sandacz85 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Znalazłem dzisiaj szczątki mojego suma Pictus pod kamieniem, od paru dni bylem sporo zajety i niezauważyłem zniknięcia rybki, dzisiaj rano przetrzepałem całe akwarium i znalazłem szczątki a właściwie był to już szkielet, leżał pod kamieniem takim wulkanicznym na którym rośnie mech przymocowany żyłką przyponową. Niemam pojęcia jak tam wpłyna. Czy jest to możliwe że tam utkną? albo zaplątał się w żyłkę ? lub jaka mogła być przyczyna zgonu ? a może zła dieta? to jest pierwsza ofiara w moim akwarium, odrazu zrobilem testy na amoniak, no2 i no3 i wszystko wprządku. Akwarium to zbiornik 180L (2x30w i 2X45) roślinny, nawożę Aqua plant, żelazo, mikro i makro elementy, co2 z butli oraz obniżam Ph preparatem "Ph Down" do 6,8.Czy ktoryś z tych preparatów mógł zaszkodzić? Nie zauważyłem żadnych problemów z innymi rybami. Obsada to: 14 kosiarek 3 kiryski albinosa 7 neonow inesa 2 molinezje złote i pare młodych które sie ostały ponad 30 rozdałem 1 grubowarg zielony Ryby te żyją w zgodzie, czasami grubowarg lubi pogonić którąś z nich to normalne, nie zauważyłem żadnych podejżanych zachowań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DavyJones Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 W sumie to fart dla neonów i innych mniejszych ryb, że Pictus odszedł z tego świata. To drapieżna ryba, stadna. Hodowany pojedynczo szuka kryjówek za dnia i możliwe, że utknął i nie mógł się wydostać. Taką stawiam hipotezę, ale pewności oczywiście nie ma. Nikt nie jest jasnowidzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts