Akwarysta xenn Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Cześć Kilka dni temu kupiłem akwarium 140l (70x50wys x40cm ) I teraz pytanie dla was , jaka obsada ? jaki biotop ? napewno będą zbrojniki które mam w mniejszym akwa , podobają mi się akwaria low-tech , oświetlenie 20w z czasem dojedzie jeszcze 2x24. Filtracja fan 2plus ogrzewanie : brak (stała temp. ok 22stopni ) Moja przykładowa obsada. 1+3 mieczyk hellera Parka zbrojników niebieskich. stadko hmmmm 10. razbora kilnowa? 2+2 black molly 1+1 ramireza/1+3kakadu Rośliny: mam mase cryptocoryn , ale czy one nadają się do low tech? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Żyworódki i pielęgniczki razem to zły pomysł. Jedne preferują wodę twardszą i zasadową, drugie bardzo miękką i kwaśną. Zbrojniki też wolą raczej miękką. Moja propozycja to: 1+2/3 P.Kakadu 15-20 Razbora Zbrojniki i możesz dodać jakieś kirysy. Do low techa nadają się rośliny szybko rosnące. U mnie kryptokoryna dawała radę. Ale oświetlenie to minimum 0,3 W/l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Za krótkie na 3 samiczki kakadu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 To będzie 1+2 , a czy do low tech potrzeba czegoś specialnego typu co2? (poczytam jeszcze o tym ) , i jakie roślinki polecacie ? są ciekawe zestawy na allegro typowo pod low tech ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Nie wiem czy są zestawy na allegro, ale polecam zwartki, nużaniec, żabienice, anubiasy, moczarkę itp. Low tech to minimum techniki. Ziemia ogrodowa pod żwirek, masa roślin cieniolubnych i obfite karmienie ryb. - Taki gigantyczny skrót. Warto poczytać o tym więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Możesz zrobić LT praktycznie bez roślin w środku. Jeśli zrobisz mikrohydroponikę z pnącz, to możesz zrobić BW. Jednak prawdą jest, że potencjalnie pogarszające się warunki w akwarium mogą doprowadzić do śmierci ryb wymagających wody dobrej jakości (np właśnie kakadu). Z kolei w Azji masz całe zestawy ryb które w takich warunkach na co dzień żyją. Nie wolałbyś pójść w tą stronę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Właśnie co zabrałem się za lekturę , jaki żwirek będzie odpowiedni ? Znalazłem takie roślinki http://allegro.pl/rosliny-akwariowe-oka ... 07599.html (w moim mieście ) Będą dobre do LT? Czy warto dokładać oświetlenie do tej pokrywy ? a może zrobić nową z paneli? BW to nie moja bajka , nie moje gusta W strone Azji ? Ten baniaczek bardzo mi się spodobał ten trawniczek jest zrobiony z mchu? Jakie tutaj widać rośliny ? jest nurzeniec , cryptocoryny , lotus? http://www.ultimatebettas.com/index.php?showtopic=24656 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Mógłbyś zrobić typowe zalewisko w stylu poletek ryżowych. Harem wielkopłetwa/bojownika Ryżanki (woworae?) Masa świderków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Ryżanki?? Hmm pewnie u mnie tego nie dostane -.- Poletka ryżowe , jak to wygląda ? Myśle bardziej nad low-tech. Nie mam dużo monety do wykorzystania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 To nie jest duża moneta i ciągle trzyma się w koncepcji LT.: założenia metody akwarium low-tech wykorzystanie żyznego podłoża dla roślin zakorzenionych składającego się naturalnej gleby pokrytej warstwą drobnego żwiru stosowanie wody o twardości ośmiu °n i większej wykorzystanie światła naturalnego w tym także dopuszczalna jest bezpośrednia ekspozycja akwarium na promienie słoneczne umiarkowanie silne oświetlenie światłem ze świetlówek (0,25 do 0,5 W na litr wody) mniej w wypadku zbiorników płytkich lub doświetlania światłem naturalnym niewielka lub umiarkowana obsada ryb obfite karmienie ryb – nadmiar pokarmu stanowi uzupełnienie mikro i makroelementów dla roślin duża obsada różnorodnych roślin bogaty zestaw mikroorganizmów delikatna cyrkulacja wody wymuszana przy pomocy głowic wodnych lub wewnętrznych filtrów mechanicznych pozwalanie roślinom na wyrastanie ponad powierzchnię wody i wykorzystywanie CO2 z zasobów powietrza stosowanie roślin pływających w akwarium low-tech w przeciwieństwie do akwarium high-tech nie stosuje się następujących urządzeń i zabiegów pielęgnacyjnych: sztucznego nawożenia CO2 nawożenia roślin makro i mikroelementami filtracji biologicznej prowadzonej przy pomocy wydajnych filtrów częstych podmian wody (wystarczające w akwarium low-tech podmiany to 50% objętości wody akwarium na pół roku) odmulania dna (czyszczenie żwiru jest w akwarium low-tech uznane za szkodliwe ze względu na uniemożliwienie uzupełniania ubytków składników pokarmowych w podłożu[2]) leków i środków chemicznych do wybielania wody, walki z glonami itp. za względu na fakt, że niszczą ekosystem akwarium.Jedynym środkiem chemicznym którego stosowanie w akwarium low-tech jest dopuszczalne są uzdatniacze wody zawierające EDTA denitryfikatorów odpieniaczy Cechy akwarium low-tech niskie koszty założenia i utrzymania akwarium stabilne parametry wody ograniczenie zabiegów pielęgnacyjnych, czyszczenia filtrów, odmulania podłoża, podmian wody łatwość utrzymania bez szczególnych zabiegów ustabilizowane akwarium low-tech obywa się bez ingerencji akwarysty jedyne systematyczne zabiegi których wymagają akwaria low-tech to uzupełnianie odparowanej wody i usuwanie nadmiaru roślin długowieczność, udokumentowane są przypadki dobrego wzrostu roślin, zdrowia zwierząt i braku inwazji glonów w ośmioletnich zbiornikach[3] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 a możesz mi pokazać przykładowe "ryżowe poletko" w akwarium ? bo nie mogę znaleźć nemo130: Jeszcze jeden wpis bez dużych liter wynagrodzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Bierzesz ziemię i wpakowujesz rośliny które wyrosną ponad taflę wody. Nawet nie jest konieczne przysypywanie ziemi żwirkiem. Jak chcesz być pro, to możesz nawet faktycznie zasadzić ryż, o ile zdobędziesz sadzonki, lub wyhodujesz z nasion. A jak nie, to dowolne łodygowe rośliny w stylu rotali. Faktycznie akwarium z ryżem byłoby zdecydowanie "kozackie". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Jednak zostane przy typowym low tech Które podłoże wybrać ? http://allegro.pl/czarny-grys-akwarium- ... 09361.html http://allegro.pl/barwny-zwirek-rzeczny ... 09324.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Kupił bym taki podam ci stronę http://www.belio.pl/p702,zwir-rzeczny-naturalny-3-5mm-2kg.html czyli żwirek rzeczny naturalny, pod to ziemia torfowa z dodatkiem gliny + kulki nawozowe raz na miesiąc, dokładnie coś takiego podam w linkach : ziemia http://allegro.pl/podloze-akwarystyczne ... 25188.html , glina http://allegro.pl/glina-preparowana-skl ... 25216.html , kulki nawozowe http://allegro.pl/kulki-nawozowe-30-szt ... 43143.html . Z tego masz super LT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Zastanawia mnie jak sprzedawca sproszkowanej gliny sprawdził jej skład chemiczny ? Moim zdaniem można spreparować sobie glinę w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rebun12 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Witaj, Żwirek rzeczny jest najlepszy do akwarium typu Low-Tech. Nasadz bardzo dużo roślin, co do oświetlenia w LT szacuję się od 0.25W-0.50W/l. Poszukaj na jest pełno poradników o technice LT. Ps. Prawdopodbnie sam jutro robie restart w akwarium i zmieniam na LT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 A czy ta ziemia musi by taka z allegro ? Czy moge po prostu iść do ogrodniczego i kupić ziemię ogrodową ? Ok to będzie żwirek (3-5mm) Teraz trzeba dodać do pokrywy oświetlenie , czy może być 16w? Czyli będzie tak : 16w+20w+słoneczko ? Znalazłem takie coś : http://allegro.pl/statecznik-elektronic ... 21657.html , co będzie potrzebne do dokończenia tego ? Kabelki , włącznik , świetlówki , ale jak to połączyć ? ew: http://allegro.pl/statecznik-elktronicz ... 99376.html W tym 2 przypadku będzie tak 20w+18w+2w(led) to jest 40 ~ 0,285w.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Ziemia najtańsza z biedronki, uniwersalna bez nawozów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Jeśli ci zależy na kasie, polecam wybrać się nad torfowisko i ukopać czy 10l wiadra ziemi torfowej, co do gliny można wykopać czy też i spreparować w piekarniku temp. około 500c, ja tak robiłem i jest ok, co do żwirku rzecznego to kupiłem w belio.pl 3-5mm i jest ok. Co do oświetlenia polecam 0,4w/l lub 0,5w/l zależy od gatunku roślin i biotopu na technice lt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 A długo tą gline trzeba trzymać w piekarniku ? Ziemia nie jest taka droga , ale jak znajde torfowisko to wybiore się tam ponownie i wykopie A ile zapłaciłeś za też żwirek z przesyłką ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 A długo tą gline trzeba trzymać w piekarniku ? Ziemia nie jest taka droga , ale jak znajde torfowisko to wybiore się tam ponownie i wykopie A ile zapłaciłeś za też żwirek z przesyłką ?Co do gliny i ziemi torfowej piekłem ją prawie z 5 godz. ale to zależy kto jaki ma piekarnik. Nie pamiętam ile dałem za 20l żwirku rzecznego z wysyłką, ale tak na oko jest tak Firma kurierska 16,99 zł + Gotówka przy odbiorze 5,00 zł = 46,14 zł za 10 paczek po 2l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Ok , jeszcze przejde się po rożnych sklepach może będzie tańszy żwirek , koniecznie musi być glina ? Pojadę na działkę zrobię głęboką dziure i na pewno będzie hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Ok , jeszcze przejde się po rożnych sklepach może będzie tańszy żwirek , koniecznie musi być glina ? Pojadę na działkę zrobię głęboką dziure i na pewno będzie hehe Nie konieczna jest glina jeśli być kupował np. kulki jbl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akwarysta xenn Posted November 15, 2012 Author Share Posted November 15, 2012 Spodobało mi się takie coś : http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=19267 wydaje mi się że będzie łatwe do osiągnięcia Czy w prawym rogu znajduje się bacopa ? Reszta roślin które tam widze to zwartki , nurzeniec , żabienica . (dwie pierwsze mam , zwartki w sporej ilośći , nurzeńca będzię trzeba dokupić , żabienice też ) Wytrzyma mi ta roślinka (prawy róg) przy oświetleniu 40w? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Jeśli 0,4w/l to ok polecam żabienice, nurzance, cryptocoryny, itp. może coś podobnego do mojej wersji ogólnego, teraz to zmieniłem w stronę ameryki południowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts