Jump to content

Co to jest ? Start 300L LT


Spock
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Wystartowałem około miesiąca temu zbiornik 300L LT na ziemi ogrodowej. Oświetlenie 4x28W (2x6500k, 2x10000k)

 

Niestety kilka dni po starcie (5-6) musiałem wyjechać a baniak nie miał jeszcze automatu do sterowania oświetleniem efektem czego zbiornik przez 4 dni stał bez światła.

 

Po powrocie zastałem na roślinach zaczątki czegoś to teraz rujnuje mi estetykę zbiornika.

Poniżej fotki - nie jestem w stanie sensownie zidentyfikować co to za glon. Ani to sinica (woda nie ma zapachu) ani nitkowate.

Jako, że to jest akwarium LT to nie jest nawożone, nie ma podawania CO2 itp.

 

Prosiłbym o indentyfikację i ew. porady jak się ustrojstwa pozbyć:

 

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

Ta "pajęczyna" skutecznie wyłapuje bród i widać ją jeszcze gorzej.

 

Podejrzewam, że to brunatnice. Czy przyczyną mogą być świetlówki ?

Mam 2x6500K i 2x10000K.

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Brunatnice. Usuwaj mechanicznie, jak to nie pomoże będziesz musiał trochę zwiększyć ilość światła.... Wiem że to LT i nie za bardzo ten pomysł pasuje, ale chociaż na czas ich zaniku.

Te 10000 K wymienił bym na jakieś 8000 K lub 6500 K.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...