Jaśko Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Dziś byłem w sklepie zoologicznym i podsłuchałem (wiem że to nie ładnie) że dodając wapń do wody wiąże się z fosforanem i powstaje fosforan-wapnia który jest jak usłyszałem neutralny co z kolei zapobiega powstawaniu glonów między innymi okrzemek i nitek. Prawda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Prawda, ale zapewne była mowa o biotopie np. malawi. Trzeba pamiętac, ze wapno zatwardza wodę. Jeśli masz roślinniak, to nie zalecam wapnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 Prawdopodobnie chodziło o morskie i z tego co zrozumiałem to full wielkie. Roślinniaka nie mam i mam stosunkowo mało rośli jakieś 25-30% powierzchni dna obsadzone. A miało by sens podawania wapnia żeby wiązać fosforany i dolewanie wody destylowanej żeby ją zmiękczyć? PS. A może zamiast lać wapń może włożyć muszlę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 No nie wiem, raczej odpada. No muszle wkłada się do malwai, ale skoro masz roślinniak, to nie rób tego, zaszkodzisz rybom i roślinom. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 11, 2012 Author Share Posted November 11, 2012 No nie wiem, raczej odpada. No muszle wkłada się do malwai, ale skoro masz roślinniak, to nie rób tego, zaszkodzisz rybom i roślinom. Nie obraź się Sagra, ale napisałem: Prawdopodobnie chodziło o morskie i z tego co zrozumiałem to full wielkie. Roślinniaka nie mam i mam stosunkowo mało rośli jakieś 25-30% powierzchni dna obsadzone. A miało by sens podawania wapnia żeby wiązać fosforany i dolewanie wody destylowanej żeby ją zmiękczyć? PS. A może zamiast lać wapń może włożyć muszlę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Spoko, nie obrażę się, ale... Jeśli masz roślinniak, to nie zalecam wapnia. No nie wiem, raczej odpada. No muszle wkłada się do malwai, ale skoro masz roślinniak, to nie rób tego, zaszkodzisz rybom i roślinom. Nie obraź się Sagra, ale napisałem: Roślinniaka nie mam i mam stosunkowo mało rośli jakieś 25-30% powierzchni dna obsadzone. Te 30% to nie są rośliny, hę? Jeszcze zapomniałam zapytać, jakie masz rośliny? Jedne lubią twardą wodę, inne niekoniecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaśko Posted November 12, 2012 Author Share Posted November 12, 2012 Takie mam rośliny: ECHINODORUS AMAZONICUS MOCZARKA MICROSORIUM PTEROPUS SAGITTARIA SUBULATA VALLISNERIA TORIFOLIA HYGROPHILA CORYMBOSA LILAEOPSIS BRASILIENSIS Nie wiem czy jest jakiś standard który jasno definiuje roślinniak ale 30% obsadzonego dna to raczej nie roślinniak, rośliny są to fakt ale chyba za mało żeby takie akwarium nazywać roślinniakiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Niestety nie masz roślin, które lubia twardą wodę, więc odpada kwestia wapna. A z tamtym, nie raziłabym ekperymentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts