Jump to content

Czy to jakaś choroba ??

Recommended Posts

Witam jakieś 3 dni temu zauważyłem, że jedno z moich danio siedzi w kącie akwarium, trochę mnie to zaniepokoiło więc mu się przyjrzałem i zauważyłem sporą ranę na podbrzuszu tak jak by go ktoś mocno nadgryzł. ale dziś wyszły jeszcze 2 małe rany na boku. Cz y to objaw jakiejś choroby ?? Może skaleczenie. Raczej w w akwarium nie mam agresywnych ryb. Proszę o opinie !!

obsada :

5 x danio pręgowanych

8 x neon

1 x zbrojnik

10 x krewetka red cherry

slimak: anatome helena

Opis i wygląd akwarium: możecie zerknąć w podpisie jest link. Ostrych rzeczy raczej nie ma. No chyba, że nurzaniec ?? bo danio ciągle się ganiają wszędzie i chyba, że gdzieś o coś zahaczyła.

Hmmm no może tylko te rany na boku zaczęły mnie martwić myślałem, że to może jakieś choróbsko. A czy można pomóc rybce w jakiś sposób w gojeniu i żeby do jakiegoś zakażenia nie doszło ??

Nie no narazie jej nie będę uśmiercał. Przyjmuje pokarm, tylko że później siedzi w kącie cały czas, sporadycznie się przepłynie po akwarium. Na razie poczekam, zobaczę jak się sytuacja rozwinie.

Co do mfc to nie lubię lać chemii niepotrzebnie do akwarium ale jeżeli ma jej to pomóc to chyba tak zrobię.

Najważniejsze, że to nie żadna choroba.

Share

• Create New...