kamilek2255 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witam!!! Mam pytanie jaki polecacie filtr do mojego akwarium 96l?? e701 czy e901?? Obawiam się że 901 zrobi mi pralkę;/ Drugie moje pytanie jest takie: mam wysoki poziom NO3 bo aż 40 podmieniam wodę co tydzień ok 20l i niewiele spada, i znalazłem na allegro taki filtr gdzie sprzedawca dodaje materiały filtracyjne które zapewniają zwiększenie stabilności własnie azotanów i amoniaku oto link: http://allegro.pl/filtr-jbl-e901-90-300 ... 36402.html co o tym sądzicie? Poza tym słyszałem, że przy zastosowaniu filtra kubełkowego trzeba montować napowietrzacz, jeśli tak jaki polecacie? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
galki210 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witam, Po pierwsze mam u siebie zamontowany JBL 900 w 126 l i żadnej pralki nie robi wręcz przeciwnie , dołożyłem mechanika 600l/h. Ponadto jest regulacja przepływu jakbyś chciał zmniejszyć moc - ale napewno tego nie zrobisz Ja bym polecał zdecydowanie JBL 900. Jeżeli chodzi o deszczownicę to jest w zestawie z JBL ale spokojnie można ustawić wylot pod taflą wody bez deszczownicy i jest oki. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Zdecydowanie JBL 900 czy teraz już 901 GreenLine (ponoś mniej energii zużywa). Co do napowietrzania to jak wylot z filtra (deszczownia) będzie poruszał taflę wody to napowietrzać nie trzeba. Co do poziomu NO3 to napisz jaką masz obsadę i jaki filtr obecnie to będzie można coś bliżej powiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 obsada to dwie kosiarki, 3 gupiki, 1 danio, 5 neonków, glonojad, i tyle wszystkiego obecny filtr to: AQUAEL model CIRCULATOR 650 wyajność 650l/h Pisownia.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Na kosiarki i glonojada (rozumiem że to zbrojnik niebieski) to masz za małe akwarium. Za mało danych o zbiorniku żeby coś na temat NO3 powiedzieć. Masz rośliny? Ile? Jakie? Kiedy zalane akwarium? Ile masz NO3 w kranówce? Może jakieś zdjęcie dodaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 glonojad to zbrojnik ancitrus akwarium zalane na początku września, rośliny to nie wiem jak sie nazywają ale 15 sztuk takie łodygi pojedyncze szybko rosnące ale jakoś ostatnio strasznie zmarniały prawie same łodygi stoją oraz jedną taką z dużymi liśćmi nie mam pojęcia co do nazw;/ a już i tak cała masa rybek mi padła;/ i już nie wiem czy ten filtr mi coś pomoże czy poprostu nie dane mi mieć akwarium;/ Pisownia +1.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz_kk Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Witam, Po pierwsze mam u siebie zamontowany JBL 900 w 126 l i żadnej pralki nie robi wręcz przeciwnie , dołożyłem mechanika 600l/h. Ponadto jest regulacja przepływu jakbyś chciał zmniejszyć moc - ale napewno tego nie zrobisz Ja bym polecał zdecydowanie JBL 900. Jeżeli chodzi o deszczownicę to jest w zestawie z JBL ale spokojnie można ustawić wylot pod taflą wody bez deszczownicy i jest oki. Pozdrawiam. Jesteś pewien, że masz dobrze podłączony i sprawny filtr? Ja miałem JBL 900 w 112L (mało podłoża, więc wody miałem tyle co Ty w 126) i rośliny aż się kładły poziomo pod wpływem prądu wody, ryby aż odrzucało. Musiałem go mocno ograniczać. Byłem bardzo zadowolony, bo był niesłyszalny i solidny. Żałuję, że go sprzedałem z całym akwarium, bo miałbym na przyszłość porządny sprzęt. Do 96L obydwa powinny być dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 glonojad to zbrojnik ancitrus akwarium zalane na początku września, rośliny to nie wiem jak sie nazywają ale 15 sztuk takie łodygi pojedyncze szybko rosnące ale jakoś ostatnio strasznie zmarniały prawie same łodygi stoją oraz jedną taką z dużymi liśćmi nie mam pojęcia co do nazw;/ a już i tak cała masa rybek mi padła;/ i już nie wiem czy ten filtr mi coś pomoże czy poprostu nie dane mi mieć akwarium;/ Pisownia +1.-Sławek121 Głowa do góry . Nie od razu Rzym zbudowano. Ryby wpuściłeś od razu czy akwarium dojrzało? Jak ryby padają to możesz mieś NO2 lub co gorzej NH4 w akwarium. Chyba bez testów się nie obejdzie. Jakbyś miał co zrobić z rybami to proponowałbym restart z nowym filtrem i z dojrzeniem akwarium. Jak nie to spróbuj podmieniać więcej wody. NO3 jest pobierane przez rośliny, jak masz ich mało to może być duże stężenie NO3. Kup ten filtr, niech pracuje jako biolog. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Akwarium dojrzewało 14dni z biostarterem JBL. no2 wynosi-0.025 a nh4-<0.05 własnie zastanawiam się nad restartem tylko że mam zbiornik 15l jako kotnik i nie wiem czy nie za mały dla tych wszystkich ryb;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Proponuje kupić ten filtr i go zamontować. Powinno pomóc. Kup też rośliny szybko rosnące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 Piszę ponownie w tym temacie a mianowicie: Zakupiłem i zamontowałem filtr e901 z zasypanym zeolitem na zmniejszenie azotanów i popełniłem błąd, bo nie wypłukałem złóż filtracyjnych:( oraz nie zastosowałem jak teraz czytam w instrukcji JBL FilterStart. Oczywiście mam teraz w akwarium dwa filtry nowy i stary. Czy moje błędy czyli nie wypłukanie złóż oraz nie zalanie filtra tym specyfikiem mogą czymś skutkować?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 Niewypłukanie-syfkiem w wodzie. Nie użycie JBL FilterStart-niczym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 24, 2012 Author Share Posted November 24, 2012 Dziękuje koledze za szybka odpowiedź bo na razie kiepsko mi idzie z akwarystyką i myślałem że znowu coś spie... i rybki mi padną;/ Mam jeszcze jedno pytanie: przez jaki okres czasu trzymać stary filtr?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 24, 2012 Share Posted November 24, 2012 2 tygodnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilek2255 Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Ok rozumem. A jeszcze zapytam w jaki najlepiej sposób ustawić wylot wody montować deszczownice czy nie?? jaki ustawić przepływ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts