misiek60634 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Witam.To mój drógi zbiornik, i jak w temacie. Rybki z Azji z paroma wyjątkamiZbiornik:- 684 litry (przybliżeniu) o wymiarach 183x61x63cm. Grubość szkła 12mm.Podłoże:- zwykły żwir rzeczny 250kg 2-10mm. Grubość warstwy 5-7cmFiltracje- Fluval FX5 a w środku 6 wkładów z gąbki, włóknina, ceramika i pre-filter.Oświetlenie- T5HO 2x54W- T8 4x30W- obecnie pracuje nad nowa pokrywa i bedzie T5HO 2x54W plus T8 8x32WNawożenie:- 7kg butla CO2 z mechanicznym reaktorem do rozpuszczania gazu (2 bbl na sek)- Fe w postaci wodnego roztworu FeSO4 własnej roboty- K w postaci wodnego rotworu K2SO4Parametry wody:- NO3 - 20- NO2 - 0- Cl - 0- NH3/4 - 0- Fe 0,3-0,4- pH 6,7-6,8- temp 25CRoślinność- anubias- żabienica- java fern (niestety zapomniałem polską nazwe)- bakopaObsada- brzanki sumatrzańskie 20szt- brzanki Danisoni - 10szt- mandi mały 5szt (pozostałość po poprzednim zbiorniku)- grubowarg 1szt- zbrojnik niebieski 1szt- otoski 2szt (pozostałość po poprzednim zbiorniku)Fotki będą już niedługo bo te z telefonu nic nie warte.Wszelkiego rodzaju uwagi mile widziane i te na plus i te na minus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Akwa super a tak na poważnie czekamy na fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morchy Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Może dodałbyś jakieś foty? Bez nich dosyć trudno oceniać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 - obecnie pracuje nad nowa pokrywa i bedzie T5HO 2x54W plus T8 8x32WToż to prawie 400W !!! (364W), nie lepiej zrobić to z LEDów - wystarczyło by 170W... Oczywiście czekam na fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 - obecnie pracuje nad nowa pokrywa i bedzie T5HO 2x54W plus T8 8x32W Toż to prawie 400W !!! (364W), nie lepiej zrobić to z LEDów - wystarczyło by 170W... Oczywiście czekam na fotki. LED mowicie? Hmmmm, daje to do myślenia. Fotki juz niedługo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Poczytaj trochę w tym temacie oswietlenie-led-6000k-t52685.html Trochę się tam na rozpisywałem pokazując zalety ledów nad tradycyjnym oświetleniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Trochu poczytałem i nie to wkręciło. Jako, że jesteś bardziej obcykany w temacie, mógłbyś w przybliżeniu podać jakby to wyglądało w przypadku mojego zbiornika? Szkoda tylko, że już wszystko zakupiłem do T8, a oddać nie bardzo można. //Pisownia Nantai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Z góry musze przeprosić za jakość zdjęć. Dodam również ze pracuje nad tłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin32 Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Gabaryty baniaka są powalające. Ale póki co, to pustawo trochę Dołóż dużo roślin . A anubiasy możesz umocować do kokosa, czy korzenia..., na pewno będą lepiej rosły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Wywal wapienie i marmury, te białe kamienie. Zatwardzać będą wodę. Daj DUŻO dużych korzeni. Polecam liście na dno przynajmniej na połowie zbiornika. Brzanki będą wniebowzięte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Wywal wapienie i marmury, te białe kamienie. Zatwardzać będą wodę. Daj DUŻO dużych korzeni. Polecam liście na dno przynajmniej na połowie zbiornika. Brzanki będą wniebowzięte. No właśnie nie wiem czy to wapień. Zanim je zatopiłem w baniaku sprawdziłem na reakcje z octem i nic się nie działo. W sumie miałem 2 klasy geologii 10 lat temu ale już zapomniałem jak się skałki rozpoznaje 8-) O jakich liściach mówisz? Jakieś specyficzne drzewo? I jaki miałby być ich cel? Wczoraj doszlo kilka roślinek - cacomba caroliniana - anacharis (egeria densa) - cabomba furcata. Niestety nie jestem obeznany w polskich nazwach ów zaroślin. Grubowargowi chyba się spodobały nowe roślinki bo wyszedł z kokosa i cieszy się nową zieleniną. PS. Nowe fotki z aparatu a nie z telefonu będą dziś bądź jutro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 O opadłych liściach drzew. Chyba klony byłyby nawet ok, z racji tego że występują w Azji wschodniej. Ale przyjęło się, że dąb i buk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Dobrze, że dąb. Rośnie ich kupe w pobliskim parku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 A co się będę, rzucę Ci tym nagraniem: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 A co się będę, rzucę Ci tym nagraniem: Moja wyobraźnia setki lat świetlnych do tyłu za tymi baniakami. Jednkże, czy liście nie zabarwią mi wody? Rozumiem, że musze je wygotowac w solance. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Nic nie musisz. Wypłukać i tyle. A zabarwią na delikatny bursztyn, który nada całości ciepła w kolorystyce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Kurcze, ja bardziej jestem zwolennikiem krystalicznie czystej wody. Jednkakże może wrzóce kilka aby sprawdzić jak brzanki będą sie zachowywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Mętna nie będzie, ale warto mieć garbniki z uwagi na zdrowie ryb. Możesz podjąć próbę, a jak Ci się nie spodoba, to wyjąć liście i po 3-4 podmianach znowu będzie kryształ. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 14, 2012 Author Share Posted November 14, 2012 Kwestii liści nie przekreślam. Najwyżej zrobię jak mówisz. //Pisownia. Nantai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 18, 2012 Author Share Posted November 18, 2012 Dziś wjechały liście klonu. Wypłukane, jednakże nie chcą zatonąć. Poczekam parę dni. W dodatku, po tym jak przesadziłem z podawaniem żelaza i po pojawieniu się zielenic, w przeciągu kilku dni stopniowo podmieniłem 500 litrów wody oraz całkowicie zaciemniłem zbiornik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 19, 2012 Share Posted November 19, 2012 Dziś wjechały liście klonu. Wypłukane, jednakże nie chcą zatonąć. Poczekam parę dni. W dodatku, po tym jak przesadziłem z podawaniem żelaza i po pojawieniu się zielenic, w przeciągu kilku dni stopniowo podmieniłem 500 litrów wody oraz całkowicie zaciemniłem zbiornik. Proponowałbym wygotować te liście (ok 5-10min) - od razu by utonęły i pozbyłbyś się niebezpiecznych bakterii i zarazków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 19, 2012 Author Share Posted November 19, 2012 Właściwie to je wyparzyłem we wrzącej wodzie, jednakże dopiero dziś rano zaczęły tonąć. // Pisownia. Nantai Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Dwaj kumple Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip91 Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Widzę coś w dobrym rozmiarze ale roboty nad tym to masz ogrom przed sobą według mnie. Oświetlenie nawet za mocne. Tylko zrezygnuj z T8 na korzyść T5. Ja już sobie uświadomiłem , że mega ważne jest podłoże a traciłem kasę na oświetlenie. W moim akwarium wys 70cm rośliny rosną mimo , iż 160w mam ciągłe a drugie 160w to tylko pomoc czasem na kilka godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek60634 Posted November 25, 2012 Author Share Posted November 25, 2012 Fotka robiona telefonem, więc pewnie dlatego tak wyszło i wygląda na prześwietlone. Rozpatrywałem opcje T5 ale miałem strasznie limitowany budżet bo robiłem też dębową pokrywę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts