hanuer Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Litraż - 54l (wg. producenta...) Wymiary - 50x30x35 Filtracja - FZN-2 Oświetlenie - 15W 10000K Ogrzewanie - 75W z termostatem Nawożenie - Aqua Art Planta Gainer Classic CO2 - brak Podłoże - czarny żwirek i piasek Podmiany - co tydzień 12l Temperatura wody - 25°C Tło - czarny brystol Dekoracje - skałki, groty z cynamonu, kawał jakiegoś drewna Rośliny: Hydrocotyle tripartita sp. Japan (Koniczynka) Ceratophyllum demersum (Rogatek sztywny) Elodea canadensis Michx. (Moczarka kanadyjska) Cabomba caroliniana (Kabomba karolińska) Jakiś czerwony lotos Mchy: China Flame Jawa Willow Gigantea Obsada: 8x Gupik 3x Kirysek panda 3x Krewetka amano 1x Krewetka filtrująca 4x Helenka 07.09.2012 11.10.2012 17.11.2012 26.11.2012 19.12.2012 04.02.2013 31.03.2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Akwarium ładne tylko obsada do zmiany. Cierniooczki są stadne minimum 6 sztuk, kiryski to samo, zdecyduj się na jedne kiryski z jednego gatunku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Dane z dnia 19.12.2012: Litraż - 54l (wg. producenta...) Wymiary - 50x30x35 Filtracja - FZN-2 Oświetlenie - 15W 10000K Ogrzewanie - 75W z termostatem Nawożenie - Aqua Art Planta Gainer Classic CO2 - brak Podłoże - czarny żwirek i piasek Podmiany - co tydzień 12l Temperatura wody - 25°C Tło - czarny brystol Dekoracje - skałki, groty z cynamonu, kawał jakiegoś drewna Rośliny: Hydrocotyle tripartita sp. Japan (Koniczynka) Ceratophyllum demersum (Rogatek sztywny) Hygrophila polysperma (Hygrofila wielonasienna) Hygrophila difformis (Hygrofila zmienna) Elodea canadensis Michx. (Moczarka kanadyjska) Cabomba caroliniana (Kabomba karolińska) Jakiś czerwony lotos Mchy: China Flame Jawa Willow Gigantea Obsada: 8x Gupik (2 samiczki, 6 samczyków) 4x Otosek 3x Żałobniczka biała 2x Kirysek panda 2x Kirysek lamparci 2x Piskorek myersa 2x Ampularia (żółta i niebieska) 1x Krewetka filtrująca 3x Krewetka amano Czemu kiryski tylko jednego gatunku? Różne gatunki nie czują się dobrze w swoim towarzystwie? Zdjęcia z dnia 17.11.2012 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruszkin Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 To dlatego że ich powinno być przynajmniej 6 a wtedy byś miał 12 kirysów w 54 a to trochę małe akwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zelus525 Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 One są stadne nie będą pływać razem dwa inne gatunki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
5pasta5 Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Załatw sobie lepszy filtr . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Załatw sobie lepszy filtr Plany: Miałem zamiar robić sumpa ale między innymi ze względu na brak miejsca postanowiłem kupić FZN-2, czekam na dostawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Kiryski na przykładzie: Załóż rodzinę z pawianem, gorylem, szympansem i orangutanem. Też naczelne. Zrób temat w dziale obsad, tam będziemy gadać o składzie ryb. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Mimo wszystko zostawie jednak 2 i 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 18, 2012 Share Posted November 18, 2012 Słuchaj, masz obsadę tak tragiczną, że ręce opadają. Zrób z tym coś, bo ryby krzywdzisz psychicznie i fizycznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 Zmiana filtracji. Od tygodnia w akwarium pracuje FZN-2. Dołożyłem jeszcze jedną świetlówke 15W tak wiec w akwarium jest w sumie 30W. Dzisiaj wyciagnalem stojąca pionowo skałke bo byla troche niebezpieczna. Zaktualizowalem powyższymi danymi pierwszy post. Mam pytanie dlaczego rosliny wypuszczają mi dużo kożeni z łodyg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 26, 2012 Author Share Posted November 26, 2012 Dzisiaj do akwarium trafily dwie nowe roslinki jedna z nich to jakis gatunek czerwonego lotosu druga nie wiem czym jest. Jak wyrzuce z akwarium butelke z narybkiem gupika, zrobie zdjecia i poprosze was o rozpoznanie. Tymczasem ponawiam pytanie dlaczego niektore roslinki wypuszczaja korzenie z lodyg? Jest to oznaka niedoboru czegos? A moze nadmiaru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 26, 2012 Author Share Posted November 26, 2012 Może ktośmi podpowie co to za roślina na środku. Z postrzępionymi liściami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarissa Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Wypuszczanie korzeni z łodyg świadczy o jakichś niedoborach właśnie. W wielu wątkach na dziale roślinnym ta opinia się pojawia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Może ktośmi podpowie co to za roślina na środku. Z postrzępionymi liściami. Hygrophila Difformis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 29, 2012 Author Share Posted November 29, 2012 Noga mojej żółtej ampulari jest miejscami jak gdyby poparzona. Jak ślimak się przemieszcza tymi "poparzonymi" fragmentami nie dotyka szyby. Co to może być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicrum Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Kończyna to hydrokotyle tripartita, ta jedna krewetka z paskiem na grzbiecie to sakura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted November 29, 2012 Author Share Posted November 29, 2012 Kończyna to hydrokotyle tripartitaDziękuję ale chodziło mi o: Hygrophila Difformis. Noga mojej żółtej ampulari jest miejscami jak gdyby poparzona. Jak ślimak się przemieszcza tymi "poparzonymi" fragmentami nie dotyka szyby. Co to może być? Pomocy!: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted December 3, 2012 Author Share Posted December 3, 2012 Czy 30W na ~50l to za silne oświetlenie bez CO2? Po jakimś czasie od dołożenia światła wyskoczyły mi glony. Czy mogą one być spowodowane zbyt silnym oświetleniem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Tak. Jeśli masz powyżej 0,5 W na litr to trzeba podawać Co2. Tragiczna obsada swoją drogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
neonek23 Posted December 3, 2012 Share Posted December 3, 2012 Zupa rybna ja bym zostawił tylko gupiki, otoski i ew. amano reszta out. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted December 5, 2012 Author Share Posted December 5, 2012 Od 3 dni podaje CO2 mniej więcej w ten sposób: http://forum.superakwarium.pl/co2-z-kwasu-i-sody-t17647.html?hilit=cytrynownia Jak na razie sprawdza się dobrze. edit 19.12.2012 A więc co ostatnio się zmnieniło: Ze względu na brak czasu zaniechałem podawania CO2. Niestety To wiązało się ze zmniejszeniem oświetlenia z 30 na 15w Doszedł jakiś kawał drzewa i 4 rodzaje mchów China, Flame, Jawa i Willow Gigantea 13 grudzień Pan krewet 19 grudzień Pierwszy powierzchniowy listek lotosu I całokształt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted December 19, 2012 Author Share Posted December 19, 2012 Obie ampularie padły co może być powodem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hanuer Posted February 4, 2013 Author Share Posted February 4, 2013 Małe zmiany w obsadzie. i w roślinkach. Zmienię pierwszy post. Z tyłu pusto ale nadrobię to w najbliższym czasie. Dzisiejsze zdjęcie po przycince: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sarissa Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Ślicznie to wygląda, kochana koniczynka to wygląda jak takie nature akwarium pełną gębą/głębią! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts