Magicc Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Przedstawiam Wam mój pierwszy roślinny słoik. Zalany pod koniec października, roślinki sadzone dwa dni temu. Na razie jeszcze jest ich mało, ale zobaczę jak będą się rozrastać i może w przyszłym miesiącu dosadzę coś jeszcze. Koniecznie przyda się roślina która zakryje filtr i grzałkę - możliwe, że wykorzystam Vallisnerię w większej ilości, choć czasem rozrasta się gdzie popadnie. Trzeba będzie ją kontrolować data zalania: 29.10.2012 oświetlenie: belka 4aqua (model: HDD420B) 2x 8W (T5) - 0,53W/l 10000k podłoże: podłoże z nawozem + Shrimp Sand Aqua Art + piasek kwarcowy rośliny: Vallisneria, Bacopa australis, Hydrocotyle Leucocephala, Riccia fluitans, Hemianthus callitrichoides cuba, Glossostigma elatinoides temp: 26'C nawożenie: symfonia złota + Carbo Aqua Art filtracja: filtr Aquael Fan mini plus 260l/h grzałka: 25W CO2: brak napowietrzanie: ruch tafli wody Parametry wody na dzień dzisiejszy: pH: 6,4 KH: 6 GH: >14 NO2: 0 NO3: 25 Cl2: 0 Jakie jednolite tło polecacie: odcienie beżu czy może czarne???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micuch11 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 No wszystko ładnie pięknie ,ale glossotigma Ci nie urośnie bez co2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magicc Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Na razie podaję CO2 w płynie i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu zakupię butle. Czy do tego czasu mam jeszcze podłączyć bimbrownie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArMasteR Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Lepiej nie według mnie jeżeli chcesz mieć ryby.W takim zbiorniku je zadusisz Co2. Chyba, że pobawisz się z proporcjami zacieru żeby nie oddawał za dużo Co2. Jednak może zrób bimbrownie, nie dawaj obsady, za miesiąc czasu daj butlę, i wtedy zasiedl rybami. Akurat akwarium dojrzeje:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-_- Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Hej. Glossostigma bez Co2 będzie rosła w Twoim zbiorniku tylko wolniej. Roślinka ma świetne podłoże, wystarczające oświetlenie, dobrą temperaturę i jeżeli nawozisz tak jak piszesz symfonia złota + Carbo Aqua Art to już w ogóle ta roślinka ma tam u Ciebie jak w raju;) Zobacz u mnie eksperymentalny-parapeciak-t48951.html ta roślinka na parapecie bez co2 i sztucznego oświetlenia daje radę. Zbiorniczek zapowiada się nieźle, fajnie jak z czasem udałoby Ci się zamaskować sprzęt. Z bimbrownią to ja bym zupełnie odpuścił jak za miesiąc kupisz butle. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magicc Posted November 20, 2012 Author Share Posted November 20, 2012 Po tygodniu od poprzedniego zdjęcia Wąkrota zaczęła żółknąć na obrzeżach liści, po za tym ma nowe listki na węzłach. Czy to może być brak makro? Riccia bardzo ładnie się rozrasta, Hemianthus także. Tło za poradą - czarne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aquatrol Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 No baniaczek zapowiada się naprawdę super. Jak dostosujesz nawożenie i dozowanie co2 to rośliny ci bujną i będzie gitara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 22, 2012 Share Posted November 22, 2012 Jaka będzie obsada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts