo Prętniki albo Ramirezki w takim zbiorniku , jednak ja mam i to i to. A ryby chyba mają jak w raju Ramirezy przeeeepiękne rybki Zresztą sam zobacz link masz w moim podpisie i tam znajdziesz zdjęcia moich rybek Pozdrawiam, Daniel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mierzej16 Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 Ramizery bardzo fajne rybki też polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 Albo kakadu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 ja bym proponował parke ramirez Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tedeusz Posted April 13, 2009 Author Share Posted April 13, 2009 Dzięki wszystkim za rady może ktoś ma jeszcze jakas propozycje żeby ,,ubarwnić" moje akwa. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
mierzej16 Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 wrzuć fotkę swojego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 wiem, że to co podam, może odbiegać od twojego życzenia ale może krewetki np. red cherry? są kolorowe i urozmaicają każdy zbiornik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tedeusz Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 wiem, że to co podam, może odbiegać od twojego życzenia ale może krewetki np. red cherry? są kolorowe i urozmaicają każdy zbiornik A to ciekawa koncepcja;) Łatwe są w utrzymaniu? Co jedzą? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 jedzą to czego nie widać cały czas coś wcinaja jak nie jakieś glony to resztki pokarmu itp. nic nie jest trudne w utrzymaniu jak się temu czemuś zapewni odpowiedznie warunki strasznych wymagań nie mają jeżeli u mnie żyją wylinki przechodzą bezproblemowo tylko czekam na jakieś potomstwo. Ramirezki też oczywiście Ci polecam bo to piękne rybki, nie wiem jak się mają ramirezki do prętników bo o prętnikach nigdzy nie czytałem ani się tymi rybkami nie interesowałem więc w tej sprawie niech się wypowiedzą inni, tak jak to zrobił yodaniel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 14, 2009 Share Posted April 14, 2009 Gdzie jeszcze ramirezy do 63 litrów ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 i co się tak zdziwiłeś?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Jak to co co? Chyba za małe z deczka ;| Zaraz mi powiesz że dobre ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
klimek Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 wrzuc ramizery , moj braciak ma sa pikne p zdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Wg mojej książki Ramirezy potrzebują zbiornika min. 60 cm długości, jeśli masz zamiar wrzucić to 1+1 ewentualnie 2+2 max. To tylko moje zdanie nie musisz się nim sugerować Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Mat przeciez nie napisałem że ma tam stado wpuścić oczywiście 1+1 bo z dwoma parkami mogą być już problemy w 64 litrach Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Wg mojej książki Ramirezy potrzebują zbiornika min. 60 cm długości, jeśli masz zamiar wrzucić to 1+1 ewentualnie 2+2 max. To tylko moje zdanie nie musisz się nim sugerować On nie napisał że to ma być stado , bo ramirezek się w nich nie trzyma , tylko w parkach więc 54l w sam raz dla jednej parki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Spoko, słuchaj te forum mnie nauczyło pewnej istotnej sprawy - NIE PRZERYBIAĆ, teraz wole by było mniej rybek w akwa, niż ma ich być za dużo. Musimy też pamiętac że akwarium dla rybki jest całym jej światem, ona nie może po prostu wyjść z niego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 no i bardzo słusznie też jestem takiego zdania, w akwa ma być kilka ładnych rybek a nie nawalone wszystkiego co się da i później taki baniak wygląda jak buda z cukierkami/zabawkami na odpuście a poza złym wyglądem cierpią jeszcze żywe istoty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 no i bardzo słusznie też jestem takiego zdania, w akwa ma być kilka ładnych rybek a nie nawalone wszystkiego co się da i później taki baniak wygląda jak buda z cukierkami/zabawkamihehe Dobre sformułowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 15, 2009 Share Posted April 15, 2009 Jak to co co? Chyba za małe z deczka ;| Zaraz mi powiesz że dobre ? A żebyś wiedział, że na jedną parę dobre proponuję prętnik karłowaty 1+2 [strefa górna] neon innesa 10szt. p. ramireza 1+1 mając ramirezki kiryski są zbędne, pielęgniczki zajmują dolną strefę i zauważyłem np w moich poprzednich akwariach czy też u ojca oraz w obecnym, że równie dobrze pracują przy podłożu co kiryski więc te sympatyczne sumiki już są zbędne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 mając ramirezki kiryski są zbędne, pielęgniczki zajmują dolną strefę i zauważyłem np w moich poprzednich akwariach czy też u ojca oraz w obecnym, że równie dobrze pracują przy podłożu co kiryski więc te sympatyczne sumiki już są zbędne. u mnie jest tak samo, ramirezki czasami przeganiają kiryski gdy szukają opadłego pokarmu, potrzebowałbym jakieś rybki które pływają w zbiorniku odwrotnie niż ramirezki czyli od środkowej części w górę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 no to prętnik karłowaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted April 16, 2009 Share Posted April 16, 2009 tyle że prętnik karłowaty wygląda praktycznie jak gurami wolał bym coś innego i może mniejszego a bardziej licznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts