Jump to content

[240L - ogólne Mach CIA]

machcia
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. Poniżej przedstawiam moje nowe 240l, wcześniej dysponowałem 112l profilem a teraz mam 240l proste, które ma:

*Wymiary : 120x40x50

*Oświetlenie: Standardowe 2x30W T8 (dzienne) - PHILIPS MASTER 865 6500K z PHILIPS Aquarelle 10000K

oraz oświetlenie nocne - MOONLIGHT LED 2x1w

*Filtracja: Unimax 500

*Ogrzewane: brak (temp. w granicy 24 - 27)

*Obsada:

#Parka akar pomarańczowopłetwych,

#Kosiarki x3,

#Parka Kirysów Spiżowych,

#Kirys Lamparci x2,

#Glonojad złoty x1,

#Glonojad Lamparci x2,

#Glonojad Ancistrus sp. x2,

#Glonojad Szydlik (Farlowella sp.) x2

*Flora:

#Anubias barteri nana x3,

#Reszty nazw nie znam x6

*Parametry wody:

NO3mg/l - 10 - 20

NO2mg/l - 0.01 - 0.02

GH - 18 - 20

KH - 6 - 10

CL2mg/l - 0 - 0,5

PH - 7.8

To akwarium mam od 09.11.2012r.

Poniżej kilka fotek zbiornika jak i obsady.

Proszę o opinie w celu ewentualnych poprawek.

Oj tam, oj tam... Sverting wszystko na nie, a ja na tak ;)

Bardzo mi się to akwarium podoba, piękne korzenie i pielęgnice, a nawet ta tapeta pasuje wyjątkowo.

Wiszący kokos też ciekawy, tylko bałabym się, że któraś akara może się w nim zaklinować.

Super klimacik, tak trzymaj.

To akwarium rzeczywiście jest za małe na gibicepsa - oddaj go . Może będzie miał szansę gdzieś dorosnąć do podobnych rozmiarów

Dołączona grafika

Bo w 240L nie ma takiej szansy.

Akwa mi się podoba , ale tapetę bym zmieniła . Akary dość ograniczają Ci dodanie coś do obsady. To są niezłe terrorki i są charakterne. Trochę nudno w obsadzie , no cóż tak wybrałeś.

A co do klatki na ptaki to sadze ze jako jedyny jak na razie takie coś zaproponowałem i tylko patrzeć jak będzie się to powielało. typowych sztampowych kokosów mam dość wiec coś takiego wymyśliłem a i cieszy się powodzeniem wśród ryb (oprócz akar).

GAWEŁ mówisz ze wygląda sztucznie ,tylko patrząc na to twoje pastwisko dla krów to raczej bym się nie wypowiada za bardzo.

Dzisiaj doszły 2 kiryski spiżowe oraz 4 lamparcie

A co do klatki na ptaki to sadze ze jako jedyny jak na razie takie coś zaproponowałem i tylko patrzeć jak będzie się to powielało. typowych sztampowych kokosów mam dość wiec coś takiego wymyśliłem a i cieszy się powodzeniem wśród ryb (oprócz akar).

Każde typowo hodowlane Malawi ma takie klatki, także nikogo nie zaskoczyłeś ;p

EDIT: A propos sztuczności, to stylistyka nature zawsze powalała intencjonalnością i sztucznością, także się nie burz, tylko przyjmij krytykę.

Broń boże się nie burze. Tylko jeśli ktoś pisze że jest sztucznie, a sam ma tak jak pisałem wcześniej pastwisko dla krów to lepiej się nie wypowiada. Bardzo dziękuje za wypowiedzi, ale oczywiście swoich upodobań nie zmienię. Interesują mnie przede wszystkim opinię na temat obsady, doboru roślin oraz parametrów wody. A czy komuś się nie podoba tapeta to już sorry, jego problem. Przerabiałem kilka już opcji. Tła strukturalne, tapety czarne, niebieskie i jednak najlepiej widzę tapety ze wzorem. Więcej miejsca w środku a i mniej przy nich roboty.

//Zdania zaczynamy z dużych liter! Pisownia! Zapoznaj się z regulaminem. +1

Nantai