Klakier1984 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Jeżeli mod uzna pytanie za zbyt głupie to proszę od razu zamknąć temat Chodzi o to, że kontrolując parametry wody zawsze skupiałem się na ph, kh i gh oraz no2 gdyż jak wszyscy wiemy to stężenie zabija już w najbardziej śladowej ilości. No3 zawsze traktowałem trochę po macoszemu sprawdzając je od święta. Przeglądając liczne tematy traktujące o wodzie w akwarium przy no3 niemal wszędzie pisze iż gdy występuje w akwarium zwłaszcza w nadmiernej ilości dochodzi do gwałtownego rozkwitu glonów. Jako, że u siebie w akwa glonów praktycznie nie widuję to mogę przyjąć, że stężenie, które jest w baniaku nie jest szkodliwe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Przeglądając liczne tematy traktujące o wodzie w akwarium przy no3 niemal wszędzie pisze iż gdy występuje w akwarium zwłaszcza w nadmiernej ilości dochodzi do gwałtownego rozkwitu glonów. To twierdzenie w zasadzie przeszło już do lamusa - zostało potwierdzone z całą pewnością ze za zakwity glonów nie odpowiadają nadmiary tylko braki poszczególnych pierwiastków i/lub ich niewłaściwe proporcje w stosunku do siebie. Jeśli nie masz glonów to oznacza że masz w akwarium równowagę a poziomy NO3 i PO4 przy Twoim oświetleniu i pozostałych parametrach wody (Ph, KH, GH) są prawidłowe i nie oznacza to ze są zerowe - gdyby tak było miałbyś akwarium całe w glonach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klakier1984 Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Dzięki za info, czyli na glony nie ma co patrzeć , trzeba się zaopatrzyć w testy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łoren Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Jeśli akwarium funkcjonuje dobrze , rośliny przyrastają właściwie i jesteś zadowolony z efektów - to na testy szkoda pieniędzy - ja bym nic nie zmieniał skoro wszystko jest ok - chyba że nie jest to wtedy inna bajka - bez testów się nie obędzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klakier1984 Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 W akwarium nie ma żadnych kłopotów albo inaczej rybki wyglądają na zadowolone jedzą, pływają, rozmnażają się. Wodę zacząłem ostatnio testować bardziej z ciekawości- w każdym temacie o akwarium pisze się o jej parametrach jako o sprawie priorytetowej dlatego chciałem sprawdzić czy wszyscy w okół kłamią czy po prostu mam takiego farta, że wszystkie parametry są w normie- i jak wychodzi mam farta Poza tym szykuje się pomału do zmiany obsady w zbiorniku i chciałem się upewnić czy stara woda może zostać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts