Jump to content

[30l] mój pierwszy roślinny słoik

Magicc
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam Wam mój pierwszy roślinny słoik.

Zalany pod koniec października, roślinki sadzone dwa dni temu. Na razie jeszcze jest ich mało, ale zobaczę jak będą się rozrastać i może w przyszłym miesiącu dosadzę coś jeszcze. Koniecznie przyda się roślina która zakryje filtr i grzałkę - możliwe, że wykorzystam Vallisnerię w większej ilości, choć czasem rozrasta się gdzie popadnie. Trzeba będzie ją kontrolować :)

data zalania: 29.10.2012

oświetlenie: belka 4aqua (model: HDD420B) 2x 8W (T5) - 0,53W/l 10000k

podłoże: podłoże z nawozem + Shrimp Sand Aqua Art + piasek kwarcowy

rośliny: Vallisneria, Bacopa australis, Hydrocotyle Leucocephala, Riccia fluitans, Hemianthus callitrichoides cuba, Glossostigma elatinoides

temp: 26'C

nawożenie: symfonia złota + Carbo Aqua Art

filtracja: filtr Aquael Fan mini plus 260l/h

grzałka: 25W

CO2: brak

napowietrzanie: ruch tafli wody

Parametry wody na dzień dzisiejszy:

pH: 6,4

KH: 6

GH: >14

NO2: 0

NO3: 25

Cl2: 0

post-15626-136851718681_thumb.jpg

post-15626-1368517186849_thumb.jpg

Jakie jednolite tło polecacie: odcienie beżu czy może czarne????

Lepiej nie według mnie jeżeli chcesz mieć ryby.W takim zbiorniku je zadusisz Co2. Chyba, że pobawisz się z proporcjami zacieru żeby nie oddawał za dużo Co2.

Jednak może zrób bimbrownie, nie dawaj obsady, za miesiąc czasu daj butlę, i wtedy zasiedl rybami. Akurat akwarium dojrzeje:)

Hej. Glossostigma bez Co2 będzie rosła w Twoim zbiorniku tylko wolniej. Roślinka ma świetne podłoże, wystarczające oświetlenie, dobrą temperaturę i jeżeli nawozisz tak jak piszesz symfonia złota + Carbo Aqua Art to już w ogóle ta roślinka ma tam u Ciebie jak w raju;) Zobacz u mnie eksperymentalny-parapeciak-t48951.html ta roślinka na parapecie bez co2 i sztucznego oświetlenia daje radę.

Zbiorniczek zapowiada się nieźle, fajnie jak z czasem udałoby Ci się zamaskować sprzęt. Z bimbrownią to ja bym zupełnie odpuścił jak za miesiąc kupisz butle.

Pozdrawiam.

Po tygodniu od poprzedniego zdjęcia

Dołączona grafika

Wąkrota zaczęła żółknąć na obrzeżach liści, po za tym ma nowe listki na węzłach. Czy to może być brak makro?

Riccia bardzo ładnie się rozrasta, Hemianthus także.

Tło za poradą - czarne.