S'Sayan Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Witam. Piszę aby usłyszeć wasze propozycje co do obsady w akwa. Obecnie są tam: - Neon Innesa x7 - Krewetki Fire Red xx - Otosek x4 i masa roślin. Nudzi mi się trochę patrzenie na te rośliny więc coś kolorowego by się przydało Co myślicie o haremie bojownika? Piszcie propozycje Pozdrawiam. PS. Akwa z podpisu ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Nie lepiej parka borelli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Harem bojownika według mnie bardziej by pasował tutaj niż borelki a dlaczego a dlatego że borelki tak jak wszystkie pielęgniczki lubią skubać piach a z takim podłożem raczej tego nie będą mogły robić . Harem ale tylko wtedy gdy neony wymienisz na inne bo z własnego doświadczenia wiem że bojownik potrafi sobie neonka nieźle pogonić i niekiedy kończy się to wylądowaniem na podłodze (neonka) jeśli w akwarium nie ma pokrywy. Ps. Do bojowników potrzebna będzie szyba , pewnie się domyślasz dlaczego Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Tylko czy ryby z rodziny pielęgnicowatych nie pozjadają krewetek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 PLATKI! Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Żyworódki raczej odpadają. Myślałem nad Pielęgniczką Żółtą (Borella) ewentualnie Ramireza ale z tego co wiem to dla Ramirezów krewetki są świetnym obiadem. Jak z Pielęgniczką Borella? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 No akurat tutaj biedy strasznej nie ma, bo podłoże nie ma ostrych krawędzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 A co z krewetkami Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Każda pielęgniczka będzie miała chrapkę na krewetki tak samo jak bojowniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Jest realna szansa na zachowanie populacji krewetek czy raczej wszystkie pójdą jako obiad? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Jakaś jest.. 2 - 5 że przeżyją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goliat_667 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Jeśli chodzi o Ramirezki z krewetkami to od dłuższego czasu posiadam takie połączenie i muszę powiedzieć że nie widzę braku wśród krewetek, wręcz przeciwnie cały czas maluchów tylko przybywa ale wiadomo może się jakiś "nerwus" trafić Jednak polecam takie połączenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Więc kupię Pielęgniczką Żółtą, a jak będzie zjadać krewetki to zostanie wpuszczona do 240l ponieważ tam jest raczej skąpa obsada i bez krewetek więc powinny się "dogadać" Co do ilości to parka? Jest możliwość bardzo dokładnego rozpoznania płci. Pielęgniczka Żółta czy Ramireza? Jakieś konkretne różnice w zachowaniu czy tylko kolor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 To zupełnie inne ryby. Google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 To zupełnie inne ryby. Google.Rozumiem lecz pytam ponieważ rozważam zakup ryb jednego gatunku z tych dwóch. Który byście mogli mi bardziej polecić? Parka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Przez google rozumiem wygooglaj sobie każdą i dokładnie poczytaj o niej. Parka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
YotoroAne Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Jak najpierw wpuścisz krewetki i poczekasz aż się zadomowią czyli będą swobodnie sobie hasać po całym baniaku (tak jak masz teraz) a nie będą się chować i wtedy wpuścisz parkę młodych ramirez to nie będą się one nimi interesowały, nawet jak podrosną to nie powinny wykazywać jakiegoś instynktu drapieżcy względem kreweci. Ja taką sytuację miałem u siebie w baniaku, że dorosłe ramirezy zabierały pokarm krewetkom wielkości około 5mm gdzie bez problemu taka krewetka się mieści ramirezie na jednego chapa, to jednak one wolały ukraść płatka niż dziabnąć żywe mięcho Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Dzięki za info Pielęgniczki Ramireza i Żółte nie skaczą? - akwarium odkryte. Rzecz jasna aby dwie (tzn. parka) najadają się do 54l tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Jak je gonisz z siatką to nawet księżniczki z Burundii skaczą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Parka Ramirezek kupiona Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts