Jump to content

Problem z agresywną pielęgnicą

tomokoniec
 Share

Recommended Posts

Witam,

kupiłem dwie pielęgnice niestety nie wiem jakie (zdjęcia w załączniku). Problem polega na tym, że przez 2/3 czasu jedna pielęgnica gania druga dość agresywnie po całym akwarium. Pozostałą 1/3 czasu jest ok. Agresywna pielęgnica zaatakowała raz skalara ale był to pojedynczy przypadek. Chciałbym się zapytać po czym mogę rozpoznać płeć tych pielęgnic a przy okazji jakie to są pielęgnice. Jeszcze ważniejszym pytaniem jest co zrobić z agresywną pielęgnicą, czy wymienić ją w sklepie czy dać im więcej czasu na przystosowanie się (były kupione z tego samego punktu i pływały w jednym zbiorniku, u mnie są około 7 dni - pierwsze trzy dni nie było agresji).

Z góry dziękuję za pomoc.

W jakim wieku są te pielęgnice?

Z fotek wyglądają na odmianę ksantoryczną pielęgnicy zebry.

Przy czym ta z drugiej fotki jest w kiepskim stanie.Ma proporcjonalnie duże oko czyli jest skarłowaciała.

I do tego zwinięte płetwy.

Załóż temat w dziale choroby i opisz zbiornik zgodnie z wymaganiami tamtego działu.

Tomokoniec podaj więcej informacji, brakuje:

- wymiary akwarium

- podstawowe parametry chemiczne wody oraz temperatura

- obsada

- akwarium w jakim stopniu jest zarośnięte roślinnością i czy znajdą się jakieś kryjówki

Wstępnie może być tak, że po kliku dniach gdy ryby się zaaklimatyzowały, zaczęły wyznaczać swoje terytorium.

Możliwe, że masz 2 samce i silniejszy przegania słabszego.

wymiar akwarium to 112 l z szybą panoramiczną (szer 80cm, wysokość 40cm, głębokość około 25cm). Roślin nie ma za dużo jak na razie (te które widać na zdjęciach). kryjówki są dwie: 1. Korzeń gdzie zawsze siedzi sum jaguarowy 2. Taka kamienna rurka). Temperatura wody 24-25. Obsada: 2 x skalar (maly + duzy), 5x sumik szlkisty, 2x pielęgnica, 2x Sum rekini, 1x sum jaguarowy, 2x kosiarka. Jak rozpoznać płeć u tych ryb? Dla mnie są takie same ta która gania jest delikatnie bardziej pomarańczowa.

Do sławek121 jeżeli chodzi o płetwy to ma je złożone ponieważ cały czas jest ganiana i wygląda na wystraszoną. Wieczorem spróbuje zrobić lepsze zdjęcia. Bardzo ważne dla mnie jest jak rozróżnić płeć, jeżeli są to dwa samce to jednego jeszcze dzisiaj bym oddał i wymienił na samiczkę.

Uuuuu , kupujesz pielęgnice do 112l i nie wiesz co to za pielęgnice ? w sklepie nie powiedzieli ?

Sławek - mi wygląda na jakąś odmianę sewerum , często takie widzę w zoologikach podpisane właśnie sewerum , ale ręki nie dam .Tyle ostatnio jest "mieszanek" że można się pogubić.

Co do autora - masz przerybienie i nie dziw się że tak właśnie pielęgnice się zachowują , za chwilę krew się poleje i skalary zostaną bez szans. Oddaj te ryby .

Sum rekini w 112L to duże nie porozumienie , szkoda że się najpierw kupuje a później czyta :(

sum rekini niestety już był w tym akwarium, pielęgnice były mi polecone w sklepie. Co radzicie? Jeszcze przypominam się z tą płcią rybek.

Zacznę od końca płeć jest teraz mało istotna gdyż ryby te (podobnie jak inne, które posiadasz nie nadają się do twojego akwarium.)

Sklep prawdopodobnie chciał zarobić ewentualnie "wcisnąć" komuś rybki.

Obsada od początku jest niewłaściwa w 100%.

Teraz kwestia co będziesz chciał zrobić:

a) Zatrzymasz swoje ryby, będą się męczyły, zagryzały, chorowały... i naprawdę nic dobrego z tego nie będzie.

b) Sprzedaż, oddasz (ewentualnie wymienisz na inne odpowiednie do tego zbiornika)-najlepiej jak najszybciej.

Zalecana jest odpowiedz B! ale sam dokonasz wyboru.

Jeśli zdecydujesz się dobrze wybrać, a będziesz miał wątpliwości co do nowych rybek pytaj na forum w odpowiednim dziale.

Powodzenia.

Obsadę widziałem i jest nie odpowiednia. Wszystkie ryby które posiadasz wymagają większego akwarium.

Ganiają się bo ich przestrzeń życiowa jest kilka razy za mała do ich wymagań. Zapewne inne rybki z czasem też ucierpią.

Do określenia jaka to płeć potrzebne lepsze zdjęcia.

Do akwarium 112 litrów naprawdę można dobrać ładne i ciekawe rybki więc pomyśl o zmianie obsady.

Obstawiałbym,że to plamooka, jakaś odmiany gold. O nieprawidłowościach i rozwiązaniach już wiesz. Od siebie dodam,że wydaje mi sie ze to sa 2 samce,jeden zdominowany przez drugiego.Pielęgnice sa terytorialne i 1 walczy o terytorium z 2.Ponieważ masz małe akwa, walka trwa na całym obszarze.Ze zdjęcia widzę,że masz tam trochę "łyso".Jeżeli ich nie chcesz oddać, to dodaj korzeni więcej,naturalnych kryjówek, żeby ten drugi mógł gdzieś się chować,bo inaczej niedługo pożyje.

• 6 months later...

Cześć jestem tu nowy i pewnie twój temat się wyjaśnił ale z mojego doświadczenia miałem  coś tego typu https://www.google.pl/search?q=rodzaje+piel%C4%99gnic&client=firefox-a&hs=wIU&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=39G5UcKiK-iO7Abg7ICQCQ&ved=0CDcQsAQ&biw=1280&bih=683#facrc=_&imgrc=k_7aYuSRjhciGM%3A%3BpbGCoYwNzBRmCM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ichtio.piwko.pl%252Fmain%252Fpic%252Fimage009.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ichtio.piwko.pl%252Fmain%252Fpielegnice.html%3B600%3B356

oraz https://www.google.pl/search?q=rodzaje+piel%C4%99gnic&client=firefox-a&hs=wIU&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=39G5UcKiK-iO7Abg7ICQCQ&ved=0CDcQsAQ&biw=1280&bih=683#facrc=_&imgrc=09C1shGi-MyODM%3A%3Bvw_xAaGi5xwJsM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.akwa.aip.pl%252Fmeekka.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.akwa.aip.pl%252Fpiemeka.html%3B350%3B271

tych drugich miałem 4 sztuki , pierwszych 2 sztuki  oprócz nich były sumiki , neonki , gurami , glonojady itd. i powiem szczerze te drugie pielęgnice on potrafiły być agresywne zjadały mniejsze ryby , a gdy włozyłem rękę do środka by posadzić roślinkę czy przesunąć zamek one atakowały rękę śmiałem się że to są kuzynki pirani ;) po sprzedaniu ich i zakupie innych ataki ustały nie wiem czy przez to że one były jako pierwsze i one sobie stworzyły terytorium i rządziły nie mam pojęcia :(

• 2 months later...