basior Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Witam Wczoraj zalałem swoje 140 litrów. Zamierzam podejść bardzo poważnie do tematu akwarystyki dlatego proszę o wszelkie rady i uwagi. Akwarium: 90x40x40; 144L. Pokrywa: Własnej roboty ze sklejki drewnianej od środka wyklejona taśmą aluminiową Światło: 2 x świetlówka kompaktowa 11 W (Philips 6500K), 1 x T8 - 18W (jest oprawa nie ma świetlówki), 1 x T5 - 24 W (planowana do zakupu za 2 tygodnie) Filtr: FZN-2 mechanik, FZN-3 biologiczny Grzałka: 300W Podłoże: ziemia ogrodowa ok 2-3 cm a na to żwir bazaltowy 2-5mm - 30 kg. Kranówka: pH - 7,2, Gh - 20, Kh - 13 (w akwarium jeszcze nie badałem). Zakupiony Filtrax Kh - będę chciał osiągnąć i utrzymać parametry pH - nie więcej niż 7,0, Gh - 12, Kh - 6 Nawożenie CO2 - Easy Carbo Nawożenie NPK -gotowy nawóz z allegro (docelowo nawożenie solami) Rośliny 1. hygrophila corymbosa 2. limnophila sessiliflora 3. lotos bordowy 4. hydrocotyle leucocephala 5. heniantus micranthemoides 6. cryptocoryne wendtii brown 7. cryptocoryne wendtii green 8. echinodorus jaguar/schlueteri 9. mech 10.Pogostemon 11. Lilaeopsis Planowana obsada: 1. Neon Innesa - 25 szt 2. Ostoski - 5-7 szt. 3. Kirysek lamparci - 6-8 szt. 4. Jakaś ryba na pierwszy plan (chciałem kakadu 1+3) ale z bazaltem na dnie to chyba nie bardzo) Proszę o porady dotyczące obsady (chciałbym jeden kontynent) oraz oświetlenia jakie mam dokupić (tzn. jaka kombinacja świetlówki T8 z T5) Pierwsze zdjęcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Wiesz, że jeden woreczek zrzuci Ci twardość o 0,6 dn MAX? Na razie masz zabójcze twardości dla otosków. Możesz użyć piachu na żwir o ile użyjesz też liści i torfu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Czyli mam rozumieć że w temacie filtrax-t53026.html kolega pisał nie prawdę a mianowicie że mu Kh i Gh zbija do zera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 1 woreczek : 2dn/100litrów. Jest napisane w instrukcji. I dodatkowo zbija tylko twardość węglanową, więc różnica GH-KH pozostanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Już zamówiłem więc w tym tygodniu będzie pierwsza próba. Kolega nyq20 pisał że wystarcza mu na około 250 L a później musi regenerować. Pożyjemy zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Filtrax działa. We wiaderku ok. 15 litrów wody i w 24 h KH i GH zbite do zera. Po wymianie 50 % wody związanej z sadzeniem roślin parametry są następujące: Ph - 7,6 (trochę dziwne bo wzrosło w porównaniu do kranówki. Kranówka pH - 7,2. Woda po filtraxie miała pH - ok. 6,0) KH - 10 GH - 10 Jeszcze trochę pusto ale mam nadzieję że rośliny ruszą do góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Super to teraz wygląda jak zarośnie będzie fajny efekt . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Dzięki ale to jeszcze nie to. Kamyków nie będzie (na razie służą do topienia korzeni) Z tyłu jeszcze chcę nurzańca posadzić a później się zobaczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NieMario Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 A nie lepiej było by przywiązać kamyki od dołu do korzeni tak żeby widać nie było? I zakopać w żwirku. Zapowiada się super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 O takim rozwiązaniu nie pomyślałem Chociaż później mógłby być problem jakbym chciał zmienić trochę aranżację. Mam nadzieję że korzenie nie będą tonąć bardzo długo. Ryby planuję wpuścić za jakieś 3 tygodnie, może do tego czasu już utoną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Witam ponownie. Wielkimi krokami zbliża się chwila zakupu ryb. Rośliny powoli się ukorzeniają. Trochę wypadło. Doszedł Nurzaniec i Ludwigia. Z roślinami doszły Rozdętki ale dwie Helenki już nad nimi pracują. Jest też 5 krewetek RC i dwie filtrujące. Planowa obsada tak jak na początku postu - Neon Innesa, Otosek i Kirysek lamparci. I tu proszę o radę - co jeszcze? Chciałbym jeszcze jakiś jeden gatunek, najlepiej pielęgnic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Założeniem LT jest woda o gh koło 15, lub więcej, a to już nie są najlepsze warunki dla wymienionych przez Ciebie ryb/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Dzisiejsze testy wykazały: kH-8, gH-10, i pH(niestety) 7,5. Twardość zbijam filtraxem (na razie), ale docelowo będzie filtr RO. Z pH mam problem ale będę chciał zbić przynajmniej do 7. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Na RO akwarium LT może nie wypalić, bo masa roślinna nie będzie mieć odpowiednich składników odżywczych, a przez to siądzie wszystko. A jeśli zaczniesz nawozić, to masz już pełną technologię i cały misterny plan w... ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted November 28, 2012 Author Share Posted November 28, 2012 Planuje nawozić ale bez inwestycji w butlę CO. Tylko węgiel w płynie . Przynajmniej na razie. Filtrax fajnie zbija parametry więc zamierzam go regenerować i przez jakiś czas próbować bez RO. Tylko z pH będzie większy problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quieen Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Założeniem LT jest woda o gh koło 15, lub więcej, a to już nie są najlepsze warunki dla wymienionych przez Ciebie ryb/ Mógłbyś rozwinąć temat>? Albo odesłać mnie gdzieś- czemu akurat 15 gh - ja mam "pseudo LT", bo nie do końca podłoże jak Bóg przykazał- przy KH i GH równych z tego co pamiętam 8 lub 9. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Błędnie podałem, powinno być min gh 8. http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_low-tech Masz całą bibliografię w tym artykule. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted December 22, 2012 Author Share Posted December 22, 2012 Witam ponownie. Nowe dane i zdjęcia dotyczące zbiornika: Światło: 2 x świetlówka kompaktowa 11 W (Philips 6500K), 2 x T8 - 18W (6500K), - 0,41 W/litr + odbłyśniki. Oświetlenie świeci 10 h/doba Filtr: FZN-2 biologiczny (ceramika), FZN-3 mechaniczny (gąbka + włóknina) pH - 7,4 KH i GH - w granicach 8-10 Nawożenie CO2 - Easy Carbo + bimbrownia Nawożenie NPK -gotowy nawóz z allegro (kupione sole i testy na P, N i Fe) - w przysłym tygodniu zaczynam nawożenie solami. Rośliny 1. hygrophila corymbosa 2. limnophila sessiliflora 3. lotos bordowy 4. hydrocotyle leucocephala 5. heniantus micranthemoides - chyba się nie utrzyma 6. cryptocoryne wendtii brown 7. cryptocoryne wendtii green 8. echinodorus jaguar/schlueteri 9. mech - też słabo 10.Pogostemon 11. Lilaeopsis - pozostały resztki, też może być z nim kiepsko 12. Vallisneria 13. Ludwigia Repens Zwierzęta: 1. Paracheirodon innesi - 15 szt. 2. Pterophyllum scalare - 4 szt. (docelowo pozostanie para) 3. Corydoras julii - 6 szt. 4. Otocinclus sp.- 6 szt. 5. Ancistrus dolichopterus 4 szt. (samica i trzy młode, docelowo pozostanie para) 6. Krewetki RC - 4 szt. 7. Krewetka filtrująca - 1 szt. 8. Anentome Helena - 3 szt. (i chyba już małe widziałem) 9. Rozdętki - xxx W akwarium pojawiły się okrzemki ale już chyba ustępują. Bardziej martwią mnie występujące pojedynczo nitki na roślinach i kamieniach ale nie przyrastają lawinowo dlatego mam nadzieję że ni będzie z tego problemu. Rośliny rosną, jedne lepiej, drugie gorzej. Na Lotosie widać braki (chyba potasu) ale sole w drodze i od przyszłego tygodnia zaczynam nawożenie. Lilaeopsis i heniantus micranthemoides chyba wypadną bo już zostały resztki, mech też nie najlepiej przędzie. Poza tym w akwarium byłą już pleśniawka (13 neonów niestety padło) oraz upadki 12 godzin po przyjeździe ze sklepu (kirys, otos, 2 skalary i piękny samiec zbrojnika). W obecnej obsadzie jeden skalar zachowuje się dziwnie (nie pływa z pozostałymi trzema) a poza tym wszystko wygląda ok. Załączam zdjęcia. Proszę o rady i opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Za małe akwarium na skalary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
basior Posted February 27, 2013 Author Share Posted February 27, 2013 Aktualizacja zbiornika: Światło: 2 x świetlówka kompaktowa 11 W (Philips 6500K), 2 x T8 - 18W (6500K), - 0,41 W/litr + odbłyśniki. Oświetlenie świeci 10 h/doba Filtr: FZN-2 biologiczny (ceramika), FZN-3 mechaniczny (gąbka ) Nawożenie CO2 - Easy Carbo Nawożenie MAKRO - sole Nawożenie MIKRO - chelat Fe (13%) + mikro Intermagu Woda w akwarium: NO3 - 30-40 mg/l PO4 - 1 mg// Fe - 0 mg/l pH - 7,4 KH i GH - w granicach 10 Woda do podmiany z filtra RO + mineralizator + nawozy - ok 30 l tygodniowo. Rośliny 1. hygrophila corymbosa 2. limnophila sessiliflora 3. lotos bordowy 4. hydrocotyle leucocephala 5. cryptocoryne wendtii brown 6. cryptocoryne wendtii green 7. echinodorus jaguar/schlueteri 8. mech 10.Pogostemon 11. Elodea canadensis 12. Vallisneria 13. Ludwigia Repens 14. Cladophora Zwierzęta: 1. Paracheirodon innesi - 15 szt. 2. Pterophyllum scalare - 3 szt. (docelowo pozostanie para) 3. Corydoras julii - 5 szt. 4. Otocinclus sp.- 6 szt. 5. Ancistrus dolichopterus 3 szt. (trzy młode, docelowo pozostanie para) 8. Anentome Helena - 3 szt. 9. Rozdętki - niewielkie ilości Rośliny w średniej kondycji. Pogostemon, cryptocoryne wendtii brown i echinodorus jaguar prawie nie rosną. Ludwigia Repens straciła prawie wszystkie stare liście, młode puszcza ładnie. Hygrophila corymbosa też traci stare liście. Poza tym na brzegach liściach pojawiły się jakiś czas temu krótkie nitki. Proszę o opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts