mymlon Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Witam Choroba objawa sie tak. Rybce zaczyna z odbytu odstawać coś w rodzaju sluzu( widac jakby segmenty, jak u tasiemca, ale jest to cos przezroczyste, po 2 dniach pęcznieje brzuch, brak apetytu, "łapie" powietrze zdycha. Pozwoliłem sobie jedna rybke rozkroic po zdechnieciu. W jelitach dużo"żółtego" płynu, napeczniałe jelita Na poczatek podalem ichtiosan, nic nie pomogł, bactopur direct, nic, kurde, zapomnialem nazwy Produkt Sery na tasiemce , Chyba tremazol, nadal padaja. Co to moze byc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Mogą to być niecenie. wiciowce, oraz wspomniane przez ciebie tasiemce , o sposobach leczenia możesz poczytać tu http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=8980.15 Skoro bactopur nie pomógł to wiciowce można praktycznie wykluczyć. Jeszcze jedno czym karmisz swoje ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 http://www.superakwarium.pl/spironukleoza-id639.html wystarczy poszukać Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted April 12, 2009 Author Share Posted April 12, 2009 karmie, roznie, zalezy, mrozonki, suszone, płatki. Pokarmy roslinne i pochodzenia zwierzęcego, ale jak zwirzece to suszonki lub płatki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek111 Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 u mnie jest podobnie:( tylko ze mój jest już napęczniały od dłuższego czasu i ma ogromny apetyt.. co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Za duzo go karmisz jest gruby po prostu skalary mogą jeść nie ustannie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek111 Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Za duzo go karmisz jest gruby po prostu skalary mogą jeść nie ustannieale chodzi o to że zrobiłem rybom głodówke na 3 dni i nic nie spadł ten brzuch.. nawet wiekszy chyba sie zrobił Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 Za duzo go karmisz jest gruby po prostu skalary mogą jeść nie ustannieale chodzi o to że zrobiłem rybom głodówke na 3 dni i nic nie spadł ten brzuch.. nawet wiekszy chyba sie zrobił A jakiej wielkości jest akwarium i od jakiego czasu masz skalary ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted April 12, 2009 Author Share Posted April 12, 2009 wlasnie nastepny zaczyna miec te same objawy, tj chowa sie, brak apetytu, zaczyna peczniecz brzuch, rano bedzie martwy, szlak mnie trafia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 W jakim akwa trzymasz skalary? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mymlon Posted April 12, 2009 Author Share Posted April 12, 2009 400 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek111 Posted April 12, 2009 Share Posted April 12, 2009 ja mam 2 w 112 litrach i z drugim jest wszystko ok a mam je około 10 miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts