Krzys7 Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Witam. Chciałbym żeby ktoś mi pomógł w nawożeniu. Nie wiem co i ile potrzebuję jakie kupić sole mikro makro. Trochę już przeczytałem tego forum coś się już dowiedziałem ale boję się sam pierwszy raz wyliczyć. W tej chwili mam problem z glonami zmieniłem oświetlenie z 2xT8 30w na 2xT5 45w zastowowałem bimbrownie podmiany wody co tydzień 20-30% wody i z glonami trochę lepiej już aż tak się nie rozrastają ale np. valisneria nadal nie rośnie liście obumierają i teraz zakupiłem testy i chcę zacząć zabawę z nawożeniem. Pierwsze testy zrobiłem w tej chwili są Akwarium 200l filtr Eheim 300 eco pro PH - 7,6 NH4 - <0,05 NO2 - 0,05 NO3 - 80-120 PO4 - 0,1 Fe - <0,02 GH - 18 KH - 10 i z tabeli wynika że CO2 - 10mg/l. Dodam, że zrobiłem test wody którą leję PH kolor prawie żaden do niczego nie pasował ale w kierunku odcieni zielonych czyli przedział 6-8 a KH 13. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 NO3 - 80-120 To czasem nie powinno być NO3 - 8-12. -Na to nie ma schematu, proponuję uzupełnić wiedzę. I napisz coś więcej o zbiorniku - jak-zadawac-pytania-na-forum-superakwarium-pl-t48986.html Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Skala zaczyna się od 0,05 i kończy na 240 ja mam 80-120. Regulamin 6.1. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Polecam Ci dwa artykuły: czego-brakuje-w-twojej-wodzie-a-czego-jest-za-duzo-t9664.html nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html Z pierwszego dowiesz się co jest nie tak a drugi pomoże Ci to skorygować. Tylko ostrożnie z nawozami i CO2 w walce z glonami to podstawa nawet jak przesadzisz o parę procent to rybki dadzą radę . Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Baniak 200l 100x50x40, światło 2x45w 8500 K i 10000K, zbiornik założony w styczniu 2012, woda zmieniana co tydzień 20-30%. Preparat anty glonowy stosuję easy-life algi exit, wcześniej musiałem czyścić szyby co tydzień teraz po tygodniu widać mały nalot. Podłoże jbl manado filtr eheim 300 eco pro 24h. Nawozów nie podaję i właśnie po to założyłem ten temat jestem początkującym akwarystą za 3-4 miesiące będę się przeprowadzać i będę zmieniać podłoże w zasadzie będzie restart ale chciałbym już teraz się nauczyć nawozić i jak dbać. Regulamin. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Preparat anty glonowy to porażka, glony wytwarzają przetrwalnki i jak przestaniesz go stosować to wróci ich znacznie więcej. Nie wiem jak wyjść z tej sytuacji. Moim zdaniem jak masz NO3 80-120mg/l to właśnie to może być przyczyną glonów. A te glony to też rdzawy osad na żwirku i liściach? Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Raczej ciemno zielone wszystko się robi. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Ja mama coś jak rdzawy nalot jak by brązowy ciężko tak jednoznacznie powiedzieć, na żwirze i na szybach szczególnie przedniej jak na złość i zwiększyłem oświetlenie z 0,3W/l do 0,75 i zacząłem dozować CO2 w płynie i chyba zaczęły odpuszczać te moje glony a na pewno nie przybywa. Tyle mogę ze swojej strony dodać. A co do nawożenia, jeśli zdecydujesz się na sole to zacznij od mniejszych dawek nie takich jak podasz w kalkulatorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 a jakie kupić i ile. jak się rozrabia to już wyczytałem tylko nie wiem ile soli użyć. Bardzo będę wdzięczny jak ktoś zechce mi wyliczyć dawki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 To jest kalkulator: nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html w zakładce podstawowe, podajesz tam ilość wody w akwarium ilość, roztworu roztworu który sporządzisz i ilość dziennej dawki i kalkulator wylicza Ci ile gramów danej soli rozpuszczasz w podanej ilości wody. A jak zrobić roztwory masz w linku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Rozumiem, że jak zakupię KNO3 KH2PO4 K2SO4 MGSO4x7H2O i Mikro Plus Intermag to będę miał już wszystko czego potrzebuję do nawożenia. Jeszcze zamówię sobie testy na potas i magnez żeby wiedzieć jak z tym sprawa wygląda a później spróbuję coś wyliczyć i nawozić. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Mikro plus to jeszcze nie wszytko tam jest za dużo żelaza, poczytaj tutaj o mikro: topic53016.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Z tego co tam jest to stosujesz mikro + chelat żelaza. Regulamin Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Zauważ że w mikro plus intermagu nie występuje wyłącznie żelazo - są tam również inne pierwiastki : chlor (Cl), mangan (Mn), cynk (Zn), bor (B), miedź (Cu), molibden (Mo), kobalt (Co) . Nawóz ten nie jest nawozem typowo akwarystycznym - to nawóz do stosowania w szeroko pojętym rolnictwie i jest komponowany do upraw rolnych - udało się jednak zastosować go do nawożenia akwarium - ale wymienione wyżej pozostałe pierwiastki występują w zbyt dużych ilościach jak na uprawę roślin akwariowych stąd musimy ten roztwór nieco "rozrzedzić" - żelaza w tym momencie będzie jednak za mało - dlatego uzupełniamy go do odpowiedniego poziomu chelatem żelaza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Może na razie nie potrzebuję intermagu ale jak już będę robić zakupy to od razu zamówię i + chelat żelaza. Myślę że do póki nie będę mieć soli to zwiększę podmiany wody do dwóch razy na tydzień. Zauważyłem że jak robię podmianę to rośliny bąbluja mi do trzech dni czyli chyba to lubią? Może to pomoże też zbić mi trochę ten azot. Już wiem skąd mam taka wartość NO3, po prostu mam ujęcie wody z własnej studni i tam już dokładnie są takie wartości NO3. Poczytałem trochę na ten temat i dla studni to całkiem normalne myślałem że dobrze robię zadowolony nawet byłem, że mam wodę bez chloru, a tu okazuje się, że niszczę rośliny. Mam pytanie jeszcze odnośnie testów na Mg i K. Na Mg znalazłem ale wszystko do wody morskiej tzn. że ja nie mogę go stosować? A czy jest test na K, nie mogę poszukać. Jak Wy podajecie Mg i K? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 No to masz problem z tym NO3 musisz poszukać ujęcia gdzie jest go mniej. Co nie znaczy że jeśli będziesz lał taką wodę nie będziesz miał w akwarium NO3. Poczytaj o cyklu azotowym, dowiesz się skąd bierze się NO3. Testów na potas nie widziałem, dla laboratoriów na pewno są. Ja nie mam możliwości zdobycia takiego testu. Ale mam roślinę HYGROPHILA CORYMBOSA i jeśli w niej pojawiają mi się pojawiają mi się malutkie martwicze plamki to wiem że mam za mało patosu, nadmiar zauważyłem tylko raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cristiano934 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 No3 do Po4 powinno być w stosunku 10:1 , Fe w okolicach 0,5-0,8 no2 - 0 Wysokie No3 oraz brak Po4 jest przyczyną glonów, miałem podobną sytuację w swoim akwa, no3 miałem na poziomie 60, gdy zaczełem podawać sole zbiłem je do prawidłowego poziomu w około miesiąca - dwóch, glon ustąpił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted November 20, 2012 Share Posted November 20, 2012 Co do mikro to nie polecam Intermagu. Prawda jest taka, że nawozu mikro idą nie za duże ilości więc lepiej dołożyć i kupić coś sprawdzonego dobrej firmy. Wtedy będziesz miał pewność, że nawóz jest dobrze chelatowany i proporcje składników będą dobrane pod względem akwarystycznym. Pisze to z doświadczenia i nie oznacza to, że używając mikro Intermagu nie osiągnie się dobrych efektów. Po prostu ten nawóz jest "ciężki w użyciu". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 23, 2012 Author Share Posted November 23, 2012 Mam już sole i dzisiaj zacząłem nawozić ale mam problem z wyliczeniem Fe 13% w kalkulatorze zulixa. Może mi ktoś pomóc?? Dlaczego tam wartości są w cm3?? Nie rozumiem tego w ogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 Opisz problem - z czym dokładnie nie możesz sobie poradzić? Musisz napisać co chcesz zrobić. Wartości są podane w ml - 1ml = 1cm3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 Na pewno muszę podnieść żelazo bo mam na ledwo wykrywalnym poziomie. Tylko nie umiem policzyć sobie jaki mam zrobić roztwór. W tej tabeli FeIII ile H2O?? SO4, Cl, NO3 co mam wpisać?? Jak wpisuję jakieś wartości pokazuje mi się dawka jednorazowa i tygodniowa ale mg/l. ,a ile gram mam Fe rozpuścić w wodzie?? Nie kumam tego w ogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Ledwo wykrywalny poziom nie świadczy o brakach - testy na Fe są najmniej miarodajne - obarczone największym błędem pomiaru. Ważniejsza obserwacja roślin. No ale wracamy do rozrobienia chelatu 13% żelaza. W tabeli kalkulatora są podane różne związki żelaza które mogą być schelatowane stąd mogą występować np. azotany , chlorki ,siarczany . Twój chelat to akuratnie siarczan - ale kalkulator nie potrafi jeszcze zgadywać co kto kupił na allegro , więc trzeba mu to podać . Na dole po przewinięciu tabel pisze że chelat 13% to żelazo III i podstawiamy ilość w kratce na skrzyżowaniu żelazo III i siarczan (SO4) ile gramów chelatu zamierzamy rozpuścić - po prawej pojawia nam się wynik który mówi że rozpuszczając podaną przez Ciebie ilość chelatu w np 500ml wody i dawkując codziennie np 5ml tego roztworu uzyskujemy w twoim zbiorniku stężenie żelaza np xx mg/l dziennie i tygodniowo. Wszystkie dane odnośnie nawożenia zawsze podajemy w dawkach tygodniowych wyrażonych w mg/l . Co do pytania odnośnie "ile H2O" - podane związki mogą występować w postaci bezwodnej albo uwodnionej nie oznacza to że są rozpuszczone w wodzie tylko , że do każdej cząsteczki związku może być "doczepione" x cząsteczek H2O i tak w przypadku Fe2(SO4)3 (ten chelat który masz) jest "doczepione 9 cząsteczek wody - a w sumie proszek jest suchy....ale cuda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Wielkie dzięki Łoren będziesz w poznaniu to możesz wlecieć u mnie masz piwo albo kawę mogę Ci zrobić z mojej wody o wysokiej zawartości azotanów Rozumiem że muszę tyle gram wpisać żeby wartość tygodniowa wyszła mi 0,4 - 0,8 mg/l ?? Po trzech dniach nawożenia PO4 wartość wzrosła mi do 1,8, NO3 dalej a nawet jakby jeszcze rosną bo kolor ciemnieje i powiedziałbym że już mam 130. Bez dobrej podmiany wody chyba nie dam rady tej wartości zniżyć. Na razie jestem na etapie szykowania jakiś baniaków do przywiezienia wody. Spróbuję jeszcze włożyć jakąś świeżą valisnerię, moczarkę i pistię rozetkową żeby miał kto jeść te azotany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Rozumiem że muszę tyle gram wpisać żeby wartość tygodniowa wyszła mi 0,4 - 0,8 mg/l ?? Dokładnie tak - musisz jednak pamiętać ze nawożenie mikro to nie tylko żelazo. Stosując jakieś inne preparaty musisz pamiętać o tym że zawarte w nich żelazo będzie się sumowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzys7 Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Tak tak. To rozumiem. Mam zamiar podawać jeszcze mikro intermag i wiem, że tam też jest żelazo. Tylko muszę na razie uporać się z tym NO3 i muszę kupić bo jeszcze nie mam mikro, żelazo mam to już będę podawać zobaczymy co będzie się działo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts