Jump to content

[200l] mój pierwszy ala holender po 2 miesiacach str3

melosmiacz
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałem zakatalogowac powstawanie mojego holendra krok po kroku coby mieć fajne wspomnienia, a to co się wydarzyło przez pierwszy tydzien przedstawiam teraz:D

baniak 200l 40x50x100

filtr tetra 1200

grzałka termostat

oswietlenie power glo 3x 30w

CO2 jbl 602

podłoze to podkład JBL i drobny żwirek plus kilka skałek

rosliny to:

10 x lilaeopsis novea zeelandie

8 x pogostemon erectus

3 x pogostemon helferi

3 x echinodorus reni

3 x limnophilia

3 x ludwigia reni

3 x anubias barteri van nana

5 x rotala rotundifolia

4 x hygrophilia pinnatifida

1 x cryptocoryne x willisii

ryb i mieczaków jak narazie brak, kupie dopiero po drugim tygodniu jak rośliny sie ukorzenią

nawozów jak do tej pory brak, od jutra bede podawał jedna krople JBL ferropol 24 dziennie i jeden ml dziennie potasu i żelaza firmy api (leaf zone)

a o to kilka fot z zakładania zbiornika:D

no zobaczymy jak bedzie to szło testy mam wszystkie jak na razie woda jest miekka a co do rybek chciałem wpuscić 5 otosków zeby polatały troche po lisciach .. akwo tak naprawde nie jest zrestartowane op początku filtr mam od kilku miechów ten sam wiec cos tam w nim było z bakteri wymieniłem tylko ostatnią gąbke

Pisownia!//lopezz

Kamienie które zastosowałeś do wystroju to najprawdopodobniej wapień - będzie zatwardzał wodę - proponuję wyjąć jeden wysuszyć , wykonać próbę kwasową najlepiej przy pomocy preparatu zoolek aquacid Ph - (minus) koszt ok 2-3zł - jeśli się zapieni - to kamienie do usunięcia z akwarium. Można także taką próbę wykonać octem ale nie zawsze jest miarodajna . Pomijam kwestie estetyczne - nijak pasują do holendra.

Druga sprawa - planowane przez Ciebie nawożenie... czarno to widzę jeśli zaczynasz od mikro - poczytaj >>> nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html

Jak na razie płasko trochę lecz myślę, że jak rośliny zaczną rosnąć to będzie dobrze.

Jak już pisali te skałki to trochę zły pomysł - według mnie. Razi strasznie jasne podłoże i jasne skałki. Ja bym tutaj widział jakieś ciemniejsze skałki ewentualnie obsadzić je mchem co trochę by je przyciemniło.

a co do rybek chciałem wpuscić 5 otosków zeby polatały troche po lisciach

Tak się składa że są to bardzo wymagające ryby, wiec pech taki, że otosków tak byle jak żeby polatały się nie kupuje. Gdy zbiornik nie dojrzały obstawiam że jest 20% na przeżycie wszystkich sztuk.

Hehehe ja myślałem że tylko skorupiaki zmieniają pancerz jak są inne parametry i wystarczy go tylko zrzucić, a dobrać się i wyprodukować ikrę w 3 dni to trochę gorzej.

Skoro zmiana parametrów to taki dobry środek na młode czemu inni mają taki problem z złotymi ramirezkami ?

Przy każdej podmianie wody zmieniają się parametry to znaczy że można mieć małe co tydzień?

Edit:

ArMasteR pisze:

Złożyły tak szybko ikrę, dlatego że była nagła zmiana parametrów.

Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. :D

Będę informował o przebiegu zdarzeń.

//Nie pisz posta pod postem, używaj opcji edytuj. Pisownia! Ostrzeżenie +1

Nantai

Będzie zapewne, nie zawsze składają po zmianie parametrów. Gdzieś słyszałem że po ulewnych deszczach w naturalnym środowisku się zmieniają parametry i wtedy właśnie ryby przechodzą tarło-w porze mokrej.

Jak się parametry ustabilizują będą regularnie składać ikrę, choć nie wiem, czy 2 pary by nie były lepsze niż 3 w takim litrażu.

Będzie zapewne, nie zawsze składają po zmianie parametrów. Gdzieś słyszałem że po ulewnych deszczach w naturalnym środowisku się zmieniają parametry i wtedy właśnie ryby przechodzą tarło-w porze mokrej.

Jak się parametry ustabilizują będą regularnie składać ikrę, choć nie wiem, czy 2 pary by nie były lepsze niż 3 w takim litrażu.

A jak można wiedzieć, to skąd taka wiedza na temat ramirez złotych ?? Przecież ich nawet nigdzie w polskich opisach nie ma. Widzę że sporo ludzi tutaj ma teorie gdzieś tam słyszane a co_niektórzy wyssane z palca, nie ubliżając kilku prawdziwym akwarystom tutaj.

//Pisownia!! Zapoznaj się z regulaminem!

Nantai

Melosmiacz. Cichlid Atlas vol I i II. Serwisy o apistogramma. To że Ty nie wiesz gdzie szukać, nie oznacza, że my nie wiemy.

90% ryb z Amazonki cechuje ten mechanizm. Podmień kiryskom wodę na RO, to moment i dojdzie do tarła. A to czy ramirezka jest zwykła, złota czy sraczkowata nie ma na to wpływu :D To wszystko geny i tego nie przeskoczysz.

Melosmiacz. Cichlid Atlas vol I i II. Serwisy o apistogramma. To że Ty nie wiesz gdzie szukać, nie oznacza, że my nie wiemy.

90% ryb z Amazonki cechuje ten mechanizm. Podmień kiryskom wodę na RO, to moment i dojdzie do tarła. A to czy ramirezka jest zwykła, złota czy sraczkowata nie ma na to wpływu :D To wszystko geny i tego nie przeskoczysz.

Nie pisałem że ja nie wiem gdzie szukać i nie pytałem o kiryski czy jakieś inne sraczkowate ryby jak to napisałeś. A co do deszczy i rozmnażania ryb w amazonce powinieneś wiedzieć zanim coś napiszesz że w ameryce południowej są pory deszczowe które wyznaczają rybą czas tarła a teszcz jest tylko tą oznaka jeszcze do tego dochodzi zmiana ciśnień i zmiana temperatury,

Rozmnażanie prętników pewnie też jest dla każdego rodzaju bo to pretniki a wogóle to są ryby wiec muszą sie tak samo rozmnażać :)

Proszę cię przestań wklejać kit ludziom , może nastolatką takie pisanie imponuje uuuuuu ale nie starszym wiekiem ludziskom, zejdz na ziemię przestań się dotykać i dorośnij

rainbow - Kultura na tym forum obowiązuje ! Każdy ma prawo wypowiadać się własnymi słowami a Ty obrażasz ludzi i zachowujesz się jak dziecko , jeśli coś Ci się nie podoba to znajdź sobie inne forum. Jeszcze raz się uniesiesz i zostaniesz zablokowany . UWAŻAJ NA PISOWNIĘ !

A co do deszczy i rozmnażania ryb w amazonce powinieneś wiedzieć zanim coś napiszesz że w ameryce południowej są pory deszczowe które wyznaczają rybą czas tarła a teszcz jest tylko tą oznaka jeszcze do tego dochodzi zmiana ciśnień i zmiana temperatury

Oczywiście, że masz szereg zmian jednoczesnych, ale większości z nich nie zasymulujesz w sposób kontrolowany (piję do ciśnienia), a zmiana temperatury wody jest łatwo osiągalna. Przykładem jest metoda Z-mana, która polega na obniżeniu temperatury w akwarium podczas podmian na czystą RO na dłuższy okres.

Proszę cię przestań wklejać kit ludziom , może nastolatką takie pisanie imponuje uuuuuu ale nie starszym wiekiem ludziskom, zejdz na ziemię przestań się dotykać i dorośnij

Leczenie cudzych kompleksów wylewanych na forach internetowych nie jest moim zadaniem. Ale tak, jesteś wszechpotężnym, wszechwiedzącym starcem, który może kpić z innych bo trzyma przepotężną Klawiaturę. Może jeszcze CapsLock? Albo atak sarkazmem? Drżę z przejęcia.

• 1 month later...