quieen Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Jest to moje pierwsze akwarium, założone na zasadach powszechnych w latach 90-tych, więc jestem jak najbardziej świadoma niedociągnięć sprzętowych, jak również estetycznych. Zbiornik zalany 1 sierpnia 2012. Dan techniczne: Wymiary zbiornika- 90x28cm, wysokość 37,5 cm. Faktyczne zalanie akwarium zapewne około 84 litrów. Akwarium właściwie można uznać za LT. Dno- żwirek średni. Filtr- Fan 1 Plus z gąbką z Fan 3 z regulacją napowietrzania. Grzałka- aquael 100 W Oświetlenie- 18w, był philips 6500k, przepalił się na dniach. Póki co zastępczo świetlówka o parametrach 840. Pokrywa- samoróbka z płyty. Brak CO2, brak stosowania nawozów ( przy zakładaniu akwarium parę pałeczek Filtusa). Parametry wody- Kh 7 Gh 7 PH 7,2 NO3 do 5mg/l Temperatura- między 22- 25 (mam ten starszy model grzałki- z termostatem, ale wariuje, więc w kółko włączam i wyłączam, żeby się ryby nie ugotowały). Flora: Jak widać, z takim oświetleniem wiele się nie powalczy. Po naturalnej śmierci wieelu roślin- wyklarowały mi się gatunki, które dobrze się czują i rosną w tej ciemnicy- nurzaniec, moczarka, mały Heniek ( w postaci rosnących w górę gałązek, nie trawniczka), microsorium, mchy. Duży korzeń i samodzielnie oporządzony kokos. Fauna: 19 microrasbora galaxy gupik endlera-docelowo 2 samce, 3-4 samice, młodzież (obecnie sztuk 6 do oddania) po wyklarowaniu się płci- idzie do znajomego sklepu. 5 x otosek Karmienie- 2 razy dziennie niewielka ilość ( zjadana przez ryby w mniej niż 2 minuty). Pokarmy- sera san na wybrawienie, Tropical vitality& color, Tropical Nanovit, Vitabin- tabletki roślinne, pokarm roślinny sera flora, mrożone ochotki. Raz na jakiś czas 3 dni głodówki , głównie w celu przeczyszczenia akwarium z resztek. Z góry przepraszam za straszne zdjęcia- lepszych niestety nie będzie , bo robione najtańszym coolpixem :> . Wszelkie próby uchwycenia na zdjęciu jakichkolwiek ryb kończyły się niepowodzeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Taki nieład trochę . Za grube podłoże jak dla mie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Taki nieład trochę . Za grube podłoże jak dla mie . Ale wiesz, artystyczny nieład 8-) . Z podłożem o tyle dziwnie- że miałam drobny żwirek, mąż dokupił , bo zabrakło- taki grubszy. Nie wiem czemu- ale ten drobny jest na dole, grubszy wylazł na wierzch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Obniżyłabym ph, dla tej obsady. Przydałyby się coś na wzmocnienie roślin. Co do żwirku, drobniejszy zawsze opada na dno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Dulle, akurat ph - obniżyć by warto dla otosków, endlery i galaxy jak najbardziej lubią takie wartości. Przed wpuszczeniem otosów chwilowo lałam intensywnie demineralizowaną przy każdej podmianie, bardziej na twardość niż ph podziałało. A roślinom ja wiem... jeszcze się przyzwyczają i będę musiała ciągle im coś lać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Myślałam bardziej o kulkach nawozowych w podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 A pałeczki mogą być?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 A mnie się podoba takie akwarium. Gdyby jeszcze trochę glonów było na roślinach, dekoracjach i podłożu w postaci zielonych nitek i sinic, to wyglądało by jak kadr z podwodnych filmów. Takich jak na YT z naturalnych siedlisk w Azji i Ameryce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 22, 2012 Author Share Posted November 22, 2012 To naprawdę nie jest aż taki bałagan jak na 2 zdjęciu - ale tylko na tym jakieś ryby mi się udało uchwycić. Tak cały czas gdybam sobie nad filtrem, czy nie zmienić na inny wewnętrzny, bo ten - już parę osób pisało,że niewystarczający. Nie mogę sie jednak zdecydować, który ewentualnie kupić ( zewnętrzny nie wchodzi w grę). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted January 16, 2013 Share Posted January 16, 2013 Jakaś aktualka może? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted January 16, 2013 Author Share Posted January 16, 2013 Spokojnie, dziś zrobiłam trochę porządków, w weekend druga edycja , bo już patrzeć na ten chaos nie mogę. Wtedy coś tam cyknę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted January 25, 2013 Author Share Posted January 25, 2013 Żadnej aktualki póki co nie będzie- jak tylko przyjdzie wolne za 2,5 tygodnia - rozwalam ten syf i robię wsyztsko od nowa. Restart. Mam dość, nie mogę ogarnąć tego tragicznego bałaganu !! :/ Zastanawiam się, czy nie przerzucić całego burdelu do 112litrów- tylko problem gdzie to postawić- 90 stoi sobie jamniczek na parapecie. Tak musiałąbym ostatnią szafkę, która jeszcze się ostała w pokoju- wyrzucić do garażu, na jej miejsce dać większe akwa.... Sama nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 Dorzuciłam wreszcie filtr z prawdziwego zdarzenia - Eheim BioPower 200 . Śmiga przepięknie, ryby mają wyraźnie lepszą kondycję, nie muszę ratować się ciągłymi podmianami wody- a wszyscy pytają, czy wymieniałam wodę w całości, musiał być niezły syf :/ . Zastanawiam się, ile czaus powinny chodzić oba filtry- stary i nowy, żeby stary móc wyjąć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted March 2, 2014 Author Share Posted March 2, 2014 Akwarium o dziwo nadal żyje. W związku z tym, że mam serce za dobre- uratowałam od swojego ucznia- zaniedbane akwarium, z niewymienianą od roku (!!!!!!) wodą - i zipiącymi 6 rybkami. Po 4 dniach jak wróciły im kolory- ryby okazały się 4 neonkami zielonymi oraz 2 bystrzykami amandy. W uznaniu dla ich woli przetrwania- obecnie moja obasa to: 7 bystrzyków amandy 7 neonów zielonych samica bojownika 3 samce gupika endlera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziubki Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Przypominają mi się moje początki akwarystyki, akwaria z początku lat 90, kiedy jako mały chłopiec rozmnażałem mieczyki ,molinezje i gupiki. Łezka się w oku kręci.... W takim akwarium, bez całego super sprzętu też można stworzyć godziwe warunki do życia dla rybek. Niewymagające roślinki będą rosły, a całość zamknie się w prawidłowych parametrach wody. Jako dopełnienia wspomnienia wczesno-post-PRL'owskiej polskiej akwarystyki brakuje jeszcze filtra "Delfin" albo któregoś z wczesnych modeli Aquaela lub Aquaszuta (niepamiętam) z zielonego przeźroczystego plastiku. Pozdrawiam i powodzenia:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted March 3, 2014 Author Share Posted March 3, 2014 Aquaszuta i aqua-ela miałam an starcie. Od paru miesięcy wodę mieli Eheim biopower 200 , więc na wypasie i bardzo czyściutko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 Kurcze, nie wiedziałam, że moje konto jeszcze żyje.... chyba reaktywuję sie na tym forum !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts