mellp Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Cześć. Mam akwarium 240L na dnie drobny żwirek kamień napowietrzający filtr unifiltr1000 bez uv oświetlenie standardowe 2x30w Rośliny ; kilka gałązek moczarki 15-18 sadzonek nurzańca .... amazońska roślina z wielkimi liściami mech jamajski Obsada ; 5 skalar 8 brzanka sumrzatrzańska 8 mieczyk Hellera 5 kirysek (odmiana albinos) 1 kirysek spiżowy 2 molinezja ostro pyska czarna Mam pytanie odnośnie filtra czy w takim akwarium, z taka obsadą filtr mi wytrzyma, czy musiałbym kupić lepszy filtr, po karmieniu woda staje się delikatnie mętna ale się klaruje pojawia się na kilka godz delikatne zmętnienie; Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Cześć. Na taki litraż kubełek. Ten co masz dodatkowo nie zaszkodzi. Ps. brzanki nie podgryzają skalarów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Moim zdaniem trochę to za mało. W takim akwarium powinien być kubełek, a wewnętrzny można potraktować raczej jako filtr mechaniczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mellp Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Nie zauważyłem aby brzanki podgryzały skalarów, za to brzanki młode mieczyki ganiają po akwarium ale te w mech wejdą i spokój. Wracając do tematu ok to jaki kubełek miałbym kupić na taki litraż? W tym pokoju śpię więc chciałbym aby ten filtr chodził cicho na tym mi zależy. No i byle by nie za drogi był. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Na allegro znajdziesz wszystko. Jak masz już ten wewnętrzny to np. JBL z serii 900 byłby ok, lub innej firmy o podobnych parametrach. Wszystko rozbija się o to ile masz kasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mellp Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 spoko, a gdybym chciał wyciągnąć wewnętrzny to ten jbl serii900będzie za słaby? jeszcze w takim przedziale cenowym jest ok Pisownia.-Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Przy tej obsadzie powinien dać rade. A w razie co będziesz miał ten wewnętrzny w zapasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts