Rybeczek Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć , zamierzam stworzyć zbiorniczek BW .. Oświetlenie : standard 15watt Filtracja : aquael fani 1 plus Grzałka : aquael 50 wat noname Ozdoby : głownie korzenie , gałęzie . (przecież to BW ) Rośliny : zastosuje głownie nurzaniec . Jakieś pomysły co jeszcze dodać , jaka obsada , podłoże (myślałem nad zwykłym piaskiem) . Przenoszę. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Jak dla mnie zasługujesz na +1. Piszemy Ci, że nie będziesz mógł dobrać obsady jeżeli nie znasz parametrów. 54l-obsada-t53277.html kopiujesz ten temat. Jakim prawem chcesz zakładać BW nie mając testów? Wiesz coś w ogóle o Czarnych Wodach? Piszesz, że się zajmiesz parametrami później, g**no prawda, jak dla mnie nawet nie raczysz ich kupić, sądząc po tym co piszesz, jesteś bardziej zainteresowany tym co ty chcesz, a nie tym co ryby powinny mieć. A co jeżeli postawisz BW, kupisz ryby , a się okaże, że Ph-7,9??????? Będzie problem jak z bocjami. Zastanów się nad tym, jak postępujesz, bo złą drogą idziesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Jak powiem tak że nigdy nie mierzyłem parametrów wody w moim "BW" przedtem gdy nie było to bw zauważyłem po ramirezkach że są osowiałe i mają złożone płetwy , więc wtedy zacząłem zmiękczać wodę dodaje co tydzień 3 szyszki olchy i problem znikł wodę filtruję przez torf . Problemy znikł ramirezki są żywe i barwne . Tak samo jak neonki nie wykazują żądnych oznak choroby , oraz otosy które są wymagającymi rybkami nie narzekają tylko wcinają co się da A więc duża ryb z BW wymaga miękkiej i kwaśnej wody więc duża ilość szyszek olchy liści dębu oraz filtrowanie przez torf powinny załatwić sprawę . Więc jeśli to zrobisz możesz ewentualnie kupić jakiś test na Ph i kH. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybeczek Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Zrobię tak jak radzisz ;p PH w akwa mam -6,5 Jutro startuje BW , dam fotki ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybeczek Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 Więc jakie ryby ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Nie można było tak od razu? 6,5 to idealna woda. Patrząc na samo PH możesz mieć praktycznie każdą rybę z BW, ale litraż. Może jakieś pielęgniczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts