Jump to content

Obsada 160 l

klosek
 Share

Recommended Posts

Witam w najbliższym miesiącu będę się przenosić z moich 50 l do 160 l (80 x 40 x 50)

Od razu zaznaczę że nic nie chce oddawać lecz dostosować obsadę.

Moja obsada w 50 l

6 platek

1 +2 bojowniki

7 otosków

krewetki rc

2 karliki

I teraz tak co w tych 160 l mogło by być ?

Chciałbym parke skalarów i lub pielęgnice ramirez lub kakadu. Czy to możliwe przy bojownikach ?

Moja propozycja:

-1+3 pielęgniczka kakadu lub pielęgniczka ramireza lub bojownik syjamski

-2+4 platka

-30 neon innesa lub microrazbora galaxy lub neon zielony lub bystrzyk czarny lub tęczanka filigranowa lub oryzias wowoare lub razbora espei lub razbora klinowa lub neon czerwony lub razbora hengeli lub razbora briggtae lub bystrzyk amandy

-12 otosków

-15 kirysków pigmeji lub 10 kirysków pand .

Skalary przy tym litrażu odpadają. Brakuje przede wszystkim rybek w ławicy, a w 160l już można utworzyć porządną i efektowną grupkę.

Nie chcę marudzić ale mi te platki tu pasują jak pięść do oka. Jak to żyworódki- lubią twardszą wodę, w przeciwieństwie do otosków, bojków czy pielęgniczek.

1+1x szczupieńczyk indyjski/p.ramireza

1+2/3x bojownik wspaniały

30x razbora klinowa/neon innesa/n. czerwony/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/barwieniec czarny/miedzik obrzeżony/zwinnik jarzeniec/z. czerwonousty/tęczanka wernera

7x otosek

6x kirysek panda/piskorek sumatrzański/k. spiżowy/k. pstry/bocja karłowata

1+1x szczupieńczyk indyjski

2+4x platka

30-35x prystelka/barwieniec czarny/bystrzyk barwny

8-10x kirysek panda/k. spiżowy/k. pstry

Skalar to kawał ryby, potrzebuje co najmniej 200-250l, nie ma co schodzić niżej. Wysokość baniaka jest jak najbardziej ok, ale litrów niestety brakuje. Gurami tak samo odpada. Wkładając tu duże gabarytowo ryby nie zyskasz na ładnym wyglądzie akwarium. Przewodnią 'większą rybką' może być barwniak czerwonobrzuchy, szczupieńczyk indyjski/dageta, pielęgniczki ramireza/kakadu, mieczyk bądź molinezja, prętnik lub bojownik.

1+1x szczupieńczyk indyjski

1+2/3x pielęgniczka kakadu

30-35x neon innesa/n. czerwony/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/barwieniec czarny/miedzik obrzeżony/zwinnik czerwonousty/z. jarzeniec/tęczanka wernera/tęczanka neonowa/razbora klinowa

8x otosek

1+2/3x bojownik/prętnik karłowaty

1+1x p. ramireza/barwniak czerwonobrzuchy

30-35x neon innesa/n. czerwony/bystrzyk czarny/b. barwny/b. ozdobny/barwieniec czarny/miedzik obrzeżony/zwinnik czerwonousty/z. jarzeniec/tęczanka wernera/tęczanka neonowa/razbora klinowa

8x otosek

8x kirysek panda/spiżowy/pstry/piskorek sumatrzański/bocja karłowata

1+3x mieczyk

1+3x molinezja

30-35x prystelka/bystrzyk barwny/barwieniec czarny

8x kirysek panda/spiżowy/pstry

1+1x zbrojnik niebieski

Nie rozumiem dlaczego najpierw kupujesz zbiornik a potem zadajesz pytania, wystarczyło kupić 200l i nie byłoby problemu. No i nie dziw się, że gdy wpuścisz wszystkie rybki jakie wymieniłeś zaczną się kłopoty bo jedne podupadają na zdrowiu inne ciągle się gryzą. Na coś się powinieneś zdecydować z czegoś zrezygnować. Zawsze lepiej posłuchać paru rad, a nie wyrzucać kasę w rybki , po czym zakopywać te śp w przydomowym ogródku bo nie wyszło tak jak planowałeś. Przecież ja Ci nie chcę źle człowieku, zrobisz jak uważasz:) Nie ucz się na własnych błędach bo grosza stracisz i zwierzakom nie dasz dożyć spokojnej starości...

Pooglądaj akwaria w galerii, przejrzyj z czym się ludzie użerają bo na początku dobrali złą obsadę. Mi tam się bardziej podoba jak jest zielono, naturalnie - to pierwsze na co się zwraca uwagę, a na zwierzaki potem i wierz mi im więcej różnych ryboli tym bardzo często tandetniej.

Nie kupiłem jeszcze tego zbiornika, ale to największy jaki mogę mieć trzyma mnie komoda o wymiarach 85 x 45 więc większego mieć nie mogę. Osobiście też preferuje rośliniak

Myśle że obsada bojowniki i ramirezy + ławica była by ok chciałem poprostu wcisnąć molinezje zamiast tych platek chociaż

Możesz zrobić głęboki zbiornik na niektóre ciekawsze ryby.

Platki trochę się różnią wymaganiami wodnym. Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad porządnym zestawem ryb z jednego biomu.

Ramirezki 1+1, hokejówki 16, 20 bystrzyków czerwonych, 6 zbrojników L204.. Podoba się bardziej?

To kwestia tego jak bardzo delikatną odmianą bojownika dysponujesz. To jak z karasiem złocistym. Normalnie żyje od 15*C, ale welony muszą mieć wyraźnie wyższe temperatury. No ale co poradzisz. Dziki bojownik żyje w różnych miejscach i w ciepłych i w chłodniejszych wodach, dlatego normalny zdrowy plakat będzie spokojnie i zdrowo się rozwijać. Z kolei czarny weloniasty bojek z podwójnym ogonem będzie potrzebował zakresu 26-30, bo jest ofiarą mody na efektownego bojownika.

Masz dostęp do ciekawszych razbor?

Przy bojownikach, żabach i pielęgnicach rzeczywiście może być krucho.

Bojowniki i żaby w 50 l nie ruszają krewetek, wiedziałem że raczej nie dochowam się wielu młodych a jednak co miot 1 czy 2 są widoczne więc dla mnie wystarczająco nie wiem tylko jak pielęgnica się zachowuje w stosunku do dorosłej krewetki