adam12 Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Mam pytanie jak często czyścić filtr z Bio-Ceramiką? Mój filtr to AQUAEL Circulator 500 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam12 Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Nikt nie orientuje się w temacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Jak spadnie przepływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Natural-Aqua Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Jak najrzadziej. Na ceramice znajduje się sporo bakterii, czyszcząc ją część z nich wypłukujesz. Możesz przepłukać gdy zauważysz zmniejszony przepływ wody (chociaż w przypadku tego filtra raczej na ceramice zanieczyszczenia mechaniczne się nie zatrzymują). Na przykład ja w ogóle nie czyszczę ceramiki, chyba że widzę że na niej jest znaczna ilość zanieczyszczeń wtedy połowę przepłukuję wodą ze zbiornika. Edit: sławek121 szybszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
adullam Posted May 16, 2013 Share Posted May 16, 2013 (edited) Mam pytanie jak często czyścić filtr z Bio-Ceramiką? Mój filtr to AQUAEL Circulator 500 Ja czyszczę i staram się czyścić jak najrzadziej, gdyż dla bakterii beztlenowych i tlenowych jest to najrozsądniejsze rozwiązanie. Niestety, jak się używa np włókniny , to filtr szybciej się zapycha, a co za tym idzie spada intensywność filtracji. Najlepiej jest przy wyczyszczonym filtrze sprawdzić filtrację i co miesiąc ( w ten sam sposób ponownie porównywać. Gdy dojdziemy do konkluzji że filtracja jest wyraźnie wolniejsza ...no to wtedy . Nie było starszego tematu do odkopania -Sławek121 Edited May 16, 2013 by Sławek121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts