karas198708 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Witam wszystkich. Chcę założyć akwarium z wyżej wymienionymi gatunkami._Co powiecie na takie połączenie w jednym dużym akwarium? Jak takie akwarium powinno wyglądać, czego nie powinno zabraknąć a co będzie zbędne. Z góry dziekuję. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Myślę, że na początek wystarczy 200l przykładowo dla ok. 2-3 welonów (żadnych karasi), dobry wydajny filtr, twardolistne rośliny (anubias, kryptokoryna), naturalny rzeczny żwir. Nie potrzebujesz do takiej obsady grzałki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Kupie taki żwir w zoologu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Tak, to najlepiej dostępny żwir i najtańszy zarazem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 A dlaczego tak mało sztuk welonów na takie duże akwarium, przecież to nie będzie efektu. Regulamin. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 A dlaczgo tak mało sztuk welonem na takie duże akwarium przecież to nie będzie efektu,Welony to duże ryby osiągają długość ok. 15-20 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Myślę że powinieneś się minimalnie wysilić i poczytać chociaż podstawowe informacje na ich temat. Od siebie tylko powiem, że welony to niezgrabne, duże ryby, którym niełatwo się poruszać przez ich nieszczęsną budowę, dlatego przede wszystkim potrzebują dużej przestrzeni do swobodnego pływania. Mają szybką przemianę materii a to kolejny powód dlaczego zbiornik nie może być mały. Większa ilość tych ryb spowoduje że filtr nie nadąży za nimi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Poczytałem o tych rybach, ale nie znalazłem tam takich argumentów jak opisujecie powyżej, takich z życia wziętych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Jeżeli upierasz się przy welonach, zorganizuj im zbiornik min. 200l. Na dno daj rzeczny żwirek (ważne aby nie był ostry jak np. bazalt). Zainwestuj w wydajny dobry filtr najlepiej jakiś zewnętrzny kubeł. Zbiornik powinien być obsadzony twardolistnymi roślinami których welony nie będą niszczyć jak kryptokoryny i anubiasy, delikatniejsze rośliny niestety należy sobie darować przy tych zwierzakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Poczytałem o tych rybach, ale nie znalazłem tam takich argumentów jak opisujecie powyżejMożna wiedzieć co czytałeś? Jaka była w twoim "źródle" podana wielkość welona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Rożne artykuły o welonkach w necie, nie na forach, jedna książeczka akwarystyczna, no i jakieś tam encyklopedyczne, podawali do 15 cm i różny wiek życia o ich rozmnażaniu, itp, a terach chciałbym zobaczyć wysłuchać jak to wygląda naprawdę w rzeczywistości Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Welona zalicza się do podgatunków karasia złocistego. W naturze karaś złocisty występuje w Azji rośnie ok. 28-30 cm. Welon jet odmianą hodowlaną występującą w wielu (ok.300) różnych odmianach, które w akwariach osiągają długość ok. 15-20 cm. Test to ryba zimnolubna dlatego temperatura wody powinna wynosić 15-25 °C. Zaleca się jednak temperaturę 20-25°C z okresowym spadkiem do 15-18°C. Wymaga dużego akwarium, zaleca się od 80 litrów dla jednej sztuki, od 120 litrów dla dwóch itd... ważna jest bardzo dobra filtracja wody! (wskazana jest zatem tzw. nadfiltracja - ktoś już o tym pisał) Welony chętnie przebywają w dolnej i środkowej strefie akwarium. "Lubują się" w przekopywaniu podłoża zbiornika. Rośliny wyłącznie o silnych i dużych liściach, gdyż inne zostaną uszkodzone lub zjedzone. Welony są wszystkożerne. W dobrych warunkach welon może żyć nawet 40 lat! Poleca poczytać: http://www.superakwarium.pl/welon-welon ... id752.html zlota-rybka-kompendium-wiedzy-t15056-10.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 Dzięki wielkie skorzystam na_pewno. Edit: To powiedzcie mi jeszcze gdzie można kupować takie welonki jak zaprezentowane w tym linku:D zlota-rybka-kompendium-wiedzy-t15056.html Luna: Dbaj o pisownię. Nie pisz jednego posta pod drugim, edytuj wiadomości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Zależy które Ci się najbardziej podobają. Jedne dostać łatwiej inne trochę trudniej ale są większości dostępne np. - Sklepy zoologiczne. - Giełdy akwarystyczne. - Ogłoszenia i aukcje internetowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 13, 2012 Author Share Posted November 13, 2012 A gdzie odbywają się najpopularniejsze giełdy np w zachodniopomorskim i Wielkopolsce ?? Orientuje się ktoś?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kubas Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 W Łodzi np. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shuy Posted November 13, 2012 Share Posted November 13, 2012 Myślę, że na początek wystarczy 200l przykładowo dla ok. 2-3 welonów (żadnych karasi), dobry wydajny filtr, twardolistne rośliny (anubias, kryptokoryna), naturalny rzeczny żwir. Nie potrzebujesz do takiej obsady grzałki. Przepraszam za lekki offtop, ale dlaczego nie łączyć welonów z karasiami? Nie neguję tylko pytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
a1212 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Przepraszam za lekki offtop, ale dlaczego nie łączyć welonów z karasiami? Nie neguję tylko pytam. Ja tego nie napisałem, ale skoro pytałeś to zaciekawiło mnie to troszkę pozwoliłem sobie poszukać informacji na ten temat. Wydaje mi się, że odnosiło się to konkretnie do zbiornika 200 litrów. Poza tym większych przeciwwskazań raczej nie ma. Z tym, żeby łączyć welony z karasiami zaleca się zbiorniki ponad 500 litrów. Prawdopodobnie istnieje też możliwość, że rybki te mogą się "mieszać" i powstaną "mniej ciekawe" osobniki. (To mógłby ktoś zweryfikować, bo opinie są różne.) Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 Koledzy co powiedzcie na temat tego filtra będzie się nadawał?? http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-350l ... 77986.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Wydajność 350l/h to jak pompka do mini fontanny Stanowczo za mało na 200l Pomijam fakt,że firma całkowicie i absolutnie mi nieznana a cena wiele mówi o jakości Nie wywalaj kasy na badziew chyba,że Cię stać.A karasi nie wsadzamy do akwariów 200l bo srają jak nawiedzone i w tydzień zapaskudziłyby akwa bez względu na filtrację 8-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 To jaki polecacie filtr w miarę rozsądnej cenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Zdefiniuj rozsądną cenę? Na swój litraż już troszkę wydać musisz._Jako użytkownik polecić mogę JBL e900 ale z tańszych rozwiązań HW 302 jest dosć popularny i ponoć niezawodny http://alltronix.pl/pl/filtr-zewnetrzny ... ownia.html . Link to comment Share on other sites More sharing options...
karas198708 Posted November 17, 2012 Author Share Posted November 17, 2012 W sumie to mam 120 teraz nie wiem skąd się to 200 wzięło. Luna: Pisownia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 Jeżeli upierasz się przy welonach, zorganizuj im zbiornik min. 200l. Na dno daj rzeczny żwirek (ważne aby nie był ostry jak np. bazalt). Zainwestuj w wydajny dobry filtr najlepiej jakiś zewnętrzny kubeł. Zbiornik powinien być obsadzony twardolistnymi roślinami których welony nie będą niszczyć jak kryptokoryny i anubiasy, delikatniejsze rośliny niestety należy sobie darować przy tych zwierzakach. Stąd,że wszyscy dawali Ci dobre rady i zrozumiałem,że posłuchałeś Mój błąd 8-) Nadal odradzam ten badziewny filtr a teraz także hodowlę złotych rybek skoro tylko 120l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts