Jump to content

Proszę o komentarz. pH-7,kH-25,gH-5

przemo-lukas
 Share

Recommended Posts

Twardość węglanowa (Tw)(Kh) zwana też przemijającą spowodowana jest obecnością kwaśnych węglanów wapnia i magnezu. Twardość tę można usunąć przez zagotowanie wody.

Ca(HCO3)2 --> CaCO3 + H2O + CO2

Mg(HCO3)2 --> MgCO3 + H2O + CO2

Więc przy kolejnej podmianie gotuję wodę i dolewam. I dopiero wtedy mierzę pH? (Zmieniam zdolność "buforowania").

Dobierając odpowiednie proporcje wody (tak aby uzyskać interesujące mnie kH) dobieram też ilość podawanego CO2?

Dobrze kombinuję?

Edit

P.s.

Czytałem również, że przy doborze obsady należy kierować się głównie pH i gH wody.

http:...........................

Poza tym za zasadowość odpowiadają różne związki, które "wyłapywane" są przez nasz test (no właśnie, test nie jest na twardość węglanową a na zasadowość wody):

http:/................................

Z tego wynika, że twardość ogólna jest równa lub większa niż twardość węglanowa.

Więc tragedii by nie było.

W innym akwarium mam Neony Innesa i nie ma z nimi żadnych problemów (raz szybko zdiagnozowana i wyleczona ospa).

Używaj opcji edytuj.

Nie pisz posta pod postem jeśli nie minęło 24h.

Regulamin który zaakceptowałeś zabrania umieszczania linków do innych forum, blogów itp.

Dulle

Gotowanie wody wyjaławia ją i nie jest aż tak bardzo skuteczne.

Nieznacznie obniży Ci parametry.

Ja bym się zastanowiła co Ci tak zmienia parametry w akwa.

Bo nawet jeśli wodę przegotujesz i tlejesz do akwa, to jeśli masz coś co ją zatwardza, to nie będzie efektu.

Ale nie mieszczą się w wymaganiach wybranych przez Ciebie ryb.

Konsekwencją takich ustępstw mogą być choroby i przedwczesne zgony ryb.

Co do linków nie ma w nich nic głębszego, ale dobrze, że zwróciłeś mi na nie uwagę.

Przepraszam najmocniej. Ja się nie znam, ale:

-na Państwa stronie można przeczytać, że ten gatunek lubi wodę miękką o pH 6 - 6.5

-są też opinie, że można hodować do pH = 7.5

-bardzo istotne jest stałe pH

Więc z powyższego wynikało by, że warunki mam idealne.

5°dH to woda miękka a i pH mieściło by się w normie. Nawet przyjmując 6.5 to chyba nie ma większego problemu z zakwaszeniem.

Przepraszam najmocniej, ale mam umysł bardziej ścisły i prawdę mówiąc bardziej przemawiają do mnie liczby i konkretne porady. Według Ciebie odczyn jest nieodpowiedni? Czy sugerować się twardością węglanową? Ale tu jest problem, gdyż na test kH ma wpływ nie tylko wodorowęglan wapniowy i magnezowy.

Ja bym nie ufała temu Ph.

Wolałabym je zbić.

Wiem, że ryby "można trzymać" w bardziej zasadowej wodzie, ale nie będą podchodzić do tarła a i ich życie znacznie się skróci.

Ja nie mówię, żeby zrezygnować z tych ryb.

Polecam tylko zbicie ph przynajmniej do granicy 6,5 i utrzymanie na tym poziomie.

Gdzieś czytałam że różnica między kh i gh nie może też być za duża.

Nie mogę znaleźć tego tekstu, ale szukam.