Jump to content

Glony w akwarium

manusik
 Share

Recommended Posts

1.Kiedy akwarium zostało zalane (15 lipiec 2012)-

2.Litraż i wymiary akwarium -około 190 litrów 35x100x50

3.Jakie jest oświetlenie(rodzaj,oznaczenie,moc-W/L Dwie świetlówki 2x39W)-

4.Jak długo świecisz (7h)-

5.Podłoże - małe kamyczki o średnicy około 3-5mm widoczne na zdjęciach

6.Filtracja -fluval 204 w środku gąbki podłużne, na dwóch "półkach" są gąbki ( dolna) i keramzyt ( górna)

7.Typ zbiornika (ogólny, acz chciałbym mieć piękne roślny) -

8.Ozdoby (brak)-

9.Rośliny (Echinodorus blehera, Nesaea crassicaulis, Hygrophila difformis, Cabomba caroliniana, Moczarka kanadyjska, Lilaeopsis brasiliensis, Rotala indica, Gałęzatki, Bacopa karolińska, Alternanthera, żabienica)-

10.Ryby - obsada (ok. 10 mieczyków hellera, otosek x2, molinezja BM i żaglopłetwa)-

11.Podmianki (zwykle podmieniam 30-40% wody co tydzień lub dwa. Ostatnia podmiana tydzień temu o 50%. Woda do podmiany to kranówka z uzdatniaczem)-

12.Nawożenie akwarium (Kupiłem jakieś 2-3 tyg. temu nawóz marki Filtus w kulkach )-

13.CO2 brak-

14.Parametry wody ph-7.2-

15.Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik ? Nie

16.Jak często są karmione ryby i czym/ jak szybko ryby zjadają pokarm i czy zostaje po karmieniu? Ryby dostają strawę firmy OVOVIT 2x dziennie ok 1 szczypta płatków. Daje im tyle, aby zjadły. Jak coś pójdzie na dno to wyskubują

17.Fotka całego zbiornika i fotka detali -Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opis problemu- Glony widoczne na zdjęciach. Akwarium jest odmulane odmulaczem, ale nie dokładnie. Około miesiąca temu zadałem to samo pytanie, jednak solucja jaką otrzymałem się nie sprawdziła. Dotyczyła ona zakupu Molinezji BM, otosków oraz umieszczenia keramzytu w filtrze kubełkowym. Glony nadal się rozwijają. Prosiłbym również o wskazanie moich ewentualnych błędów jakie popełniam w hodowlii. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Jak dla mnie to zbyt duże oświetlenie w stosunku do ilości roślin i brak jakiegokolwiek nawożenia. Z tego co napisałeś to dałeś nawóz w kulkach mam rozumieć pod korzenie roślin?

Ja na twoim miejscu bym zrobił tak:

1. Wyłączył napowietrzacz ponieważ powoduje on wytrącanie CO2 z wody a jest ono pomocne przy walce z glonami.

2. Zbadał NO3 i PO4 testami nawet najtańszymi zooleka (tylko nie paskowymi).

3. Należało by zagazować częściowo glony przy użyciu CO2 z butli lub jeżeli cię nie stać to EC potrójna dawka producenta przez 3 dni.

4. Musisz dokupić szybko rosnących roślin i je posadzić.

5. Zaopatrzyć się w nawozy, proponował bym gotowe serii EASYLIFE są myśle jednymi z lepszych na rynku, a mianowicie ProFito, Calium-Potasium (potas) i EC.

Po podaniu podstawowych wyników testów trzeba ustabilizować zbiornik.

Tu za bardzo nie ma co poprawiać bo praktycznie trzeba będzie akwarium zrestartować i nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy na coś co pomoże jak umarłemu kadzidło .Błędów zostało popełnione dużo.

Wyjść należy od oświetlenia - to które masz w akwarium decyduje o całej reszcie t.j o tym w jaki sposób prowadzimy akwarium - w tym przypadku chcąc mieć akwarium roślinne należy iść w kierunku LT. Podstawą funkcjonowania takiego akwarium jest żyzne podłoże a więc warstwa ziemi przykryta odpowiednią warstwa żwirku. Dno musi być obsadzone roślinami co najmniej w 70% już na starcie . Jeśli nie będziesz miał roślin na posadzenie w czasie restartu i będziesz kombinowała ze dosadzisz później , albo że te które masz urosną - to mogę Cię zapewnić już dziś że akwarium nie ustabilizujesz przez kilka miesięcy. Nie ma roślin - nie ma restartu . W przypadku akwarium LT nawożenie ograniczamy do niewielkich ilości potasu i nawozów mikro . Wszystko uzupełnione jest dość dużą obsada ryb m ślimaków itd - to one mają w sposób naturalny nawozić zbiornik - mówi się więc czasami o kontrolowanym przerybieniu w takich zbiornikach. Trzeba poczytać troszkę o prowadzeniu akwarium LT albo pójść trochę dalej i próbować swoich sił w prowadzeniu akwarium HT - na początek trzy lektury do poczytania

http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?t=18

moj-przepis-na-akwarium-roslinne-t46630.html

nawozenie-roslin-w-akwariach-ht-high-tech-wersja-radosna-t46371.html

P.S Zdejmij tą koszmarną fototapetę z akwarium - daj kawałek czarnego bristolu i będzie to jakoś wyglądało.