Jump to content

ROZMNAŻANIE RYB ŻYWORODNYCH

Dulle
 Share

Recommended Posts

Witam!

Pomyślałam, że w związku z częstotliwością zadawanych pytań przyda się temat o żyworódkach.

Na początek krótka specyfika kilku najczęściej spotykanych gatunków.

Oto one:

Molinezja Ostrousta Black Molly

Długość:60mm samiec -80mm samica

Pochodzenie:Meksyk

Rozpoznawanie płci:Samiec posiada gonopodium,samica jest większa.

Pokarm:Wszystkożerne z dodatkiem roślinnego.

Rozród-łatwy

Woda:średnio twarda

Gupik Pawie Oczko

Długość:40mm samiec -60mm samica

Pochodzenie:Trynidad

Rozpoznawanie płci:Takie same jak u molinezji.

Rozród-łatwy

Mieczyk Hellera

Długość:100mm

Pochodzenie:Ameryka Środkowa

Rozpoznawanie płci:Samce mają gonopodium i miecz.Samice mają płetwę odbytową

Rozród-łatwy

Platka

Długość:50mm

Pochodzenie:Ameryka Środkowa

Rozpoznawanie płci:Samce mają gonopodium.

Rozród-łatwy

Jak już wyżej widać żyworódki nie są zbyt wymagające jeśli chodzi o warunki. Należy jednak pamiętać, że choć wiele zniosą, to powinny żyć w prawidłowo funkcjonującym akwarium i warunkach w miarę zbliżonych do naturalnych.

Na jednego samca danego gatunku powinno przypadać co najmniej 2 samice - dlatego mówi się, że te ryby trzymamy w haremach.

Zacznijmy od wyjaśnienia terminu żyworodność.

W wielkim skrócie oznacza on, że zapłodniona przez samca ikra rozwija się w ciele samicy. Dopiero po pewnym czasie Samica "rodzi młode", które pływają samodzielnie po kilku godzinach i pobierają pokarm.

Samica raz zapłodniona przez samca może "rodzić" jego młode nawet przez pół roku, średnio co 4 do 6 tygodni. Początkowo mioty są niewielkie, liczą zaledwie po kilka sztuk. Z czasem liczba młodych sięga nawet kilkudziesięciu osobników. Młode należy odłowić, jeśli w akwarium nie ma dostatecznej ilości kryjówek mogą zostać potraktowane przez rodziców i inne ryby jako pokarm.

(Odławianie samicy do kotnika może doprowadzić do zatrzymania porodu w skutek stresu)

Młode karmimy specjalnym pokarmem dla narybku, lub płatkami startymi na proszek.

Z powrotem do akwarium ogólnego narybek można wpuścić, gdy osiągnie rozmiar uniemożliwiający większym rybom pożarcie maluchów. Tzn będą większe od otworu gębowego największej z ryb.

Plamka ciążowa

Plamka ciążowa, jak sama nazwa wskazuje jest zwiastunem przyjścia na świat młodych.

Znajduje się w okolicy odbytu samicy i wraz z rozwojem młodych staje się coraz większa.

Dołączona grafika

Tak wygląda plamka ciążowa u gupika.

Rozróżnianie płci na przykładzie platki:

Dołączona grafika

:DD: :D OKREŚLANIE TERMINU PORODU :tort:

Nie da się dokładnie określić co do dnia kiedy rybka urodzi.

Nie da się też tego powiedzieć na podstawie zdjęcia. Wielkość miotu a przy tym i brzuszka ryby jest raczej kwestią jej indywidualnych predyspozycji.

Można to obliczyć na podstawie swojej wiedzy.

Kiedy rybka rodziła ostatnio, lub kiedy pojawiła się pierwsza plamka + 4 do 7 tygodni = termin porodu.

"Czyli, mam rybkę miesiąc, to za tydzień dwa może rodzić."

Objawy porodu:

Ryba chowa się po kątach, przy roślinach.

Oddycha szybciej.

Ucieka przed innymi rybami.

Inne ryby pilnują rodzącej w nadziei na pyszny posiłek.

Posty mijające się z tematem, lub pozbawione treści informującej, a także powtarzające się po raz kolejny pytania będą usuwane.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Jak się przyjrzysz molinezji od spodu, pod światło, to zobaczysz tak jakby zarys plamki ciążowej.

Jeśli nie, to molki rodzą co 5 do 7 tygodni.

Wiesz jak długo masz rybę, np 3 tygodnie, to można zakładać, że jeśli dotąd nie rodziła, to urodzi za 2 do 4 tyg.

• 2 weeks later...

Mam 2 samiczki gupików. Akwarium mam krótko i obie te samiczki kupiłem więc nie znam ich wieku ;/ Ale widzę że jedna jest młodziutka, mała ale ma tą słynną "czarną plamę", a ta druga jest już większa, jest w ciąży. Facet w zoologicznym poweidzał żebym już ją dał do kotnika. Biedna pływa już 4 dni tam. Zamiast czarnej to ma czerwoną plamę ??!!

POMOCY !

Samic zawsze musi być więcej o jedną od samców.

Co zrobisz z małymi rybkami?

Samice trzymane zbyt długo w kotniku często mają problem z porodem ze względu na stres i padają.

Jeżeli jest już około 3-4samców to może być rozkład płci 50:50. Samiec wybiera najbardziej atrakcyjną samiczkę, więc nawet mając więcej samic niż samców jedna sztuka może być napastowana.

Nigdy też nie widziałem sytuacji by przy składzie np. 3+3 każdy samiec latał za oddzielną samiczką. Przy takich składach widzimy więcej tańców i przeganiania się wzajemnego samców.

A co do stresu- zazwyczaj stres powoduje, że samiczka wcześniej rodzi.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

od 1,5 miesiaca mam rybki w akwa

45 l

3 gupiki

3 molinezje

3 mieczyki

wiem ze akwa za male ale po podrosnieciu rybek zostana oddane do osoby z wiekszym akwa.

Ja je mam tylko na czas bycia mniejszymi.

Minelo 1,5 miesiaca i nie widac zeby ktoras z nich byla w poznym stadium ciazy.

rybki nie sa spokrewnione-sa mieszane z roznych zrodel

temperatura 21 stopni

woda 7,5 twarda

wiecie jak pomoc im w koceniu sie?

ze gupiki zaczynaja sie "dobierac" do mieczyczki. Czy to normalne?

Tak, to normalne. One "kochają" wszystko jak leci.

Musze cos z tym zrobic?

Przyzwyczaić się, albo zapewnić im odpowiednią liczbę samiczek ich gatunku.

Czy mieczyczka moze miec male z gupikiem?

Mieczyk z gupikiem nie, za dalekie pokrewieństwo - ale już np. gupik z molką - jak najbardziej.

• 2 weeks later...

od 1,5 miesiaca mam rybki w akwa

45 l

3 gupiki

3 molinezje

3 mieczyki

temperatura 21 stopni

woda 7,5 twarda

wiecie jak pomoc im w koceniu sie?

A ile masz samic a ile samców u gupików??

Z doświadczenia wiem że gupiki mogą czasem podgryzać się z molinezjami. Możliwe że samice mogą nie chcieć się okocić ze stresu (efekt np.podgryzania lub odgryzania płetw). ;)

• 1 month later...

Mam 4 małe mieczyki KOI i tu pytanie o warunki. Mam je w kotniku. Pytanie czy kotnik ma być ustawiony tak by był dobry przepływ wody czy nie jest to ważne ? Bo teraz jest tak ustawiony że w kotniku prawie nie ma ruchu wody, czy jednak ustawić tak by ten ruch wody był widoczny.