Jump to content

[120x50x40h] 240l oswietlenie

tomjan
 Share

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam zamówić u szklarza (lub jeśli możliwe to kupić) akwarium o wymiarach 120x50x40h. Jakie powinienem dobrać oświetlenie? Docelowo będę w nim hodował Neony, parę Akar błękitnych lub z Porte Alegre, ostoski(? pożeracze ikry?) (może krewetki) - wszystko w herbatce z roślinkami. Dobrze jakby roślinki trochę rosły (cel - tyle roślinek by móc rozmnożyc neony w akwarium ogólnym). Dlatego nasuwają mi się pytania:

- Jaką dać moc świetlówek? (przy zachowaniu oszczędności prądu i dobra roślinek)

- Czy przy takiej wysokości akwarium ok. 0,34W/l wystarczy? Czy przy takim oświetleniu warto dawać CO2, czy lepiej nawozy sypać, a może coś innego?

Wstępne oświetlenie to: Philips aquarelle 39W + cośtam 39W - prosliłbym o propozycje/sugestie. Może lepiej przerobić pokrywe z 300l na 2x24W + 1x 39W?

P.S. Klasyczne akwarium o h=50cm też biorę pod uwagę, ale uważam, że niższe akwarium będzie lepiej oświetlone przy niższej mocy.

Pozdrawiam.

Kolego, jakie to neony chcesz rozmnażać? W akwarium ogólnym będzie to niewykonalne przy pielęgnicach.

Roślinki w herbacie i 2x39W? Pozostają tylko takie o małych wymaganiach świetlnych: Zwartki, Anubiasy.

Na pewno w niższym zbiorniku więcej światła dociera do dolnych partii, ale 2x39 to mało.

Wychodzi jakby Low Tech, więc CO2 nie będzie konieczne. O podłożu myślałeś? Pod żwir trochę gleby z ogródka lub marketu.

W takim zestawie nawożenie będzie ograniczone do minimum.

Witam,

Kolego, jakie to neony chcesz rozmnażać?

Paracheirodon Innesi.

Roślinki w herbacie i 2x39W?

Ile W/l polecasz? Zastanawiam się nad niskim akwarium, bo prócz roślin wysokich myślałem też o jakimś gęstym trawniku (tak z pół akwarium 120x50), w którym mogłyby schować się rybki. Nie wiem tylko czy to wystarczy za schronienie. Nie mam doświadczenia z oświetleniem, dlatego pytam się ile W/l trzeba przy takiej wysokości, by jakoś tam rosły roślinki (nie wiem do końca jakie - może Mini Pelia, bo chyba nie jest za bardzo wymagająca).

Udało mi się rozmnożyć kilkadziesiąt neonów, ale w 'tradycyjny' sposób przez odławianie do akwarium tarliskowego. W naturze to w bw jakoś tam udaje się im rozmnożyć, dlatego kombinuje jak by to w ogólnym zrobić. W ostateczności zostanie jednogatunkowe akwarium.

Edit 19.11.12 - przemyślałem i 2x39 W to za mało, tym bardziej, że świetlówki są dość krótkie - spora część będzie nieoświetlona. W takim razie pozostaje 2x54 i upchnąć 115 cm w 120 cm-owej pokrywie. Wie ktoś może jakie świetlówki będą dobre do bw z roślinami?