Jump to content

no3 a glony

Klakier1984
 Share

Recommended Posts

Jeżeli mod uzna pytanie za zbyt głupie to proszę od razu zamknąć temat :)

Chodzi o to, że kontrolując parametry wody zawsze skupiałem się na ph, kh i gh oraz no2 gdyż jak wszyscy wiemy to stężenie zabija już w najbardziej śladowej ilości. No3 zawsze traktowałem trochę po macoszemu sprawdzając je od święta. Przeglądając liczne tematy traktujące o wodzie w akwarium przy no3 niemal wszędzie pisze iż gdy występuje w akwarium zwłaszcza w nadmiernej ilości dochodzi do gwałtownego rozkwitu glonów. Jako, że u siebie w akwa glonów praktycznie nie widuję to mogę przyjąć, że stężenie, które jest w baniaku nie jest szkodliwe ?

Przeglądając liczne tematy traktujące o wodzie w akwarium przy no3 niemal wszędzie pisze iż gdy występuje w akwarium zwłaszcza w nadmiernej ilości dochodzi do gwałtownego rozkwitu glonów.

To twierdzenie w zasadzie przeszło już do lamusa - zostało potwierdzone z całą pewnością ze za zakwity glonów nie odpowiadają nadmiary tylko braki poszczególnych pierwiastków i/lub ich niewłaściwe proporcje w stosunku do siebie. Jeśli nie masz glonów to oznacza że masz w akwarium równowagę a poziomy NO3 i PO4 przy Twoim oświetleniu i pozostałych parametrach wody (Ph, KH, GH) są prawidłowe i nie oznacza to ze są zerowe - gdyby tak było miałbyś akwarium całe w glonach.

Jeśli akwarium funkcjonuje dobrze , rośliny przyrastają właściwie i jesteś zadowolony z efektów - to na testy szkoda pieniędzy - ja bym nic nie zmieniał skoro wszystko jest ok - chyba że nie jest to wtedy inna bajka - bez testów się nie obędzie.

W akwarium nie ma żadnych kłopotów albo inaczej rybki wyglądają na zadowolone ;) jedzą, pływają, rozmnażają się. Wodę zacząłem ostatnio testować bardziej z ciekawości- w każdym temacie o akwarium pisze się o jej parametrach jako o sprawie priorytetowej dlatego chciałem sprawdzić czy wszyscy w okół kłamią ;) czy po prostu mam takiego farta, że wszystkie parametry są w normie- i jak wychodzi mam farta ;) Poza tym szykuje się pomału do zmiany obsady w zbiorniku i chciałem się upewnić czy stara woda może zostać.