damilio Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Hej. Mam taki problem. Moje skalary mają ok 9 miesięcy. Para, dobrały się od początku. Mają za sobą kilka/nascie tarł. Jednak zawsze kończyło po jednym dniu. Ikra była zjadana. Zawsze zastanawiało mnie, dlaczego mama jest taka podziabana, a ikra nie wytrzymywała nocy. No i trafiło się. 2 dni wolnego - idealnie do obserwacji. Wczoraj - Czyszczenie, składanie ikry, wspólna opieka. Razem broniły, odganiały inne ryby. Noc - nie wiem Dziś rano - mama zagoniona w kąt, tato pilnuje. Mama poobgryzana, a tatuś zaciekle ją odgania. Myślę, jego pora na pilnowanie. Ale nie dało mi spokoju, dlaczego mama taka poraniona. No więc podczas karmienia, oddzieliłem mame i tate. Mamę dałem do ikry, a tate za "barierkę". I co? I lipa. Mama podpływa do ikry, wygląda że oczyszcza, ale patrze bliżej, a ona je zjada.... Jaka cholera? Puszczam tatę, a on z miejsca atakuję mamę i ją odgania. I zaczyna się opiekować. Wniosek - Za każdym razem, jak była ikra, to mamuśką ją zjadała. A ojciec ją starał się odgonić, dlatego była cały czas pogryziona. I tu powstaje pytanie. Dlaczego tak jest? Wychodzi, że jeżeli teraz odizoluję mamę, uda się dociągnąć ikrę do końca. Co Wy na to? Jakieś teorie, i może rozwiązanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Jak masz burdel a nie akwa i trzymasz skalary w 112 litrach, to tak się to kończy. Akwarium jest za małe i nie może samica znaleźć miejsca dla siebie, jest sfrustrowana i robi się rozpiernicz! Czemu nie zamieściłeś informacji o akwarium? Żadnego litrażu, parametrów, informacji o wystroju? Jeśli to ta 112, to już Ci pisało pół forum, że masz obsadę do wymiany! Link to comment Share on other sites More sharing options...
damilio Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Nie pół, raptem 2 osoby. Ale mniejsza. Bo jakoś w innej 112, nawet to chyba jest 96L, się rozmnażają bez problemu. Nie rozumiem słowa burdel? Wydaje mi się jest ono...trochę nie na miejscu. Nie sądzisz? A nic nie dałem o akwa, bo jak mówisz, pół forum mi to mówiło, więc po co się powtarzać. Ale ok. Nie chce mi się z Tobą polemizować. Znalazłem "teoretyczne" rozwiązanie na innym forum. Dzięki. Można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Bez sensu ta dyskusja. Wiesz co robisz źle a jednak godność nie pozwala Ci się przyznać do błędu . Szkoda ryb Zamykam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts