przemo-lukas Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Test: sera Akwarium: 96l CO2 - 24h (butla wysokociśnieniowa) Start: 20.10.2012 Parametry wody: pH-7, kH-25, gH-5, NO2-0 W kranie kH - 15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Jakieś konkretne pytanie? Co mamy komentować? Coś w akwa zatwardza Ci wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Przepraszam. Martwi mnie wysokie kH. Miałem zamiar wpuszczać razborę klinową. Podłoże to bazalt + substrat JBL. Jedyne ozdoby - dragon stone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Woda zdecydowanie za twarda jak na razborę i powinna być kwaśna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Twardość węglanowa (Tw)(Kh) zwana też przemijającą spowodowana jest obecnością kwaśnych węglanów wapnia i magnezu. Twardość tę można usunąć przez zagotowanie wody. Ca(HCO3)2 --> CaCO3 + H2O + CO2 Mg(HCO3)2 --> MgCO3 + H2O + CO2 Więc przy kolejnej podmianie gotuję wodę i dolewam. I dopiero wtedy mierzę pH? (Zmieniam zdolność "buforowania"). Dobierając odpowiednie proporcje wody (tak aby uzyskać interesujące mnie kH) dobieram też ilość podawanego CO2? Dobrze kombinuję? Edit P.s. Czytałem również, że przy doborze obsady należy kierować się głównie pH i gH wody. http:........................... Poza tym za zasadowość odpowiadają różne związki, które "wyłapywane" są przez nasz test (no właśnie, test nie jest na twardość węglanową a na zasadowość wody): http:/................................ Z tego wynika, że twardość ogólna jest równa lub większa niż twardość węglanowa. Więc tragedii by nie było. W innym akwarium mam Neony Innesa i nie ma z nimi żadnych problemów (raz szybko zdiagnozowana i wyleczona ospa). Używaj opcji edytuj. Nie pisz posta pod postem jeśli nie minęło 24h. Regulamin który zaakceptowałeś zabrania umieszczania linków do innych forum, blogów itp. Dulle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Gotowanie wody wyjaławia ją i nie jest aż tak bardzo skuteczne. Nieznacznie obniży Ci parametry. Ja bym się zastanowiła co Ci tak zmienia parametry w akwa. Bo nawet jeśli wodę przegotujesz i tlejesz do akwa, to jeśli masz coś co ją zatwardza, to nie będzie efektu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Podpowiedziano mi, że "jaja" mogą wychodzić z substratem. Czy mogłabyś odnieść się do podanych linków? Bo tak jak piszę, pH i gH nie są tragiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Ale nie mieszczą się w wymaganiach wybranych przez Ciebie ryb. Konsekwencją takich ustępstw mogą być choroby i przedwczesne zgony ryb. Co do linków nie ma w nich nic głębszego, ale dobrze, że zwróciłeś mi na nie uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Przepraszam najmocniej. Ja się nie znam, ale: -na Państwa stronie można przeczytać, że ten gatunek lubi wodę miękką o pH 6 - 6.5 -są też opinie, że można hodować do pH = 7.5 -bardzo istotne jest stałe pH Więc z powyższego wynikało by, że warunki mam idealne. 5°dH to woda miękka a i pH mieściło by się w normie. Nawet przyjmując 6.5 to chyba nie ma większego problemu z zakwaszeniem. Przepraszam najmocniej, ale mam umysł bardziej ścisły i prawdę mówiąc bardziej przemawiają do mnie liczby i konkretne porady. Według Ciebie odczyn jest nieodpowiedni? Czy sugerować się twardością węglanową? Ale tu jest problem, gdyż na test kH ma wpływ nie tylko wodorowęglan wapniowy i magnezowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Ja bym nie ufała temu Ph. Wolałabym je zbić. Wiem, że ryby "można trzymać" w bardziej zasadowej wodzie, ale nie będą podchodzić do tarła a i ich życie znacznie się skróci. Ja nie mówię, żeby zrezygnować z tych ryb. Polecam tylko zbicie ph przynajmniej do granicy 6,5 i utrzymanie na tym poziomie. Gdzieś czytałam że różnica między kh i gh nie może też być za duża. Nie mogę znaleźć tego tekstu, ale szukam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Tak. Ze zbiciem pH problemu nie będzie. Zastanawiałem się też nad związkami które mają wpływ na wynik testu "psudo" kH. Mam zamiar zbudować prosty filtr z korpusów 10" i wkładów z polipropylenem, aktywowanym węglem i zmiękczającymi wodę. Będzie w dziale DIY. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Bez węgla aktywnego, bo za bardzo wyjałowisz wodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo-lukas Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Też już i o tym myślałem. Wykorzystując takie moduły, można bez problemu je dokładać. Masz rację. Zacznę od pięciu mikronów i wkładu zmiękczającego. Prostota układu i bezproblemowa dostępność wkładów w każdym hydrauliku przemawia za takim rozwiązaniem. No i zabawa w DIY. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts