Jump to content

Strefa beztlenowa w podłożu

Syr!usz
 Share

Recommended Posts

Witam mam dla was takie pytanie a zarazem ciekawostkę mianowicie:

Kolega od jakiegoś czasu tzn jakieś ponad rok co miesiąc wrzuca do swego akwa tabletki zwane pod nazwa Aktywator do szamb które zawierają jakieś bakterie tlenowe i beztlenowe i tym sposobem wyeliminował on strefy beztlenowe ,żeby było tego mało te bakterie pomagają szybciej oczyszczać akwarium z innego rodzaju nieczystości takich jak obumarłe liście odchody rybek . Trochę boje się użyć tego bo on nie ma krewetek a ja posiadam 9 Amano .

Teraz pytanie do was czy znacie jakiś inny bezpieczny środek by pozbyć się tych stref beztlenowych nie szkodząc zwierzaka.

czytałem i nakłuwaniu i świderkach ale ślimaków mam już za dużo i nie chce więcej a nakłuwanie jakoś mnie nie przekonuje

Podam jeszcze nazwę tego specyfiku Expel - Bio-Aktywator

Bardzo dobrym sposobem i w 100% bezpiecznym dla wszystkich organizmów: ryb, krewetek, raków, ślimaków, jest posadzenie roślin o rozbudowanym systemie korzeniowym: żabienice, zwartki. Kiedy się zaaklimatyzują i rozrosną, to ich systemy korzeniowe będą skutecznie dotleniały podłoże eliminują strefy beztlenowe. Z tych dwóch to chyba polecam żabienice, rosną szybciej.

Tabletki do szamba.... Kolega pracuje w oczyszczalni ścieków i mówił, że też dodają bakterie. W takich beczkach po kilkadziesiąt litrów. Nie skusiłem się na dodanie tego do akwarium, ale w rozsądnej ilości może to zadziałać.