Jump to content

dziwna zawiesina na tafli wody

degustator121
 Share

Recommended Posts

witam zalozylem 3 dni temu akwarium 240l kupilem je odrazu z rybkami i po zalaniu wody i srodka anty chlor musialem wpuscic rybki bo staly w wiadrach:/ wiem ze woda powinna odstac ale nie mialem takiej mozliwosci:/ teraz dzieje sie cos dziwnego woda ma kolor zloty roslinki zarosly jakimis glonami w przeciagu paru godzin ood zalania akwaria i zbiera sie na powierzchni dziwna zawiesina to mnie martwi najbardziej przykleja sie do rybe a ona jak by to lykaly:/ w akwarium jest 12 skalarow sporych parka mieczykow 3 danio 3 glonojady 2 molinezje 3 kiryski w wyposazenia 2 filtry aquael fan 3 plus do akwariow 150-250l. temp w akwarium wacha sie w okolicach 26 stopni po transporcie dodawalem do wody omniforte i fishtamin tak jak mi kazal poprzedni wlasciciel dodam ze u niego woda byla krystaliczna i nie bylo praktycznie glonow a u mnie teraz jest zolta;/ prosze o pomoc co mozna z tym zrobic boje sie o rybki prze ta zawiesine:/ a jeszcze dno dalem ziemie ogrodowa przykrylem ja siateczka drobniutka i na to okolo 3 cm kamykow z zoologika dokladnie przeplukanych dodaje linka na youtube z filmem z tego akwarium pokazuje co sie dzieje:/

Pisownia! Proponuję zapoznać się z Regulaminem!//lopezz

Ogólnie katastrofa jeśli chodzi o pisownię, a także akwarium. Nie pozostaje nic innego jak szybki restart akwarium z chociaż odrobiną wiedzy. Fajnie gdyby wszystkie ryby to wytrzymały ale szczerze w to wątpię. Zrób restart jak najszybciej (w międzyczasie podmianę 50% odstanej 24h wody bez żadnych uzdatniaczy) i poczytaj:

jak-stworzyc-idealny-biotop-ryb-tu-masz-odpowiedz-t6991.html

zakladanie-i-utrzymanie-akwarium-kompedium-wiedzy-t6354.html

obieg-azotu-w-akwarium-t11573.html

pomiar-poziomu-co2-i-jego-dystrybucja-w-zbiorniku-t16231.html

przeczytaj-akwarium-roslinne-twoj-niezbednik-faq-t11056.html

filtry-wszystko-co-musisz-wiedziec-t36280.html

parametry-chemiczne-wody-jak-obnizyc-jak-podwyzszyc-t23176.html

czego-brakuje-w-twojej-wodzie-a-czego-jest-za-duzo-t9664.html

bo bez tej podstawowej wiedzy nic nie ma prawa się udać ;/

Wszystko jest w linkach powyżej. Najgorsze jest to, że już masz ryby. Ja bym podmieniał co dwa dni 20-30% wody. To pozwoli uniknąć dużych stężeń nh4 i no3. Woda ma być najlepiej odstana 48h. W ostateczności wlej uzdatniacz do tej wody, tylko nie przedawkuj.

W tym akwarium jest już dosyć uzdatniaczy i wszelkich wynalazków. Degustator czego Ty oczekujesz? Przecież jest napisane, że podmiana wody 50% nawet 2-3 razy w tygodniu i zgłębianie wiedzy choćby z linków powyżej... Gwarantuje, że jak wszystko przeczytasz będziesz już wiedział co dalej robić.

bardzo dziękuje że pisaliście i wysylaliście linki co mam czytac a w tym czasie wszystkie skalary padly:/ pozdrawiam i życze tego samego, zadzwonilem 2 dni poźniej do hodowcy z łodzi i powiedział że jak bym wymienil calą wode na nową bez chemi to ryby by żyly......:/ pozdro

RAINBOW - PISOWNIA ! + 1

Najprawdopodobniej główną przyczyną jest kontakt ziemi ze słupem wody. Ziemię daje się tylko pod piach lub drobny żwir taki aby separował ziemię od wody. Nasyp na dno przepłukanego żwirku do piaskownicy z obi/castoramy. Taki najprostszy po 6-7zł za 20kg..

Potem to co radzili poprzednicy czyli częste podmiany odstanej wody. Pamiętaj tylko o temperaturze wody jaką wlewasz.

Pozdr

Wysłane przez Tapatalk

ludzie ale jakie bakterie ??? akwa bylo zakladane od zera dwa dni wczesniej i kupiłem je z rybami i co?? mialem je 2 tygodnie w wiadrach trzymać??? hodowca powiedzial ze jak by zadnej chemi nie bylo to ryby moze i by sie troszke pomeczyly ale na pewno by zyly:////// a tak 12 wielkich skalarow i labeo, molinezja, kirys, piskorek poszly do kibla:/(ok.400zl:/)

moja wina bo lałem chemie ale tak mi doradził gość od którego kupiłem akwa ale po to są fora żeby ktoś mądry doradził co robić a nie tylko co czytać skoro na to nie było czasu:/

Regulamin 6.1. Mapet

Gdybyś przeczytał chociaż raz te tematy, które wcześniej Ci podesłali to wiedział byś o co tak naprawdę chodzi. Na przeczytanie kilku tematów zawsze znajdzie się czas, wystarczy chcieć.

Po drugie, żeby dobrze założyć akwarium trzeba mieć podstawową wiedzę. Ty jej nie posiadasz, Twój zbiornik nie dojrzał i wyszło jak wyszło.

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

ludzie ale jakie bakterie ??? akwa bylo zakladane od zera dwa dni wczesniej i kupiłem je z rybami i co?? mialem je 2 tygodnie w wiadrach trzymać??? hodowca powiedzial ze jak by zadnej chemi nie bylo to ryby moze i by sie troszke pomeczyly ale na pewno by zyly:////// a tak 12 wielkich skalarow i labeo, molinezja, kirys, piskorek poszly do kibla:/(ok.400zl:/)

moja wina bo lałem chemie ale tak mi doradził gość od którego kupiłem akwa ale po to są fora żeby ktoś mądry doradził co robić a nie tylko co czytać skoro na to nie było czasu:/

A co miał Ci doradzić gość, który wcisnął Ci akwa a rybami?

Równie dobrze mogłeś pójść do Kakadu i kupić u nich zestaw razem z rybami.

Porada od sprzedawcy byłaby identyczna. Gwarantuje Ci to.

Akwarium musi dojrzeć a na to trzeba czasu.